Алкогольний провал — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Алкогольний провал

Казна та Політика
942
Ще рано судити про стан галузі після липневого підвищення ставок акцизного збору", - говорить Олег Жугін, генеральний директор виробника та дистриб’ютора лікеро-горілчаних напоїв "Альтера груп". Однак факт простою в цей період практично всіх виробників галузі через відсутність попиту на продукт за такою вартістю - залишається фактом.
Ставки зроблені?
Збільшення ставки акцизного збору до 50 грн., яке сьогодні намагаються провести через Верховну Раду, призведе до того, що легальний ринок алкоголю припинить своє існування, відповідно, очікуваних надходжень до бюджетю не буде, журяться виробники напою.
У липні 2009 року від виробників алкогольної продукції надійшли в бюджет 250 мільйонів гривень. Це на 14% менше, ніж за той же місяць 2008 року. Якщо цього року знову будуть внесені зміни до чинного законодавства, надходження в бюджет зменшаться ще більше, стверджують виробники.
Спад за перші вісім місяців 2009 року було зафіксовано на позначці 49,74 тис. дав (6% у порівнянні з 31 165,18 за аналогічний період 2008 року). З розповіді директора асоціації "Укргорілка" Івана Жолнера, за вісім місяців 2009 року підприємствами горілчаної галузі зроблено лікеро-горілчаної продукції на 8% менше, ніж за відповідний період 2008 року.
Тим часом уже в липні-серпні зафіксоване зниження обсягів виробництва майже на 60%. У першому півріччі горілку виробляло 61 підприємство, а в серпні - тільки 35, говорить Іван Жолнер. Якщо навіть уявити, що великі виробники, які формують 60% ринку, збережуть свої обсяги виробництва, то збереження інших 40% дуже проблематичне.
"Скорочення обсягів виробництва продукції, природно, веде до зниження надходжень до бюджету акцизного збору. Показник надходження податку в липні-серпні поточного року майже на 6% нижчий від надходжень аналогічного періоду 2008-го (коли акцизний збір становив 21,5 грн.)", - підраховує Іван Жолнер. На його думку, якщо така динаміка збережеться і надалі, то прогнози із приводу того, що бюджет не отримає очікуваних від підвищення ставок акцизного збору надходжень виправдаються.
Галузь у розпачі
"Чергове підвищення акцизів на алкоголь загрожує повним розвалом галузі", - ремствує Геннадій Васюков, директор з правових питань ЛГЗ "Хортиця". За його словами, після липневого стрибка акцизної ставки на 58% ринок уже просів.
"Якщо акцизи підвищать цього року ще раз, уже під кінець року ми зіткнемося з повною тінізацією ринку". Зростання тіньового ринку, викликане високою вартістю легального продукту та існуванням цінового коридору, обумовлює витіснення з ринку легальних виробників і, відповідно, падіння доходів держави від стягнення акцизного збору.
Каталізатором банкрутств найбільших алкогольних виробників можуть стати банки, які їх кредитують. На сьогодні банки, страхуючи ризики, значно підвищили свої вимоги до виробників - більш ніж на 50% збільшили ставки кредитування, посилили вимоги до застав. Крім того, скоротилася кількість банків, здатних кредитувати великий бізнес. Перспектива підвищення акцизів з 34 до 50 грн. за літр спирту взагалі провокує паніку в банківській сфері та ускладнює переговори банкірів і алкогольних компаній.
"Думка про супер-прибутки в алкогольній галузі - це міф! Більшість виробників працюють із мінімальною рентабельністю", - журиться Андрій Охлопков, генеральний директор ГК "Союз-Віктан". На його думку, збільшення ставки акцизного збору до 50 грн., яке сьогодні намагаються провести через Верховну Раду, призведе до того, що легальний ринок алкоголю припинить своє існування, відповідно, очікуваних надходжень до бюджету не буде.
Реальність українського фінансового ринку така, що відкрити нову кредитну лінію зараз практично неможливо, при цьому мета кредитування не така важлива, розповідає Геннадій Васюков. А зі збільшенням акцизу компаніям потрібно більше обігових коштів, які банки не можуть їм надати. В результаті зрослі платежі з акцизів поставлять під сумнів обслуговування кредитів горілчаними компаніями.
Ірина Чернявська
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас