Ягланд вибраний новим генсеком Ради Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ягланд вибраний новим генсеком Ради Європи

138
Новим генеральним секретарем Ради Європи вибрано колишнього прем'єр-міністра Норвегії Торб’єрна Ягланда.
За кандидатуру Ягланда було віддано 165 голосів із 245, тоді як за колишнього прем'єр-міністра Польщі Влодзімежа Чимошевіча, який претендував на цей пост, було віддано 80 голосів.
Кандидатами на крісло генерального секретаря Ради Європи британця Тері Девіса, чиї повноваження закінчилися 31 серпня 2009 р., стали колишні прем'єр-міністри Норвегії та Польщі, Турб’єрн Ягланд і Влодзімеж Чимошевіч. Парламентарі висловили свій протест комітету міністрів, що назвав дві кандидатури на пост генсека без узгодження цього питання з ПАРЄ. Крім того, обидва кандидати не мали досвіду роботи в Асамблеї, і їхня діяльність ніякого стосунку до Ради Європи не мала, відзначає видання Tages-Anzeiger. У квітні ПАРЄ представила своїх кандидатів на пост генерального секретаря: бельгійського християнського демократа Люка ван де Бранде і ліберала з Угорщини Матіаша Єрши. Такий підхід відповідає традиціям цієї організації. Але комітет міністрів віддав перевагу кандидатурам видних політичних діячів з досвідом керівництва. Саме тому кандидати від ПАРЄ не були взяті до уваги.
Турб’єрн Ягланд - відомий політичний діяч Норвегії. З 1992 по 2002 р. був лідером Норвезької робочої партії. Обіймав посади прем'єр-міністра країни в 1996-1997, міністра закордонних справ в 2000-2001 в кабінеті Йєнса Столтенберга. Голова Стортингу в 2005-2009 рр. У 2009 р. вибраний головою Норвезького Нобелівського комітету.
Ягланд приступить до своїх нових обов'язків з 1 жовтня 2009 р. і обійматиме цю посаду протягом наступних 5 років, сказано в офіційному повідомленні Парламентської асамблеї Ради Європи.
В лютому 2009 р., будучи президентом парламенту Королівства Норвегія, Турб’єрн Ягланд відвідав Україну і пообіцяв співробітничати в енергетичній сфері. "У Норвегії та України є багато спільного. Наші країни - це країни, для яких енергетичне питання дуже важливе. Тому ми вважаємо, що у нас є багато спільного в питанні, як стабільно забезпечувати Європу енергоносіями", - відзначив він.
Нагадаємо, що осіння сесія ПАРЄ відкрилася напередодні в Страсбургу й завершиться 2 жовтня 2009 р.
Рада Європи - стара міжнародна політична організація континенту. Створена в травні 1949 р. Її штаб-квартира розташована в Страсбургу, а основними завданнями є просування демократії в Європі, захист прав людини і верховенства закону. До організації входять 47 країн, значно більше, ніж до Європейського Союзу. Парламент налічує 318 депутатів, які затверджуються національними урядами.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас