Буряку піднімають мінімум — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Буряку піднімають мінімум

Аграрний ринок
497
Уряд пропонує підняти мінімальну закупівельну ціну на буряк. Однак цей захід навряд чи принципово підтримає галузь, оскільки цукрові холдинги - а саме вони є основними закупниками буряка - інвестували у власні посадки сировини, і на їх ціноутворення держава впливу не має.
Мінімум, за який переробники купують цукровий буряк, буде підвищений. Це черговий захід щодо підтримки агровиробників і стимулювання розширення посівів. Однак експерти висловили сумнів у його ефективності, враховуючи вузьке коло аграріїв, яких він торкнеться. Мінагрополітики пропонує підвищити рівень мінімальних закупівельних цін на цукровий буряк на 17%. Мінімальна вартість 1 т буряка цукрового/фабричного, на думку МінАП, повинна становити 214,90 грн., проти 183,33 грн. (без ПДВ), актуальних на даний момент.
Традиційно мінімальні ціни на об'єкти держрегулювання встановлюються раз на рік, однак Мінагро може ініціювати їх перегляд на рівень інфляції і/або у випадку зміни кон'юнктури ринку цукру. Минулого тижня міністр агрополітики Юрій Мельник заявив про плани підконтрольного йому відомства скоригувати ціну буряка до адекватного ринку рівня. "Ми повинні переглянути вартість установлених мінімальних цін на цукровий буряк і на цукор", - сказав він. Як відзначають розробники проекту, зростання собівартості вирощування цукрового буряка, собівартості його переробки та інфляційні очікування переробників і виробників сировини привели до збільшення цін на цукор, тому підвищення мінімальної ціни необхідно для забезпечення мінімальної прибутковості всіх учасників виробництва цукру. Проект може бути розглянутий на найближчому засіданні уряду.
Цей захід міг би надати реальну підтримку галузі, якби не тенденція до забезпечення компаній власною сировиною. Кілька років тому цукрові компанії взяли курс на інвестування у власні наділи, щоб знизити залежність від коливань (кількісних і цінових) на сировинному ринку, а на ціноутворення усередині підрозділів одного холдингу держава, зрозуміло, впливу не має.
"Наша компанія в дуже невеликих кількостях купує буряк на стороні. Цього року частка власної сировини була 95%, у минулому - 84%, - говорить начальник відділу маркетингу фірми "Астарта Київ" Світлана Романченко. - І практично всі великі виробники прагнуть до забезпечення підприємств власним буряком". Проте в умовах скорочення посівних площ учасники ринку вважають малоймовірним зниження цін на буряк навіть без протекціоністських заходів з боку держави. "Та й раніше ринкова ціна традиційно була вищою від встановленого мінімуму", - говорить Світлана Романченко.
Експерти відзначають, що на тлі кризового стану цукрової галузі будь-які заходи підтримки не будуть зайвими. "Але невелике підвищення закупівельних цін на буряк - це тільки півзахід, для реального впливу на галузь необхідний цілий комплекс заходів і величезні гроші", - відзначив один з аналітиків.
Проект також передбачає зростання мінімальної ціни на цукор білий кристалічний - з 2666,67 грн./т до 3125,00 грн./т (без урахування ПДВ). За прогнозом, в 2009/2010 МР загальна пропозиція цукру на внутрішньому ринку скоротиться з 1,99 млн. т у попередньому МР до 1,95 млн. т. Кабмін вважає, що імпорт цукру в поточному МР складе 250 тис. т, проти 121 тис. т в 2008/2009 МР.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас