Коли долар буде коштувати 7,5 грн. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коли долар буде коштувати 7,5 грн.

Казна та Політика
15971
Розрахувавши проект держбюджету-2010 за курсом 7,5 грн. за долар, уряд чітко дав зрозуміти, що має намір докласти максимум зусиль до того, щоб підтримати нацвалюту. В унісон Кабміну заговорили і НБУ: нацбанківські чиновники очікують, що вартість американської валюти на міжбанку повинна повернутися до рівня 7,98-8,14 грн./$.
Уряд підтримає гривню?
Закладений у бюджетному законопроекті середньорічний обмінний курс глава уряду вважає не тільки реалістичним, але навіть заниженим. Заглядаючи на кілька місяців уперед, Юлія Тимошенко обіцяє українцям різке зміцнення нацвалюти. "Цей курс - 7,5 грн./$ - завищений. І відразу після президентських виборів гривня стане стабільною. Тому що немає економічних підстав для тих знущань над національною валютою, які проводить НБУ", - заявила вона на початку поточного тижня, заодно пообіцявши відразу ж після закінчення виборів звільнити всю "верхівку" НБУ за влаштовані валютні гірки.
В уряді не приховують, що курс на ревальвацію схвалений Міжнародним валютним фондом: всі основні параметри, закладені в проекті бюджету, цілком збігаються з погодженими із МВФ макроекономічними показниками, прописаними в недавно переглянутій програмі співробітництва. Непрямим підтвердженням домовленостей Кабміну і міжнародних кредиторів щодо зміцнення гривні може стати і згода МВФ розширити можливості Нацбанку щодо проведення валютних інтервенцій. В оновленій редакції Меморандуму про економічну і фінансову політику української влади, затверджену в рамках співробітництва країни з фондом, прогноз валових резервів до кінця поточного року поліпшений з $29,311 млрд. до $30 млрд. Виходячи з таких розрахунків, Нацбанк може собі дозволити провести до кінця року інтервенції в обсязі $1,31 млрд.
У той же час, анонсувавши курс на ревальвацію, урядові чиновники прозоро натякнули, що не дадуть спуску тим, хто буде грати на зниженні гривні. "Ми перерахували бюджет, щоб дати позитивний сигнал ринку", - повідомив заступник міністра фінансів Володимир Матвійчук. Але фінансисти допускають, що нинішній "сигнал" може знову виявитися помилковим, і швидше за все він не спричинить ніяких реальних кроків зі стабілізації валютного ринку. "Ринок залишиться нейтральним, оскільки ще влітку були "сигнали", що реалістичним рівнем для курсу гривні є 6-6,5/$. Однак вони не були підкріплені реальними діями уряду і НБУ", - підкреслив начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банку Олександр Печеріцин.
На думку експертів, один з головних факторів, які могли б стати основою стабільності курсу, - припинення спекуляцій на валютному ринку. "Багато в чому коливання курсу долара - це вплив спекулятивних ігор, які мають дуже активний характер на нашому ринку. Якщо уряд зможе нейтралізувати ці спекулятивні ігри, тоді буде вже проблема не девальвації гривні, а навпаки - буде завдання не допустити ревальвацію гривні нижче рівня 7,5 грн.", - вважає радник голови правління Укргазбанку Олександр Охріменко. Перші кроки в цьому напрямку вже зроблені.
За заявою міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, на вищих посадових осіб НБУ порушені кримінальні справи. Зокрема, їм інкримінується проведення масштабних махінацій при рефінансуванні фінустанов і проведенні валютних аукціонів. Перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов минулого тижня вже був на допиті в міліції.
Що стосується поточних можливостей центробанку зі здійснення інтервенцій, то всі вони ще обмежені, навіть незважаючи на надану МВФ фору. Тому курс національної валюти може не тільки не зміцнитися до 7,5 грн./$, але й знову показати спадну динаміку. "Резервів Нацбанку насправді не так багато. Власні резерви НБУ (без урахування кредитів МВФ) на кінець вересня склали $18,3 млрд., з урахуванням траншів МВФ - $28,9 млрд. До кінця року власні резерви НБУ повинні скласти не менше $14,9 млрд. Тобто в середньому на місяць НБУ може витратити $850 млн. У вересні цей ліміт був підвищений до $1 млрд., оскільки центробанк отримав додаткові вливання МВФ від розподілу квот. Це дозволить стабілізувати ситуацію з доларом у вересні, однак у наступні місяці цих ресурсів може не вистачити, щоб утримати курс долара в країні не вище рівня 8,50 грн./$", - пояснив керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club Микола Івченко. "У той же час спроби зміцнити гривню до рівня 7,5-8 грн. за долар уже вимагають куди більших ресурсів, оскільки зміцнення курсу спричинить зростання імпорту і збільшить торговельний дефіцит", - доповнив колегу старший аналітик інвестиційної компанії Phoenix Capital Андрій Нестерук.
Розхитуванню курсу буде сприяти і зростання попиту на ВКВ наприкінці поточного і протягом наступного року. Так, до кінця 2009 року погашення заборгованості перед іноземними кредиторами з боку реального і банківського секторів повинно скласти $1,8 млрд. "А реструктуризовані зобов'язання припускають збереження високого попиту на валюту наступного року. Ревальвація гривні необхідна, але не як шокова терапія. Поступове зміцнення національної валюти потрібно розглядати на більш тривалий період", - вважає керівник аналітичного департаменту інвестгрупи "ТАСК" Андрій Шевчишин.
Проте аналітики вважають, що за наявності політичної волі Нацбанк все-таки зможе на певний час утримати нацвалюту в окреслених Кабміном межах. "Події цього року показали, що тільки валютні інтервенції НБУ здатні реально вплинути на валютний курс. Курс долара може без проблем відкотитися до рівня 8 грн./$ за умови, що НБУ продовжить практику проведення аукціонів для юридичних осіб. Якщо ж аукціонів не буде, курс долара буде наближатися до позначки 9 грн./$", - стверджує Олександр Охріменко. Іншим можливим важелем впливу на курс могли б стати адміністративні заходи. "В 1998 одним із заходів стабілізації ситуації на валютному ринку було введення обов'язкового продажу валюти експортерами. Це справді мало стабілізуючий вплив на ринок. Очевидно, цей захід міг би підтримати валютний ринок і зараз", - вважає економіст інвестиційної компанії Concorde Capital Микита Михайличенко. Законопроект, що відновлює обов'язок експортерів продавати половину валютного виторгу, Верховна Рада вже прийняла в першому читанні. Однак непрацюючий парламент практично позбавляє цей документ шансів бути затвердженим.
З іншого боку, можливостей впливу на валютний ринок достатньо і у самого НБУ. "Цілком імовірно, що зараз для підтримки і зміцнення курсу гривні будуть вжиті заходи, уже випробувані під час криз 1998 і 2004 років, у тому числі і введення лімітів або заборони на купівлю валюти", - заявив заступник голови правління одного з комерційних банків. Як стало відомо, Нацбанк уже підготував низку відповідних проектів постанов, які будуть видані на-гора найближчим часом.
Але навіть якщо відомство Володимира Стельмаха ризикне вдатися до настільки рішучих заходів, утримати гривню на рівні 7,5-8 грн./$ він зможе лише ненадовго. Причому однією з головних перешкод до стабільності національної валюти може стати все той же проект фінансового кошторису країни на майбутній рік. "Офіційно дефіцит держбюджету 2010 планується на рівні 4% ВВП, при цьому плани щодо прибутків бюджету вочевидь завищені. Реально дефіцит буде приблизно вдвічі більшим, що є досить небезпечним як для цінової стабільності, так і для курсу гривні. Якщо бюджет на 2010 рік буде прийнятий з опублікованими показниками, це зробить значну емісію гривні (а виходить, і її ослаблення) практично неминучою", - впевнений Андрій Нестерук. Втім, бюджетні проблеми проявлять свій негативний вплив на нацвалюту ближче до осені. Тим самим давши можливість Юлії Тимошенко записати в актив своєї передвиборної кампанії вдалу боротьбу за стабілізацію і зміцнення гривні.
Тетяна Очимовська
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас