Національний банк почне платити за заморожені резерви — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Національний банк почне платити за заморожені резерви

Казна та Політика
880
З 1 жовтня Національний банк України нараховуватиме банкам відсотки на обов'язкові резерви, що зберігаються на окремому рахунку № 3203 в Нацбанку. Про це йдеться в постанові НБУ №512, якою вносяться зміни до порядку формування обов'язкових резервів. Зараз банки відраховують 50% (до 10 вересня 2009 року - 40%) своїх резервів, сформованих за попередній місяць, на спеціальний рахунок в Нацбанку і не мають доступу до цих грошей.
Станом на початок вересня резерви, сформовані комерційними банками в серпні, складали 12,25 млрд. грн. Таким чином, НБУ нараховуватиме відсотки на суму близько 6 млрд. грн.
Банкіри радісно сприйняли цю новину, адже практики, коли на заморожені кошти нараховуються відсотки, в Україні ще не було. "Безумовно, для банків ця постанова - хороша новина. Адже зараз гроші на спецрахунку зовсім не працюють і не приносять ніякого доходу", - стверджує голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.
Щоправда, в постанові Національного банку не сказано, скільки саме відсотків нараховуватиме регулятор. "Завтра (29 вересня) додатково буде проведено засідання правління Національного банку, на якому буде вирішено питання, скільки платити банкам", - повідомив керівник дирекції з банківського регулювання і нагляду НБУ Василь Пасічник. За його словами, ініціатива Нацбанку з нарахуванням відсотків викликана бажанням допомогти комерційним банкам. "Ми ж банкам гайки закрутили (з 10 вересня збільшена норма нарахування банками коштів обов'язкових резервів на окремий рахунок регулятора з 40% до 50%) - треба тепер і пряник дати", - жартує Василь Пасічник.
Частина експертів вважає, що відсотки, що нараховуються на резерви, будуть прив'язані до величини облікової ставки (10,25%). "Швидше за все, НБУ встановить плату по заморожених коштах з прив'язкою до облікової ставки (10,25%). Думаю, на рівні 50% від облікової ставки. Враховуючи, що резерви за системою умовно постійні і в середньому перебувають на рівні 12,2-12,5 млрд. грн., то при ставці 5% НБУ витрачатиме на місяць 25,5-26 млн. грн. (близько 300 млн. грн. на рік)", - повідомив заступник голови правління банку "Контракт" Павло Крапівін.
Інші учасники ринку вважають, що відсоток буде прив'язаний до прибутковості депозитних сертифікатів Нацбанку. "Можна сказати, що НБУ в добровільно-примусовому порядку продає банкам свої депозитні сертифікати, вилучаючи ліквідність і виплачуючи за це певний відсоток", - додає аналітик крупної інвестиційної компанії. Прибутковість по депозитних сертифікатах Національного банку складає від 0,5% до 10% залежно від терміну.
"Складно сказати, до якого терміну по депозитних сертифікатах прив'язуватиметься Нацбанк. Можливо, це будуть рівні овернайту - близько 3,5%", - вважає економіст інвестиційної компанії "Трійка Діалог" Ірина Піонтковська. За такими підрахунками, на місяць Національний банк нараховуватиме банкам близько 18 млн. грн., або 215 млн. грн. на рік.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас