"Нортіма" має намір через суд змусити ФДМ продати їй ОПЗ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нортіма" має намір через суд змусити ФДМ продати їй ОПЗ

Фондовий ринок
475
ТОВ "Нортіма", пов'язане з бізнесменом Ігорем Коломойським, оскаржить у суді відмову Фонду державного майна (ФДМ) продати їй 99,567% акцій ВАТ "Одеський припортовий завод" (ОПЗ) за підсумками приватизаційного конкурсу.
"Компанія "Нортіма" відстоюватиме свої інтереси в суді: вимагатиме відшкодування збитків і примушення до укладення договору", - сказав представник компанії, перший заступник глави правління Приватбанку Тимур Новіков на прес-конференції в Києві у вівторок.
Як повідомлялося, "Нортіма" у вівторок запропонувала максимальну ціну за пакет ОПЗ - 5 млрд грн., проте конкурсна комісія відмовилася визнати компанію переможцем і визнала конкурс таким, що не відбувся. Як пояснив в.о. глави ФДМ Дмитро Парфененко, запропонована ціна була неадекватною, а учасники конкурсу підозрюються у змові.
Про змову претендентів і неприпустимості продажу ОПЗ за таку ціну заявила і прем'єр Юлія Тимошенко.
Як уточнив Новіков, сума збитків розраховуватиметься фахівцями підприємства, зокрема, до них буде включено вартість ресурсів, які були вилучені на подання застави у розмірі 400 млн грн.
Він звернув увагу, що до початку проведення конкурсу ні представники ФДМ, ні представники уряду не говорили про те, що стартова ціна ОПЗ у розмірі 4 млрд грн. є заниженою.
Представник "Нортіми" також відзначив, що всі заяви українського прем'єра і глави Фонду держмайна про змову між учасниками конкурсу не витримують ніякої критики.
Сам Коломойський у коментарі інтернет-виданню "Українська правда" повідомив, що "Нортіма" представляла українських інвесторів, яких він не назвав. "У мене від учасників на це немає письмового дозволу, але там мінімум шість учасників", - сказав він.
Джерело в уряді України, коментуючи на прохання агентства "Інтерфакс-Україна" ситуацію, оцінило як вкрай низькі шанси "Нортіми" через суд домогтися продажу ОПЗ. За його словами, в цьому випадку проти "Нортіми" зіграє прийняте Окружним адміністративним судом визначення за позовом пов'язаного з Коломойським "Дніпроазоту" про припинення конкурсу і протест, винесений прокуратурою.
Як повідомлялося, основним конкурентом "Нортіми" виступало російське ТОВ "Азот-Сервіс", яке є "дочкою" ВАТ "СІБУР Холдинг". Проте його представник досить довго говорив телефоном, і все ж не запропонував ціну 5,05 млрд грн. Всього під час конкурсу за принципом аукціону було зроблено 19 кроків підвищення ціни на 50 млн грн. кожен.
Перед початком аукціону в.о. глави ФДМ Парфененко ще раз повідомив, що юридичні перешкоди для продажу ОПЗ відсутні. Він пояснив, що Державна виконавча служба не відкривала виконавче виробництво за визначенням Окружного адміністративного суду Києва про припинення проведення конкурсу з продажу ОПЗ, прийнятого за позовом ВАТ "Дніпроазот". Парфененко підкреслив, що згідно з роз'ясненням Мін'юсту без відкриття такого виконавчого виробництва Фонд держмайна може проводити конкурс.
В.о. глави ФДМ також нагадав, що Конституційний суд (КС) відмовив у відкритті виробництва за указом президента, яким припинялося рішення уряду про включення ОПЗ до переліку об'єктів для приватизації в 2009 році.
В той же час представник Секретаріату президента Євген Карпинос, який входить до складу конкурсної комісії з продажу ОПЗ, заявив про незаконність проведення конкурсу і подав особливу думку голові конкурсної комісії, який зачитав його учасникам конкурсу і конкурсної комісії. Як стверджує представник Секретаріату, проведення конкурсу суперечить рішенню Ради національної безпеки та оборони, а відмова КС у відкритті виробництва не зупиняє дію указу президента до скасування цього указу.
Глава комісії повідомив, що ця особлива думка взята до відома і продовжив конкурс.
ТОВ "Нортіма" під час конкурсу також висловило сумнів у законності його проведення і попросило ФДМ ще раз додатково роз'яснити позицію про відсутність перешкод для продажу заводу. Представник "Нортіми" також попросив ФДМ зачитати, кому суд своїм визначенням заборонив брати участь у конкурсі.
У відповідь представник Фонду повідомив, що це російське ТОВ "Азот-Сервіс", але ще раз підкреслив, що без відкриття виконавчого виробництва ФДМ не зобов'язаний виконувати це визначення суду.
Конкурс з продажу ОПЗ Фонд держмайна оголосив 15 липня цього року. Спочатку заявки на придбання ОПЗ в Антимонопольний комітет України направили 13 компаній, назви яких не розголошувалися. Проте після конфлікту, що виник згодом, заявки Фонду на участь у конкурсі подали тільки три компанії: "Азот-Сервіс", "Нортіма" і ТОВ "Фрунзе-Флора" (Україна).
ТОВ "Азот-Сервіс" є "дочкою" російського ВАТ "СІБУР Холдинг", який об'єднує 34 російські підприємства. Найбільшими акціонерами "СІБУР Холдинг" є ВАТ "Газпромбанк" - 70% "мінус" 1 акція і НПФ "Газфонд" - 25% "плюс" 1 акція.
ТОВ "Нортіма" в минулому році під час чергової спроби ФДМ продати ОПЗ представляла інтереси Коломойського, про що він сам і повідомляв. Коломойський є також співвласником "Дніпроазоту".
Право на контроль "Фрунзе-Флора" нещодавно отримала холдингова компанія групи "Енергетичний стандарт" Energy Standard Fund Ltd. (Кіпр) ще одного відомого бізнесмена - Костянтина Григоришина. Це підприємство було створене в 2005 році в числі інших ТОВ, утворених на базі непрофільних активів ВАТ "Сумське машинобудівне НВО ім. Фрунзе", що також входить до групи "Енергетичний стандарт".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас