Обама: Інтереси США для мене є пріоритетними, але фінансову і ядерну проблеми треба вирішувати спільно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обама: Інтереси США для мене є пріоритетними, але фінансову і ядерну проблеми треба вирішувати спільно

Казна та Політика
408
Президент США Барак Обама під час виступу в Нью-Йорку на засіданні Генасамблеї ООН визнав, що дії американської влади на міжнародній арені останнім часом мали односторонній характер. У той же час він підкреслив для себе пріоритетність інтересів країни, заявивши, що "Америка буде жити зі своїми цінностями і буде лідирувати своїм прикладом".
У той же час від майбутнього саміту G20 у Пітсбургу він очікує встановлення нових правил і зміцнення регулювання всіх фінансових інститутів - для того, щоб "зупинити їхню жадібність" і запобігти повторенню подібних фінансових криз. Б.Обама також висловився за спільне вирішення проблеми ядерного поширення і закликав до устрою "світу без ядерної зброї".
Політика США - "Прийшов час вести світ у новому напрямку"
Президент США Барак Обама визнав, що дії американської влади на міжнародній арені мали односторонній характер і не враховували інтереси інших, але відмовився вибачатися за ці дії.
"Я почав свою роботу, коли більшість дивилися на Америку зі скептицизмом і недовірою. Частково це стосується опозиції конкретній політиці і критичних проблем, де Америка діяла односторонньо, не з огляду на інтереси інших", - заявив президент США.
Він відзначив при цьому: "Моя відповідальність - діяти в інтересах моєї держави й мого народу, і я ніколи не буду вибачатися за захист цих інтересів".
Обама заявив, що "прийшов час вести світ у новому напрямку". "Ми розуміємо, що майбутнє буде формуватися справами, а не словами, одними промовами проблем не вирішиш", - сказав Обама.
При цьому він підкреслив, що "Америка буде жити зі своїми цінностями і буде лідирувати своїм прикладом".
Зокрема, президент США підтвердив намір вести боротьбу з міжнародним тероризмом. "У нас зупинена ясна мета - працювати з усіма членами ООН, щоб перемогти "Аль-Каїду" і її союзників, терористичну мережу, що вбила тисячі людей різних вір і національностей", - сказав Обама.
Він відзначив, що США продовжують надавати в цьому підтримку владі Афганістану і Пакистану. "Ми допомагаємо урядам цих країн у забезпеченні безпеки їхніх народів", - сказав Обама.
Він також зазначив, що США активізували свою взаємодію з ООН. "Ми почали більше працювати з ООН. Ми заплатили за нашими рахунками. Ми приєдналися до ради з прав людини і підписали конвенцію про права інвалідів", - сказав він.
Економіка - накреслити шлях до зростання, зупинити жадібність фінансистів
Крім того, президент США заявив, що для подолання світової економічної кризи США разом із країнами G-20 розробляють заходи, спрямовані на те, щоб відвести глобальну економіку від краю прірви.
Президент США підтвердив, що лідери найбільших світових економік на саміті G20 у Пітсбургу мають намір домовитися про посилення регулювання роботи фінансових інститутів, щоб не допустити нової глобальної фінансової кризи.
За словами президента США, у Пітсбургу лідери "двадцятки" мають намір "накреслити шлях до збалансованого і стійкого зростання". Разом з тим Б.Обама відзначив, що необхідно зберігати пильність і "не послаблювати зусиль, щоб наші народи не забули дорогу на роботу". "Це означає, що ми уживемо заходів щодо стимулювання попиту, щоб підтримати відновлення глобальної економіки", - додав він.
Передбачається також "установлення нових правил і зміцнення регулювання всіх фінансових центрів, для того, щоб зупинити жадібність, порушення і зловживання, які привели нас до лиха, а також для того, щоб подібні кризи ніколи не траплялися знову", - сказав Обама.
Світ без ядерної зброї - або неуявна гонитва озброєнь
Лідер США заявив про подальшу готовність скорочувати ядерну зброю і про прагнення до нових угод з Росією щодо скорочення боєголовок і ракетоносіїв. "Америка має намір виконувати свої зобов'язання (за договором про нерозповсюдження ядерної зброї - ІФ). Ми будемо прагнути до нових угод з Росією, щоб істотно скоротити наші боєголовки і ракетоносії", - заявив Обама.
Як відзначив глава американської держави, необхідно прагнути до світу без ядерної зброї. "Зараз поширення росте за складністю і розмірами. Якщо ми не зможемо діяти, виникне ядерна зброя у всіх районах світу в такому масштабі, що ми собі не можемо уявити", - сказав Обама.
На його думку, Договір про нерозповсюдження ядерної зброї - лише тендітний консенсус, що заважає цьому. Обама нагадав, що 2010 рік буде визначальним для того, щоб довідатися, чи буде цей договір укріплено чи повільно розмиватися".
"Ми будемо прагнути до поширення договору про заборону випробувань ядерної зброї. Ми завершимо таку позицію, що приведе до більш глибоких скорочень ядерної зброї, будемо закликати країни починати переговори в січні щодо договору про припинення виробництва матеріалів, що розщеплюють, для потреб зброї", - заявив президент Сполучених Штатів.
Він відзначив, що у квітні відбудеться саміт, на якому буде підтверджена можливість країн одержувати безпечні ядерні матеріали.
"Ми не повинні дозволити, щоб такі матеріали потрапили в руки екстремістів. Ми повинні зміцнити ті інститути, які перетинають шлях контрабанді такої зброї", - сказав американський президент.
У зв'язку із цим він заявив, що розвиток ядерних програм Ірану і Північної Кореї загрожує безпеці всього світу: "Дії уряду Північної Кореї та Ірану і донині можуть бути для нас дуже небезпечними". "Країни, які відмовляються виконувати свої зобов'язання, повинні змиритися з можливими наслідками", - відзначив президент США.
"Якщо уряди Ірану і Північної Кореї зволіли проігнорувати міжнародні норми, якщо ці країни прагнуть обзавестися ядерною зброєю заради регіональної стабільності та безпеки, якщо вони ігнорують небезпеку перегонів озброєнь у Східній Азії і на Близькому Сході, то вони повинні бути притягнуті до відповідальності ", - попередив він.
Обама констатував прагнення США до створення світу без ядерної зброї, заявивши, що інакше перегони озброєнь і тероризм в усьому світі досягне неуявних масштабів.
Близький Схід - два світи для двох народів
Президент США повідомив, що на переговорах щодо близькосхідного врегулювання, які відбулися минулого вівторка, був досягнутий певний прогрес. Разом з тим, за словами президента США, для досягнення світу на Близькому Сході "потрібно вжити додаткових заходів".
Обама заявив, що американська влада не визнає законність будівництва ізраїльських поселень на палестинських територіях. Обама закликав ізраїльську та палестинську влади без будь-яких попередніх умов відновити переговори з питань безпеки ізраїльтян і палестинців, кордонів, біженців і Єрусалима.
Одночасно Обама нагадав, що США виступають за принцип "дві держави для двох народів", за якого будуть співіснувати безпечна ізраїльська і життєздатна та незалежна палестинська держава.
Крім того, він заявив, що США будуть прагнути до досягнення миру між Ізраїлем і Ліваном, а також між Ізраїлем і Сирією, і зазначив, що Америка не йде на якісь поступки, коли обіцяє забезпечити безпеку Ізраїлю.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас