Фінрегулятор Казахстану посилив вимоги до власного капіталу банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінрегулятор Казахстану посилив вимоги до власного капіталу банків

180
Нові вимоги Держагентства з фіннагляду (АФН) Казахстану до мінімального розміру власного капіталу комерційних банків набрали чинності з 1 жовтня.
АФН встановило, що з 1 жовтня 2009 року мінімальний розмір власного капіталу для тих, що працюють, і тільки-но реєстрованих в Астані й Алма-Аті банків повинен становити 5 млрд тенге; для житлово-будівельних ощадних банків - 3 млрд тенге; для регіональних банків - 2 млрд тенге.
Така міра покликана підсилити фінансові позиції регіональних банків.
При цьому, щоб не вийшло так, що формально банки зареєстровані в якомусь регіоні, а фактично працюють в Алма-Аті й Астані, держрегулятор встановив додаткові вимоги: банк з капіталом 2 млрд тенге повинен не менше 50% послуг надавати в регіонах.
До сьогодні вимоги до мінімального розміру власного капіталу банків в Казахстані були такими: для столичних банків, що не мають філій, - 1 млрд тенге; для банків (що не мають філій), зареєстрованих за межами міст Астана і Алма-Ата, і для житлово-будівельних ощадних банків - 500 млн тенге. Для банків, що мають філії, основна сума вимог збільшувалася на 30 млн тенге за кожну філію, розташовану в адміністративних центрах областей, а також в містах Алма-Ата і Астана, на 15 млн тенге - за кожну філію, розташовану в інших містах, і на 10 млн тенге - за кожну філію, розташовану в населених пунктах, що не є містами.
За новими правилами, доплати за наявність філій мають чинність і на попередньому рівні.
Раніше повідомлялося, що АФН мав намір з 1 липня 2009 року ввести нові вимоги до мінімального розміру власного капіталу банків: для тих, що працюють в Алма-Аті - 5 млрд тенге, для тих, що працюють в регіонах - 3 млрд тенге. Потім дата введення нових вимог була перенесена на 1 жовтня, а нові вимоги до регіональних банків пом'якшені.
Як повідомила глава АФН Олена Бахмутова журналістам в четвер в Астані, у зв'язку з набранням чинності нових вимог три казахстанські банки перебувають у зоні ризику й шукають стратегічних інвесторів для докапіталізації.
"Три банки - Данабанк, Казінкомбанк (Казахстанський інноваційний комерційний банк), Метрокомбанк - оголосили про пошук стратегічних інвесторів. Вони перебувають у зоні ризику, тому що їм необхідно знайти стратегічних інвесторів для виконання цих норм", - сказала Бахмутова.
Вона повідомила, що ці банки надали документи, що свідчать про те, що у них є потенційні стратегічні інвестори. "Але це ще не означає, що дані стратегічні інвестори задовольнятимуть вимогам регулятора і що вони зрештою стануть інвесторами", - підкреслила вона.
Разом з тим Бахмутова повідомила, що інші три банки вже вжили необхідних заходів для докапіталізації "та, швидше за все, на наступну звітну дату - 1 листопада - досягнуть необхідного рівня капіталу".
"Ще 3 банки перетворяться на регіональні банки, тобто їм необхідно буде тільки 2 млрд тенге капіталу, і вони вже майже на цьому рівні", - відзначила Бахмутова, при цьому не уточнивши назви банків.
В Казахстані в даний час діють 37 банків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас