Папір особливої цінності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Папір особливої цінності

Казна та Політика
903
Експерти вважають, що ті фінансові установи, які не зможуть виконати свої зобов'язання або викупити папери по оферті, впродовж найближчого року будуть позбавлені можливості виходити на боргові ринки.
Впродовж четвертого кварталу українським банкам необхідно погасити свої внутрішні боргові зобов'язання на суму понад 2,3 млрд. грн. Найбільші борги - у "Родовід Банку" (750 млн. грн.), "Унікредит Банку" (540 млн. грн.), Укрексімбанку (300 млн. грн.), Кредитпромбанку (250 млн. грн.) і "ВТБ Банку" (250 млн. грн.). Місцеві облігації, як правило, не займали істотного обсягу в пасивах банків, особливо з іноземним капіталом.
"Якщо жорсткий графік погашень зовнішнього боргу може чинити істотний тиск на ліквідність і навіть призвести до реструктуризації, як ми це бачили на прикладі Альфа-банку і в недалекому майбутньому побачимо на прикладі ПУМБ, то обсяги випуску локальних паперів такого тиску на баланс крупних банків не чинитимуть. Тим більше що частково (і ця частка істотна) банківські емісії вже були викуплені по офертах восени 2008 р. - навесні 2009 р." - пояснює старший аналітик ІК Phoenix Capital Марія Майборода.
На думку президента інвестиційного фонду "Рінако-Прогрес" Дмитра Піддубного, тільки три банки серед найбільших боржників зможуть без проблем виконати свої зобов'язання вчасно. "Швидше за все, "Унікредит Банк" і "ВТБ Банк" зможуть отримати рефінансування від своїх материнських компаній і розрахуватися з боргами. Нескладно буде погасити зобов'язання і Укрексімбанку", - сказав експерт.
А ось з боргами інших банків у власників напевно виникнуть проблеми. Зокрема, 5 жовтня - термін оферти по випуску облігацій Кредитпромбанку на 250 млн. грн. І хоча експерти й кажуть, що банк намагається вести переговори про реструктуризацію, самі ж і визнають, що великих успіхів менеджмент Кредитпрому не досяг. За словами представника одного з іноземних банків - кредиторів Кредитпрому, переговори зараз ідуть мляво. Перш за все, з українськими власниками паперів.
"На відміну від зарубіжних інвесторів, з місцевими власниками паперів дуже важко домовлятися. Будь-яка реструктуризація припускає пошук компромісу, коли кожна сторона зазнає певних збитків. Українські інвестори, як правило, не готові зазнавати збитки і, скоріше, підуть на конфлікт і втрату всього, ніж погодяться чекати три-п'ять років погашення боргу", - пояснює Дмитро Піддубний. У цій ситуації виходом для Кредитпрому може стати тільки рефінансування НБУ. Власники боргів сподіваються, що в центробанку все ж захочуть підтримати один з найбільших банків.
В складнішій ситуації опинилися власники паперів "Родовiд Банку", який повинен виплатити близько 750 млн. грн. по своїх паперах в грудні цього року. На думку начальника відділу аналізу фінансових ринків "ІНГ Банку" Олександра Печеріцина, швидше за все, банк буде змушений почати реструктуризацію своїх зобов'язань, щоб розтягнути погашення на тривалий період.
Проте існує й версія, згідно з якою папери банку з дисконтом 50-70% скуповувалися одним з народних депутатів від БЮТ, якого на даний момент вважають за близького до управління цим банком. "В цьому випадку ми можемо побачити погашення цих паперів за номіналом за рахунок коштів рефінансування НБУ або конвертацію цих боргів у держоблігації", - сказав голова правління одного з найбільших банків, котрий виявив бажання не називати себе.
Кажучи про дрібніші облігаційні випуски, експерти запевняють, що велика їх частина вже викуплена з дисконтом самими емітентами або пов'язаними з ними особами. Тому проблем з погашенням цих боргів чекати не варто.
За словами старшого фінансового аналітика Astrum Investment Management Сергія Фурси, завершується річний цикл пред'явлення паперів по оферті, і всі банківські випуски були або викуплені самими банками з ринку з дисконтом (як, наприклад, папери Альфа-банку), або пред'явлені ним по оферті.
На думку експертів, банки, що виконували свої зобов'язання щодо розрахунків з кредиторами, і будуть першими, хто вийде на ринок облігацій наступного року. "Вчора ми провели погашення частини облігацій з випуску на 100 млн. грн., пред'явлених нам по оферті, і вважаємо таке ставлення до інвесторів основою для того, щоб вести переговори і пропонувати їм свіжі випуски паперів наступного року, - сказав голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук. - Банки, які в 2009 р. змогли управляти своєю ліквідністю так, щоб виконувати свої зобов'язання вчасно, зможуть першими вийти на цей ринок".
Аналітики чекають, що перші розміщення банківських облігацій можуть відбутися вже в першій половині 2010 р. "Основні умови для цього: стабільний курс, ринкова прибутковість, що перекриває інфляцію (тобто вище 16% річних), і стабілізація економіки. Першими на облігаційний ринок зможуть вийти Ощадбанк і Укрексімбанк, а також банки з іноземним капіталом і банки, що входять до групи найбільших", - вважає генеральний директор ІК "Трійка Діалог Україна" Артемій Єршов.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас