Експерти: Банківська реформа G20 загрожує прибутку фінкомпаній від Goldman до Barclays — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Банківська реформа G20 загрожує прибутку фінкомпаній від Goldman до Barclays

Фондовий ринок
521
Масштабна реформа банківського сектора, яку, як очікується, затвердять лідери країн "групи двадцяти" (G20) на саміті в Піттсбургу, може негативно позначитися на прибутку і вартості акцій банків від Goldman Sachs Group до Barclays Plc, повідомляє агентство Bloomberg.
Як очікується, лідери G20 на зустрічі 24-25 вересня схвалять план, який змусить банки обмежити залежність від позикового капіталу, збільшити акціонерний капітал і пул ліквідних активів. Обмежуючи можливості банків у сфері інвестицій і трейдингу, країни G20 готові пожертвувати зростанням вартості їх акцій, щоб запобігти повторенню фінансової кризи і колапсу грошово-кредитного ринку, що стався після банкрутства Lehman Brothers.
"Регулювання зробить банки менш прибутковими, збільшивши вартість ведення бізнесу, - вважає професор економіки Школи бізнесу Кесс в Лондоні і колишній чиновник Банку Англії Ендрю Клер. - Якщо банки збираються користуватися щедротами платників податків, то їм треба поводитися так, щоб не нашкодити ні платникам податків, ні економіці".
На обговорення лідерів "групи двадцяти" будуть винесені питання про банківські бонуси й капітальні подушки, про відповідальність фінкомпаній за ризик і зниження залежності від позикового капіталу за рахунок збільшення власного капіталу.
За даними вересневого опитування YouGov у Великобританії, 73% респондентів підтримують введення додаткового податку на всі бонуси понад 10 тис. фунтів стерлінгів ($16,2 тис.). Аналогічне опитування Gallup в США, проведене в червні, показало, що 59% американців виступають за обмеження зарплати і бонусів топ-менеджерів.
"Склалась культура, що заохочує короткочасне мислення, використання левереджу для фінансування непомірних ризиків, які викликали нестійкість системи в цілому, - заявив минулого тижня президент США Барак Обама. - Гадаю, саме цю культуру нам треба змінити".
В результаті реформи банківського сектора прибутковість інвестиційної діяльності банків Goldman Sachs, Barclays і Deutsche Bank може знизитися мінімум на третину, стверджують аналітики JPMorgan & Chase на чолі з Кіаном Абухусейном. Падіння прибутковості інвестицій Deutsche Bank, ймовірно, буде найсильнішим серед великих інвестбанків світу - прибуток на вкладений капітал знизиться до 6,7% в 2011 році з поточних 10%.
"Зміни вимог до банківського капіталу вочевидь торкнуться діяльності банків у сфері трейдингу і сек’юритизації", - відзначила аналітик Moody's в Лондоні Алессандра Монджардіно.
Разом з тим багато експертів звертають увагу на те, що зниження левереджу і збільшення власного капіталу не завжди означає скорочення прибутку. Як приклад наводяться результати Goldman в поточному році. У першому півріччі банк відклав $11,4 млрд на різні компенсації та виплати, скоротив відношення активів до акціонерного капіталу з 26 до 16. І все це не зашкодило йому встановити новий рекорд прибутку на Уолл-стріт в 2009 році - $3,4 млрд чистого прибутку при виручці $13,8 млрд в квітні-червні.
До того ж на впровадження нових правил потрібні роки: міністр фінансів США Тімоті Гайтнер чекає, що нові вимоги до банківського капіталу наберуть чинності не раніше кінця 2012 року. Після банкрутства Lehman Brothers у вересні 2008 року банки й самі усвідомили необхідність змін, понизили залежність від позикового капіталу, залучили додаткові кошти шляхом допемісії, збільшили резерви за рахунок ліквідних активів. Наприклад, шостий за об'ємом активів банк США Morgan Stanley залучив $6,92 млрд під час розміщення акцій в травні та червні, скоротивши тим самим відношення загальних активів до акціонерного капіталу до 18,3 на 30 червня з 30,9 роком раніше.
Так звана "надлишкова ліквідність" Barclays збільшилася до 88 млрд фунтів стерлінгів ($145 млрд) на кінець червня з 36 млрд фунтів станом на 31 грудня 2008 року.
"Банки вже змінилися так істотно, що малоймовірно, що G20 зможе різко збільшити ліквідність або понизити левередж", - стверджує представник другої за величиною юридичної фірми світу Clifford Chance Саймон Глісон.
Будь-які домовленості про посилення вимог до банківського капіталу матимуть значніші негативні наслідки для європейських фінкомпаній, ніж для банків США, вважають експерти. Банкам в Європі доведеться продати більше акцій, ніж в США, оскільки їх фінансування більше зав'язане на так звані гібридні цінні папери.
"Буде парадоксально, якщо європейські банки будуть покарані з огляду на конкуренцію з американськими банками, враховуючи, що криза виникла в США", - обурюється гендиректор найбільшого французького банку BNP Paribas Бодуен Про. Він додав, що обмеження банківського левереджу буде вкрай важко здійснити.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас