Операція "Ліквідація" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Операція "Ліквідація"

Валюта
9561
Уряд передасть проблемні банки Фонду гарантування вкладів. Це необхідно, щоб під одним дахом сконцентрувати процес ліквідації банків і збору грошей на виплати вкладникам.
Експерти вважають, що переформатування ФГВФО займе занадто багато часу, тому відповідні повноваження краще сконцентрувати в мегарегуляторі фінансового ринку.
Міністр економіки Богдан Данилишин направив лист раді директорів Світового банку (СБ), у якому повідомив про згоду уряду з рекомендаціями СБ щодо розвитку фінансового сектору. Зокрема, Кабмін готовий передати функції з реорганізації проблемних банків від Нацбанку до Фонду гарантування вкладів. Згідно з листом, адміністративна рада Фонду гарантування вкладів фізичних осіб уже створила новий підрозділ у структурі фонду, який буде виконувати функції з банківської реорганізації.
Аналогічний поділ повноважень існує в США - там реорганізацією банків займається Федеральна корпорація зі страхування депозитів (Federal deposit insurance corporation, FDIC).
Уряд обіцяє, що реорганізації (примусовим злиттям або ліквідації) будуть піддані всі комерційні банки, які до кінця 2009 р. не зможуть досягти нормативного значення адекватності регулятивного капіталу на рівні 10%. Вимога про адекватну капіталізацію комерційних банків на кінець року є однією з основних у домовленостях між українським урядом і НБУ з одного боку та МВФ зі Світовим банком - з іншого.
За відомостями "ЭИ", на одному з останніх засідань правління Національного банку (до речі, без наявності кворуму після звільнення Олександра Савченка) був озвучений намір НБУ ввести в четвертому кварталі тимчасові адміністрації (ТА) в 22 банках, які затримують платежі і втрачають капітал через зростаючі резерви по кредитному портфелю. Реорганізацією цих банків, зважаючи на все, і повинен буде зайнятися Фонд гарантування.
Як пояснив виконавчий директор з питань банківського нагляду НБУ Василь Пасічник, ідею про розширення повноважень Фонду гарантування вкладів Нацбанк просуває вже більше року. У цей момент на розгляді Ради перебуває законопроект, який наділяє фонд повноваженнями з адміністрування проблемних банків.
"Якщо Нацбанк ухвалює рішення щодо введення в банк ТА або про його ліквідацію, то фонд здійснює оперативне керування проблемним банком і має низку інструментів з його підтримання, таких як розміщення депозиту або надання кредитів за рахунок коштів НБУ, - пояснює Пасічник. - Завдання фонду - мінімізувати свої виплати у випадку банкрутства того або іншого банку, тому ми вважаємо, що такий поділ повноважень буде ефективним". Крім того, поділ повноважень між НБУ і фондом дозволить зняти конфлікт інтересів, що існує сьогодні усередині НБУ, коли центробанк поєднує функції банківського нагляду та кредитора останньої інстанції для проблемних банків.
За словами Пасічника, пошук кандидатури на посаду керівника підрозділу з реорганізації банків поки триває. "Ми ще не знайшли підходящої людини", - говорить чиновник.
У комітеті Ради з банківської діяльності підтримують ідею про передачу частини функцій з реорганізації ліквідації банків фонду. "Я вважаю здоровою ідею передачі функцій департаменту кризового менеджменту НБУ до Фонду гарантування вкладів, який би контролював роботу тимчасових адміністраторів. Сьогодні це більш ніж актуально", - говорить член комітету Василь Горбаль.
Передача функцій з реорганізації банків від НБУ до ФГВФО дозволить упорядкувати процес ліквідації банків і збору грошей на виплати вкладникам. Однак відповідні зміни необхідно вносити в закон про Фонд гарантування вкладів, що зробити в умовах перманентного паралічу в парламенті досить складно.
У свою чергу, деякі банкіри говорять, що якщо Кабмін почне спроби перекласти відповідальність щодо реорганізації банків, які не будуть виведені із кризи тимчасовою адміністрацією (на сьогодні ТА введена в 13 банках), на Фонд гарантування цього року, ФГВФО загрожує колапс. "Для такої системної роботи необхідна велика кількість кваліфікованих фахівців, які зможуть діяти за затвердженою методикою", - говорить директор з розвитку корпоративного сектору і мережі філій Промінвестбанку Владислав Кравець. Мовляв, поки фонд займається тільки виплатою, і звалювати на нього ще й системну роботу з ліквідації - досить ризиковано, тому що є ризик втрати контролю над процесами.
На думку Владислава Кравця, регуляторам взагалі слід задуматися про доцільність поділу відповідальності за реорганізацію фінансових установ між різними держорганами. "Ми переживаємо кризу: будуть закриватися не тільки банки, але й страхові компанії із кредитними спілками. На мій погляд, функції з ліквідації всіх фінустанов необхідно сконцентрувати в одного регулятора. Наприклад, у мегарегуляторі фінансових ринків на базі Держфінпослуг, якщо такий буде створений", - вважає фінансист.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас