"Ъ": Уряд дізнається банківську таємницю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Уряд дізнається банківську таємницю

Казна та Політика
2091
Із завтрашнього дня Кабмін офіційно одержить доступ до інформації про рахунки та фінансове становище клієнтів банків, які рекапіталізує. Крім того, НБУ дозволив банкам розкривати банківську таємницю про своїх клієнтів іншим кредитним установам при видачі їм кредитів і банківських гарантій. Банкіри говорять, що і так діляться з колегами інформацією про неблагонадійних клієнтів, а послаблення необхідні банкам, які будуть брати на себе активи ліквідованих установ.
Міністерство юстиції зареєструвало постанову Нацбанку №488 "Про внесення змін у Правила зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці", яка набуде чинності 22 вересня. Цим документом імплементовані норми, прийняті Верховною радою 24 липня, що дозволяють тимчасовому адміністраторові надавати Мінфіну інформацію, що містить банківську таємницю щодо банків, участь у капіталізації яких бере держава.
Згідно зі ст. 60 закону "Про банки та банківську діяльність", банківською таємницею є "інформація про діяльність і фінансове становище клієнта, що стала відомою банку в процесі обслуговування клієнта і взаємодії з ним або третьою особою при наданні послуг банку, і розголошення якої може завдати матеріального або морального збитку клієнтові". Зокрема, до неї належать відомості про банківські рахунки клієнтів, їх фінансові операції та фінансово-економічне становище.
Крім цього, НБУ дозволив розкривати банківську таємницю "особі, в інтересах якої відчужуються активи і зобов'язання банку при виконанні заходів, передбачених програмою фіноздоровлення банку, або під час здійснення процедури ліквідації". Банк тепер також може розкривати інформацію про клієнта іншим банкам "в обсягах, необхідних при наданні кредитів, банківських гарантій".
Банкіри спокійно відреагували на розширення кола осіб, що мають доступ до банківської таємниці. Повідомлення колег про позичальників, які ухиляються від виплати боргу, існувало і до офіційного дозволу НБУ. Інформацію про таких клієнтів банки регулярно пересилають своїм контрагентам поштою НБУ. "Іншою інформацією обмінюватися даремно, тому що зараз кожний банк закритий від інших", - відзначив голова правління Індустріалбанку Леонід Гребинський.
Користь постанови експерти бачать тільки для Мінфіну, який зможе більш повно вивчати інформацію про банки, що рекапіталізуються. "Це допоможе нашій спільній роботі з поновлення довіри до банківської системи", - сказав директор департаменту Мінфіну з питань участі держави в капіталі банків Теймур Багіров, уточнивши, що банківську таємницю відносно вже рекапіталізованих банків (Укргазбанк, Родовід Банк і банк "Київ") уряд і так мав завдяки окремим постановам НБУ. Банкіри вважають, що можливість передачі інформації про відчужувані активи також прописувалася держбанкам. "Це зроблено під нові держбанки, яким будуть передавати депозити населення, як, наприклад, переведення вкладників з Укрпромбанку, що торкається банківської таємниці, - сказав пан Гребінський. - Така норма буде необхідна також при об'єднанні банків". У можливості розголошення Кабміном банківської таємниці банкіри не сумніваються. "Під час виборчої кампанії така інформація цілком може з'явитися для тиску на опонентів, - відзначив член наглядової ради одного з найбільших банків. - Адже й раніше із трибуни Верховної ради звучали дані, за розголошення яких нікого не засудили".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас