Мінфін: Україна надасть держгарантії в рамках реструктуризації зовнішнього боргу "Нафтогазу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін: Україна надасть держгарантії в рамках реструктуризації зовнішнього боргу "Нафтогазу"

Енергетика
423
Кабінет міністрів уповноважив Міністерство фінансів надати абсолютну і беззастережну гарантію (в рамках, передбачених державним бюджетом на 2009 рік) щодо реструктуризації зовнішніх боргових зобов'язань Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України", повідомив Мінфін.
"Таку гарантію Мінфін зможе надати відразу після досягнення домовленостей "Нафтогазу" з кредиторами про умови реструктуризації", - йдеться в прес-релізі міністерства в понеділок.
Мінфін також відзначає, що термін погашення реструктуризованої заборгованості, на яку поширюється гарантія, повинен складати приблизно п'ять років з метою оптимального врегулювання зовнішніх зобов'язань України.
"Міністерство підтримує "Нафтогаз" у питанні необхідності продовження терміну виплат за євробондами та в досягненні домовленостей про двосторонні боргові зобов'язання. Ми схвалюємо бажання досягти рішення, прийнятного і справедливого для всіх сторін, і ми вважаємо, що, маючи суверенні гарантії, "Нафтогаз" досягне цієї мети", - цитується в повідомленні перший заступник міністра фінансів Ігор Уманський.
"Але все-таки я повинен підкреслити, що відповідальність за переговори та за оголошення умов реструктуризації несе сам "Нафтогаз", оскільки боргові зобов'язання, що підлягають реструктуризації, належать "Нафтогазу", а не державі Україна", - сказав він.
Мінфін також уточнює, що, відповідно до роз'яснення Міністерства юстиції, державні гарантії можуть поширюватися на основну суму боргу і на відсотки, що виплачуються кредиторам за кредитними зобов'язаннями.
Відповідно до прес-релізу, найближчим часом "Нафтогаз України" повинен оповістити умови реструктуризації, які будуть прийнятними як для компанії, так і для її кредиторів.
Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз України" вже почав переговори про реструктуризацію зовнішнього боргу на загальну суму $1,6 млрд.
Згідно з даними агентства "Інтерфакс-Україна", мова йде про єврооблігації на $500 млн з погашенням 30 вересня 2009 року, борги "Нафтогазу України" Depha Bank на суму $220 млн, Credit Suisse International (CSI) - на $550 млн і Deutsche Bank - на $395,2 млн, термін погашення яких припадає на 2009-2012 рр. З урахуванням відсотків загальна сума виплат по них складає близько $1,78 млрд, зокрема цього року - близько $650 млн, в наступному - близько $570 млн.
Одним з консультантів "Нафтогазу України" з питань реструктуризації зовнішнього боргу виступає кіпрська компанія Squire Capital. Крім того, в кінці серпня НАК повідомив, що як міжнародного консультанта з питань реструктуризації зовнішніх боргів він залучив компанію HeadLand Consultancy, а на початку вересня додав, що радником і дилер-менеджером виступає Credit Suisse.
В той же час група власників єврооблігацій "Нафтогазу України" на суму близько $100 млн, або 20% від загального обсягу випуску, виступає проти можливої реструктуризації боргу по них. Група також прогнозувала, що без надання держгарантій реструктуризація зобов'язань "Нафтогазу" дуже малоймовірна. Для реструктуризації боргу по єврооблігаціях держхолдингу необхідно дістати схвалення власника понад 75% облігацій.
НАК "Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Є монополістом з транзиту і зберігання природного газу в підземних сховищах, а також з транспортування нафти трубопровідним транспортом по території України.
Держбюджет-2009 містить статтю про надання держгарантій "Нафтогазу України" за зовнішніми зобов'язаннями, здійсненими до 1 січня 2009 року, на суму до $2 млрд 5,7 млн в разі невиконання компанією зобов'язань згідно з умовами цих запозичень.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас