"Газовий" мінімалізм — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газовий" мінімалізм

Енергетика
943
Уряд прогнозує середню річну вартість імпортного газу в 2010 році на рівні $260 за тис. куб. м. Така ціна закладена в затверджений Кабміном проект державного бюджету.
Цього року уряд прогнозував вартість газу на рівні $230 за тис. куб. м. Однак насправді вона досягла тих таки $260 за тис. куб. м (багато в чому через зростання ціни нафти, що суттєво позначилося на розрахунку вартості блакитного палива в IV кварталі).
Цифри не сходяться
Експерти вважають, що в 2010 році об'єктивна ціна газу буде вищою, ніж та, яку заклав Кабмін. "За нашими підрахунками, вартість палива досягне в середньому $310 за тис. куб. м. В I кварталі вона буде становити, приблизно, $295, і збільшиться до $320 в III-IV кварталах", - вважає аналітик інвестиційної компанії "Драгон Капітал" Денис Саква.
При цьому варто відзначити, що розрахунки здійснювалися з урахуванням того, що середня ціна нафти на світовому ринку в 2010 році не зросте вище, ніж $70 за барель (таку ж цифру брав за основу уряд при своїх розрахунках). Тобто прогноз оптимістичний. А якщо котирування на сировину підуть вгору, середньорічна ціна імпортного газу для України збільшиться ще.
Денис Саква звернув увагу, що в 2009 році середня вартість газу була не вище $260 за тис. куб. м тільки тому, що на цей період російський "Газпром" надав "Нафтогазу" знижку в розмірі 20%. В 2010 році уряд зможе отримати таку ж середню ціну тільки в тому випадку, якщо росіяни продовжать дію дисконту. В уряді і "Нафтогазі" поки не коментують, чи ведуться переговори щодо цього.
Однак міністр економіки Богдан Данилишин вчора заявив, що найближчим часом повинні відбутися україно-російські переговори щодо "газового" питання. Зокрема, наші чиновники будуть відстоювати можливість внесення деяких коректив у договори, підписані на початку 2009 року. За словами Данилишина, мова йде про обсяги поставок і про саму структуру формули.
Гра на зниження
Можливо, саме таким способом уряд має намір домогтися зниження середньої ціни на газ в 2010 році. На думку уповноваженого президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдана Соколовського, це можна зробити шляхом зменшення базової вартості газу, закладеної в контрактах. "$450 - це невиправдано багато, - вважає він. - Також потрібно прибрати норму про гарантовані обсяги закупівель і можливі штрафи за недобір газу".
Коли уряду не вдасться домовитися про зниження ціни, у держбюджеті може утворитися серйозна "діра". З урахуванням того, що в 2010 році "Нафтогаз" планує імпортувати 33 млрд. куб. м газу, дефіцит коштів тільки з його оплати може досягти $1,6 млрд. Нагадаємо, голова правління "Газпрому" Олексій Міллер на початку тижня вже висловив побоювання, що Україна буде зазнавати труднощів з розрахунками за газ наступного року.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас