Ринок акцій РФ почав тиждень зі зростання вище 1200 пунктів за ММВБ завдяки відскоку світових майданчиків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій РФ почав тиждень зі зростання вище 1200 пунктів за ММВБ завдяки відскоку світових майданчиків

Фондовий ринок
127
Ринок акцій РФ почав тиждень зі зростання вище 1200 пунктів за індексом ММВБ завдяки позитивній корекції світових фондових і сировинних майданчиків, чому сприяли угоди в сфері злиття і поглинання, а також статистика з ділової активності в США.
За підсумками торгів індекс ММВБ виріс до 1208,19 пункту (+1,7%, вранці індикатор падав більш ніж на 1%), індекс РТС виріс до 1248,73 пункту (+1,91%), вартість більшості "фішок" виросла на біржах на 1-5%.
Ф'ючерс на індекс РТС до закриття сесії скоротив зниження до базового активу до 10,7 пункту, що говорить про ослаблення негативних настроїв спекулянтів.
Подорожчали акції "Газпрому" (РТС: GAZP) (+1,6% на ФБ ММВБ), ВТБ (РТС: VTBR) (+4,1%), "Лукойлу" (РТС: LKOH) (+1,9%), "Норнікелю" (РТС: GMKN) (+0,9%), "Татнафти" (РТС: TATN) (+2,9%), "Роснафти" (РТС: ROSN) (+3,8% і +5% у РТС), Сбербанку Росії (РТС: SBER) (+1% і +4,7% у РТС), "Сургутнафтогазу" (РТС: SNGS) (+4,8%), "Газпром нафти" (РТС: SIBN) (+1,7%), "Полюс Золото" (РТС: PLZL) (+1,8%).
У першій половині торгів ринок акцій демонстрував змішану динаміку паперів на тлі різноспрямованого руху світових фондових індексів, однак до вечора зовнішня кон'юнктура покращилася після низки помітних угод у сфері злиттів і поглинань (M&A), що дали надію на подальше зростання фондового ринку США, і виходу непоганої статистики з ділової активності від Федерального резервного банку Чикаго.
Фармацевтична компанія Abbot Laboratories оголосила про придбання фармацевтичного підрозділу бельгійської Solvay SA за $7,1 млрд, Xerox купила Affiliated Computer Services Inc. за $6,4 млрд, Johnson & Johnson повідомила про придбання 18% акцій Crucell за 301,8 млн євро.
Індекс ділової активності ФРБ Чикаго в серпні склав мінус 0,9 пункту, значення за липень було переглянуто убік підвищення - до мінус 0,56 пункту з колишніх мінус 0,74 пункту.
На цьому тлі європейські індекси виросли більш ніж на 1,5%, також зростанням індексів почалися торги в США (до 18:45 приріст індикаторів склав 1,3-1,9%) і скоригувалася вгору нафта.
Ціна ф'ючерсного контракту на нафту марки WTI на листопад до 18:45 у понеділок склала $66,75 за барель (+1,1%). За минулий тиждень ціни впали на 8,4% через зниження на фондових ринках США та інших країн, а також зростання запасів палива.
Як відзначає керуючий директор по роботі з корпоративними клієнтами ІФ "Олма" Сергій Шейков, понеділок починався зі зниження акцій на зовнішньому негативі, однак до вечора погода на світових майданчиках покращилася, що спровокувало спекулятивні покупки. За підсумками саміту G20, що пройшов у Пітсбургу, лідери найбільших країн заявили про передчасність згортання заходів щодо стимулювання економіки і домовилися про обмеження бонусних програм для банкірів. Цього тижня очікується вихід великого обсягу статистики в США і Європі, що дозволить ринку визначитися щодо подальших перспектив відновлення економіки, вважає він.
За словами аналітика ВТБ 24 (РТС: GUTB) Станіслава Клещева, сполучення технічних моментів (нафта та індекс ММВБ балансували на рівнях підтримки) змусило інвесторів нервувати, але, проте, купувати папери. Шанси на те, що і нафта, і російський ринок акцій продовжать торгуватися в рамках раніше утворених торговельних діапазонів і відійдуть від їхніх нижніх меж, все-таки вищі, ніж пробій цих рівнів. Поки немає пробою вниз, ми залишаємося оптимістами. Проте, не забуваємо ставити близькі "стоп-лоси" у випадку несприятливого розвитку подій. Інвестиційний форум "ВТБ Капіталу", що починається у вівторок, дає надію, що інтерес до Росії в решту днів вересня залишиться високим, а глобальні фонди все-таки почнуть відновлювати частку російських паперів у своїх портфелях до передкризових рівнів, вважає Клещев.
Керівник департаменту довірчого управління "Столичної фінансової корпорації" Кирило Алексєєв вважає, що головною ідеєю, яка говорить на користь купівлі, залишається монетарний фактор - висока ліквідність і підсумки саміту G20.
За словами аналітика компанії "Атон" Наталії Вигодіної, у понеділок індексу ММВБ удалося перевищити опір на рівні 1200 пунктів, при цьому підтримка на рівні 1150 пунктів при ранковому заході ринку вниз залишилася недоторканою. Найближчий опір розташований на рівні 1220 пунктів. У вівторок вплив на перебіг торгів можуть мати індекс цін на житло та індекс упевненості споживачів у США.
За оцінкою аналітика ІФК "Алемар" Василя Конузіна, світові фондові майданчики перебувають на роздоріжжі: очевидно, що акції випереджають поточну ситуацію у світовій економіці і на цей момент переоцінюють силу її відновлення. Слабкий звіт із замовлень на товари тривалого вжитку в США на деякий час повернув інвесторів з небес на землю, показавши, що економіка недостатньо сильна для того, щоб вибратися із кризи без допомоги з боку грошової влади, вважає аналітик.
Тим часом основні індикатори, що визначають рух на російському ринку, схоже, досягли критичних рівнів опору. Уже з початку тижня може початися відновлення на ринку нафти, оскільки долар відступив від досягнутого рівня $1,46 за євро. З огляду на високу волатильність і невизначеність у сировинних активах, попит у найближчі дні буде зосереджений в акціях несировинних компаній, головним чином - в енергетиці і телекомунікаціях, вважає Конузін.
Більш скептично щодо перспектив цього тижня, налаштований аналітик компанії "NetTrader.ru" Богдан Зварич, який вважає, що тиждень може виявитися "ведмежим".
Цього тижня виходить великий пакет макроекономічної статистики, особливий інтерес становлять остаточні дані по ВВП США за другий квартал, індекси особистих доходів і особистих витрат, а також блок статистики з ринку праці, що виходить у п'ятницю. Ця статистика, вихід якої почнеться із середи, може негативно позначитися як на фондових ринках, так і на ринку енергоносіїв, у результаті чого тиждень може виявитися "ведмежим", вважає він.
Американські індекси минулої п'ятниці знизилися на даних про несподіване скорочення замовлень на товари тривалого вжитку в США в серпні (показник упав на 2,4%, що є максимальним зниженням із січня, експерти очікували підвищення на 0,4%).
За минулий тиждень S&P 500 втратив 2,2%. Цьому, зокрема, сприяли дані про перше за 4 місяці падіння продажів будинків на вторинному ринку житла США, а також рішення Федеральної резервної системи скоротити обсяг низки програм підтримки кредитних ринків.
Слідом за США знизилися фондові індекси в Азії на тлі слабкої статистики зі США, різкого зростання ієни до долара і євро.
Вартість паперів японського брокера Nomura впала на 8%, оскільки після оголошення про рекордну додемісію його акцій на $5,7 млрд Merrill Lynch рекомендував інвесторам скоротити вкладення в компанію.
В "другому ешелоні" на ФБ ММВБ у понеділок лідерами зростання стали акції "КАМАЗу" (РТС: KMAZ) (+13,8%, завод зупиняє головний конвеєр з 28 вересня по 5 жовтня), "РАО ЕС Сходу" (+8,7%), "Соллерса" (РТС: SVAV) (+6,4%), "МРСК Північного Кавказу" (РТС: MRKK) (+6,3%).
Знизилися акції ТГК-14 (РТС: TGKA) (-3%), "Волгателекому" (РТС: NNSI) (-2,5%), "Разгуляя" (РТС: GRAZ) (-2,5%), "Поліметалу" (РТС: PMTL) (-2,3%).
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС за день склав $5,04 млн, у секції RTS Standard обіг досяг $197,21 млн, на ФБ ММВБ обсяг угод склав 55,39 млрд рублів (лідери - звичайні акції Сбербанку - 20,6 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас