НБУ дав добро на викуп облігацій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ дав добро на викуп облігацій

Валюта
1066
У розпорядженні "Дела" виявилася копія листа Національного банку адресованого інвестиційним компаніям, у якому регулятор пояснює, що дозволяє збитковим банкам виконувати оферти по облігаціях.
Необхідність у роз'ясненні виникла після того, як НБУ наприкінці липня видав постанову № 421. Згідно з документом банкам, що зазнають збитків, заборонялося "достроково погашати боргові цінні папери власної емісії". Згідно з постановою, виняток становить тільки ситуація, коли банк достроково викуповує облігації за ціною не вищою 50% номіналу - тобто фактично погашає лише половину боргу.
Після того, як власники облігацій почали масово висловлювати обурення постановою і навіть звернулися до суду з вимогою її скасувати Нацбанк пішов на пом'якшення своїх вимог. Спочатку регулятор вирішив не застосовувати санкції до збиткових банків, які виконали оферту (наприклад, Альфа-банку), а тепер і зовсім повідомляє інвесторів, що його "неправильно зрозуміли". "Викуп банком, який має збитки, власних облігацій у строки, передбачені умовами їх емісії, на нашу думку, не суперечить постанові № 421", - говориться в роз'ясненні за підписом першого заступника директора Дирекції з банківського регулювання та нагляду НБУ Віктора Зінченка.
У листі відзначається, що заборона поширюється на погашення зобов'язань збиткових банків до строку їх настання, тоді як оферта, хоч і є де-факто достроковим погашенням, але виконується в термін, передбачений умовами розміщення. "У постанові №421 ми мали на увазі дозвіл на виконання оферт, банки не правильно трактують документ", - заявив директор департаменту зовнішньоекономічних відносин Нацбанку Сергій Круглик.
"Неправильно зрозуміти" документ встигли тільки дві фінустанови - націоналізовані Укргазбанк і Родовід Банк. Перший 3 серпня не виконав оферту по облігаціях серії С на 300 млн. грн. (реально паперів в обігу залишилося на 100-120 млн. грн.) і оголосив про реструктуризацію боргу відразу трьох серій - А, С і D. Родовід Банк також 3 серпня не виконав оферту по облігаціях серій B і С на загальну суму 250 млн. грн. (на момент дефолту на ринку залишалося облігацій на суму не більше 90 млн. грн.).
Фінустановою, яка на сьогоднішній день є збитковою і повинна виконати оферту найближчим часом (22 вересня) є Сведбанк. За словами начальника прес-служби Сведбанк Ірині Рудко, банк поки не готовий надати інформацію про те, чи буде виконана оферта. "Я зможу уточнити це питання ближче до 22 вересня", - сказала вона.
Що стосується Укргазбанку і Родовід Банку, то вони не мають наміру переглядати свою позицію щодо погашення боргів перед облігаціонерами у зв'язку з виходом роз'яснення НБУ. "У банку немає юридичних підстав для відмови від виконання оферти, тому що її параметри визначені в проспекті емісії, - погоджується Максим Нефьодов, віце-президент інвестиційно-банківського департаменту компанії "Драгон Капітал" (фінконсультант з реструктуризації Родовід Банку). - Однак, який сенс "махати" папером (роз'ясненням) - грошей у касі банку від цього однаково не додасться. Необхідно знайти компромісний варіант вирішення проблеми, надавши банку відстрочку виконання вимог великих кредиторів до поновлення його повноцінної прибуткової роботи".
У компанії ARTA Investments - раднику Укргазбанку - також стверджують, що не переглянуть запропоновані умови реструктуризації: розстрочка боргу на три роки з підвищенням гарантованої прибутковості з 16% до 17%. За інформацією Лариси Применко, директора ARTA Investments з корпоративних фінансів, на реструктуризацію погодилося вже 75% власників бондів.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас