Росіяни охочіше дають хабарі, ніж приймають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росіяни охочіше дають хабарі, ніж приймають

230
Агентство маркетингових досліджень Profi Online Research з'ясувало ставлення росіян до корупції: як часто вони беруть або пропонують хабарі, за яких умов росіяни готові відмовитися від подібної практики, чи бояться вони бути "пійманими за руку". Виявилося, що з 1000 опитаних 60% стикалися з хабарництвом, причому для більшості з них такий випадок не був єдиним. Ще 4% зізналися, що постійно практикують даний спосіб досягнення поставлених цілей.
Цікаво, що росіяни більш охоче дають хабарі, ніж приймають. Для порівняння: зізналися в тому, що пропонують їх, 60% респондентів, брали ж хабарі трохи менша кількість опитаних - 43%.
"Швидше за все, у Росії хабарі розцінюються як "вимушена необхідність" на шляху досягнення мети. Саме тому переважна більшість респондентів сказала, що готова відмовитися, як брати, так і давати їх, якщо з'являться інші, більш "чесні", способи одержання бажаного. Однак, 14% і 12% відповідно, відзначили, що навіть за цієї умови не припинять подібну практику, тому що вважають, що будь-яку проблему можна вирішити за допомогою хабара набагато легше і швидше", - відзначається у звіті компанії Profi Online Research.
Спокуса прийняти хабар виявилася сильнішою, ніж його запропонувати. Так, лише 16% не змогли відповісти на запитання, чи перестануть вони давати хабарі, якщо з'явиться можливість досягти поставленої мети самостійно. Щодо цього ж питання, заданого тим, хто хабарі брав, тих, що сумніваються, виявилося більше - 23%.
Яка сфера діяльності в країні найбільш корумпована? Порядку 65% опитаних вважають, що це державна служба (чиновницький апарат, міліція, ДАІ та ін.), друге місце зайняли професії, що належать до сфери законодавства і юриспруденції (47%), на третьому місці перебувають діячі науки та освіти: наприклад, учителі, викладачі вузів (41%). Очевидно, незважаючи на введення єдиного державного іспиту, одним з головних завдань якого є боротьба з корупцією в освітніх установах, росіяни все ще впевнені, що, приміром, вступити в університет або скласти іспит можна за гроші, які всього-на-всього необхідно дати "потрібній" людині. Інтернет і сфера інформаційних технологій вважаються найменш корумпованими. Так, більше 1/3 учасників дослідження відзначили, що саме в цьому секторі хабарництва менше, ніж деінде.
Незважаючи на те, що хабар може значно спростити вирішення тієї чи іншої проблеми, відомо, що дана практика жорстоко карається законом. "Не дивно, що майже половина опитаних відзначають, що побоюється покарання за хабарництво, - говорить директор з розвитку Profi Online Research Олена Смирнова. - Тільки 7% заявили, що притягнення до кримінальної відповідальності їх не страшить. Швидше за все, тому, що ці люди не дають і не беруть "великі" хабарі, які могли б спричинити, як самі вони вважають, серйозне покарання". Приміром, майже чверть опитаних відзначають, що боялися б покарання, якщо б мова йшла про великі суми грошей. В інших випадках, очевидно, у Росії хабар хабаром не вважається".
За матеріалами:
Rokf.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас