КСУ заборонив продаж майна державних вугільних підприємств — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

КСУ заборонив продаж майна державних вугільних підприємств

Енергетика
145
Конституційний суд України (КСУ) виніс ухвалу про невідповідність Конституції (неконституційності) постанови Кабінету міністрів від 2 квітня 2009 р. №430 "Про запобігання кризовим явищам у вугільній промисловості" за винятком п'ятого пункту постанови. Це рішення, прийняте судом 29 вересня ц.р., оповістив сьогодні суддя КСУ Павло Ткачук, передає кореспондент РБК-Україна.
Зокрема, КСУ визнав, що Кабмін вийшов за межі своїх повноважень, відчужуючи майно 99 шахт, які перебувають у державній власності. Проте, згідно з чинним законодавством, відчуження майна шахт не може відбуватися, шахти можуть лише приватизуватися. А приватизація шахт - це компетенція не Кабміну, а Фонду держмайна України. Також він додав, що відчуження майна не тягне за собою ніяких соціальних зобов'язань приватного власника щодо трудових колективів шахт, в той час як приватизація ці зобов'язання передбачає. Також приватизаційні кошти від продажу об'єктів ідуть до держбюджету, а при відчуженні кошти надходять на рахунки відомства, якому об'єкти належали до відчуження.
Рішення було прийняте за поданням Президента України Віктора Ющенка. Суд розглядав справу з 4 вересня ц.р.
В свою чергу заступник глави комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, голова Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець вважає, що рішення КСУ завдасть шкоди вугільній промисловості країни.
Зокрема, він підкреслив, що в галузі склалася непроста ситуація, для вирішення якої потрібне залучення серйозних інвестицій. В той же час у держави в умовах кризи бракує ресурсів для технічного переоснащення шахт. "Поки що зусиллями прем'єр-міністра тільки зарплату вдається вчасно виплачувати. Можна ж довести до абсурду ситуацію, коли не буде чим і на чому працювати. Тобто шахти є, люди є, а оснастити забої нічим", - сказав він.
Заступник голови парламентського комітету з ПЕК відзначив, що рішенням КСУ було "бездумно зупинено" процес приходу інвесторів на підприємства вугільної промисловості. При цьому він припустив, що іноземних і вітчизняних інвесторів могли б зацікавити шахти в Центральному Донбасі, які володіють запасами вугілля, що коксується.
Волинець також підкреслив, що очолювана ним профспілка, а також Профспілка працівників вугільної промисловості України немає серйозних заперечень щодо визнаної КСУ неконституційною постанови Кабміну №430.
Нагадаємо, 2 квітня урядом було прийнято постанову № 430 "Про запобігання кризовим явищам у вугільній промисловості". Цим документом було затверджено перелік вуглевидобувних підприємств, майно яких підлягає продажу в 2009 р. на відкритому аукціоні, і вирішено низку питань, пов'язаних із забезпеченням продажу такого майна.
В свою чергу Президент виступив проти ініціативи уряду, припинивши дію постанови своїм указом №375 від 29 травня 2009 р. Тоді ж глава держави звернувся до КСУ.
При цьому глава держави підкреслював, що, видавши постанову, Кабмін перейняв на себе повноваження Верховної Ради, оскільки затвердження переліку об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, віднесене до повноважень парламенту.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас