Ринок акцій РФ закріпився в п'ятницю вище 1200 пунктів за індексом ММВБ, у лідерах зростання енергетика — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій РФ закріпився в п'ятницю вище 1200 пунктів за індексом ММВБ, у лідерах зростання енергетика

Фондовий ринок
141
Російський ринок акцій завершив тиждень вище психологічної оцінки 1200 пунктів за індексом ММВБ, підтримку "бикам" надала позитивна динамікам світових фондових майданчиків; лідерами зростання в п'ятницю стали папери енергетики на новинах про швидкий перехід низки компаній на систему тарифотворення RAB, а також очікуваннях зростання тарифів з 2010 року.
За підсумками торгів у п'ятницю індекс ММВБ, що опускався ранком нижче 1190 пунктів, піднявся до 1208,35 пункту (+0,27%), індекс РТС виріс до 1245,56 пункту (+1,15%), основні "фішки" на біржах подорожчали на 0,1-5,6%.
За тиждень індекс ММВБ виріс на 2,8%, індекс РТС - на 4,1%.
Ф'ючерс на індекс РТС до закриття торгів у п'ятницю знизився до базового активу на 7,4 пункту, що говорить про помірковано негативні очікування гравців.
Лідерами зростання серед blue chips стали акції ВТБ (+5,6%, до 5,71 копійки), що раніше відставали в зростання від Сбербанку Росії і тепер компенсують цей розрив.
Подорожчали акції "Газпрому" (+0,5% на ФБ ММВБ), "Лукойла" (+1%), "Роснафти" (+0,1%), "Сургутнафтогазу" (+1,9%), "Полюс Золото" (+0,1%), "Транснафти" (+4,1%).
В "мінусі" залишилися папери "Норнікеля" (-0,4%), Сбербанку Росії (-2,5%), "Татнафти" (-1,1%), "Газпром нафти" (-2,2%).
Європейські індекси, що відкрилися зниженням у п'ятницю, уже вдень відіграли втрати і до вечора вийшли в позитивну область (індекс FTSE виріс на 0,2%), американські індекси до 18:45 МСК також демонстрували зростання на 0,1-0,3%.
Стримуючим фактором для зростання в п'ятницю виступала нафта, що подешевшала, оскільки інвестори розпродавали контракти з метою зафіксувати прибуток після того, як ціна нафти перевищила $73 за барель цього тижня.
З 1 вересня ф'ючерси на нафту WTI торгуються в ціновому каналі від $67 до $73 за барель. Ціна ф'ючерсного контракту на нафту марки WTI на листопад у п'ятницю знизилася на 0,5% і склала $72,57 за барель. З початку 2009 року нафта подорожчала більш ніж на 60%.
За оцінкою аналітика ІК "Фінанс-Інвест" Станіслава Савінова, локальний відскік ринку вгору в п'ятницю, імовірно, може змінитися новим розворотом надалі. У випадку відходу нижче 1200 пунктів за індексом ММВБ наступним рівнем підтримки можуть стати 1175 пунктів, вважає він.
Аналітик компанії "Атон" Натаія Вигодіна вважає, що закріплення індексу ММВБ за підсумками тижня вище оцінки 1200 пунктів дає ринку позитивний сигнал для продовження підйому. Найближчі опори перебувають у районі 1240 і 1300 пунктів, найближчі підтримки розташовані на рівнях 1150 і 1130 пунктів.
Як відзначає аналітик Промзв’язокбанку Олег Шагов, краще ринку на тижні виглядали акції ВТБ, "Ютейр", "Фармстандарту" і "ФСК ЄЕС", що виросли на 15-20%. Котирування акцій ВТБ виросли на тлі позитивних корпоративних новин і підвищення рекомендацій із цих акцій низкою інвестбанків. Зльоту котирувань акцій "Ютейра" сприяла інформація про успішне виконання компанією програми відновлення парку повітряних суден і придбання чотирьох середньомагістральних літаків Boeing-737. Під кінець року загальна кількість цих літаків у парку авіакомпанії досягне 16, а "Ютейр" стане одним з найбільших їхніх експлуатантів у Росії. Акції "Фармстандарту" виявилися в лідерах зростання на новинах про угоди злиття і поглинання.
У цілому підтримку ринку надало проведене Центробанком РФ зниження ставки рефінансування та інших ключових ставок грошового ринку, а також натяки на їхнє подальше зниження. Це викликало очікування поліпшення фінансових результатів російських банків і розширення обсягів споживчого кредитування, що зробило фаворитами зростання тижня індекси фінансового і споживчого секторів. Вибірковий попит на акції компаній електроенергетики був обумовлений в уряді РФ обговоренням перспектив розвитку галузі й проекту інвестпрограми електроенергетики на наступний рік, вважає Шагов.
На думку начальника аналітичного управління ІФ "Олма" Володимира Детинича, нейтральне зовнішнє тло і відсутність у п'ятницю публікації важливої макроекономічної статистики на заході не дозволили трейдерам продавити індекс ММВБ нижче оцінки 1190 пунктів. Проте при збереженні локальної перегрітості ринку залишається ймовірність коригувального руху до 1170-1180 пунктів за ММВБ, вважає він.
Начальник аналітичного відділу ФЦ "Інфіна" Олександр Іванищев також як і раніше вважає, що перегрітому ринку потрібна розрядка. "Долар у моменті припинив падіння, що негативно позначається в тому числі на ринку сировини. Поки присутність ідей "другого ешелону" дає непоганий сигнал, і на знижені акцій знайдеться чимало покупців. Однак для повноцінного коригувального руху з наступним заходом вгору варто було б сходити до 1170-1180 пунктів за ММВБ", - важає він.
Експерт компанії "БКС Експрес" Дмитро Савченко вважає, що можна чекати зламування двотижневого тренда за індексом ММВБ і його зниження в зону 1150-1160 пунктів.
"До кінця тижня ситуація на російському ринку акцій помітно погіршилася. Значні торговельні обороти, що пройшли в останні два дні на ММВБ, підтвердили наше припущення про те, що частина великих гравців почала фіксацію прибутку. Суверенний спред (різниця між прибутковістю держпаперів США і євробондами РФ) виріс уперше за останні п'ять торговельних сесій. Зміни відбулися і на зовнішніх ринках: долар тимчасово призупинив зниження, на ринку акцій США намітилися ознаки корекції. У випадку наростання цих негативних тенденцій можна чекати зламування двотижневого тренда за індексом ММВБ і його зниження в зону 1150-1160 пунктів і далі до серпневого максимуму 1130 пунктів. Імовірний термін досягнення цих цілей - середина наступного тижня, тобто напередодні зустрічі G20 у Піттсбургу. Можливо, саме тут за підсумками минулого саміту буде вирішена подальша доля тренда за індексом ММВБ. При цьому не виключений варіант із підтримкою на рівні мінімуму 19 серпня - 1013 пунктів", - вважає Савченко.
За оцінкою керуючого активами компанії "Пілгрім Ессет Менеджмент" Володимира Левченка, ралі на "ведмежому" ринку або близько до свого завершення, або вже закінчилося.
"Все, за що боролися, трапилося. Вся світова влада вже заявила про свою перемогу над кризою – нехай триває продовження! Розмір кредитного плеча за позиціями п'ятірки найбільших американських банків знову досяг максимальних рівнів і становить у середньому 1 до 30, тобто вже такий же, як у 2007 році. Наднова фінансова економіка як ніколи відірвалася від реальності. Попит на будь-які активи формується винятково виходом з долара. Вперше за багато років ми бачимо carry trade проти долара в ієну, щоправда, тільки на дуже короткі терміни. Кредитний стиск, тим часом, триває, що викликано відсутністю попиту на кредитні ресурси через відсутність кінцевого попиту з боку споживачів. Виникає відчуття, що хтось із першої п'ятірки американських банків буде принесений у жертву, тому що всі "дивляться в один бік", а кінцевого попиту немає. Немає навіть ілюзії цього попиту, як було з 2005 по 2008 рік. Є тільки бажання відновлення ілюзії попиту. Але на цьому далеко не виїдеш, і дуже схоже, що вже приїхали", - вважає він.
Єдиним активом, що викликає інтерес, на думку Левченка, у нинішній ситуації залишається золото. "Звичайно, при carry trade ми побачимо якийсь тиск на ціни "знехтуваного металу", але такі моменти я б використав для покупки. Відповідно, поточні рівні я б використав для повної ліквідації позиції акцій", - додав він.
Індекси в США напередодні скорегувалися униз на 0,1-0,3% через стурбованість інвесторів, що недавнє ралі на ринку не підтримано перспективами гарних корпоративних прибутків.
Погана звітність Oracle й FedEx нівелювала гарні статдані про первинні заявки на допомогу з безробіття і про виробничу активність в окрузі Філадельфія.
У другому ешелоні на ФБ ММВБ у п'ятницю впали акції "КАМАЗу" (-3,6%), "Сибіртелекому" (-3,4%), банку "Відродження" (-3%), "Поліметалу" (-2,6%).
Подорожчали акції "Мосенерго" (+15,6%), "Белона" (+8,5%), "Інтер РАО ЄЕС" (+7,8%), ОГК-4 (+6,3%), ОГК-5 (+5,4%), "ФСК ЄЕС" (+5%), "Групи компаній ПІК" (+2,6%).
Акції "ПІКу" виросли на новинах про держгарантії за кредитами в Сбербанку і ВТБ. Надання держгарантій на засіданні в четвер схвалила комісія під головуванням першого віце-прем'єра Ігоря Шувалова. "Група компаній ПІК" і ЗАТ "ПІК-регіон" одержать гарантії на загальну суму 14,375 млрд рублів, НВО "Сатурн" - на 10 млрд рублів.
Акції "ФСК ЄЕС" ростуть на новинах про ймовірне підвищення більш ніж на 30% тарифу на транспортування електроенергії за мережами ФСК на 2010 рік. Таке зростання тарифу враховує перехід ФСК на нову систему тарифотворення RAB. На думку глави Федеральної служби за тарифами РФ Сергія Новікова, всі розподільні мережні компанії можуть перейти на систему RAB (тариф, що розраховується на основі норми зворотності на вкладений капітал) протягом двох років.
Крім того, ринок очікує рішення Міненерго щодо енерготарифів на 2010 рік. За словами міністра енергетики РФ Сергія Шматко, зростання тарифів в 2010 році на рівні 5%, що раніше називалося, було прогнозним, а з урахуванням тих факторів, що надали генкомпанії, зростання тарифу буде трохи вищим.
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС у п'ятницю склав $9,47 млн, у секції RTS Standard обіг досяг $277,07 млн, на ФБ ММВБ обсяг угод перевищив 72,3 млрд рублів (лідери - звичайні акції Сбербанку - 21,753 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас