Які зарплати та нові вакансії принесе осінь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які зарплати та нові вакансії принесе осінь

4500
Зарплати більшості фахівців восени рости не будуть. Це новина погана. Гарна новина: чергової хвилі скорочень восени теж не передбачається. "Деньги" з'ясували, чим потішить і засмутить українських "спеців" осінь-2009.
Говорять, що прогнози - справа невдячна. Але поки що пророкування щодо українського ринку праці, відзначимо без зайвої скромності, збувалися. У перші дні вересня ми розпитали рекрутерів про те, що чекає українських фахівців восени 2009-го.
"Нинішня осінь демонструє "дещо" не ті тенденції, до яких ми звикли за останні кілька років. Осіннє зростання попиту є. Але його не можна порівняти з аналогічним періодом минулого року", - розповідає Антоніна Холоімова, старший консультант рекрутингової компанії Brain Source International. За її словами, якщо восени 2007-го зростання попиту на найманих робітників становило 40-50% порівняно з літом 2007 року, а восени 2008 року - 20-25%, то восени 2009-го - 10-15%.
"За нашими оцінками, зростання викликано скоріше заповненням раніше звільнених робочих місць, ніж розширенням діяльності компаній. Справа в тому, що, через загальну паніку, більшість роботодавців урізали свої штати до критичного мінімуму, навіть не порахувавши збитків від скорочення людей, а тільки лише зекономлені на зарплаті гроші. Тепер потрібно відновлюватися і набирати людей на ті ж робочі місця", - пояснює пані Холоімова.
Другий популярний шлях появи вакансій - це заміни. Роботодавці, спостерігаючи загальну тенденцію зниження зарплат, намагаються здешевити свій персонал. "Дорогих" фахівців звільняють, якщо ті не погоджуються працювати за півціни, і наймають «дешевих» кандидатів. Директор консалтингової компанії Archers Анна Бобель уточнює: на цей момент компанії позбуваються від "баластових" співробітників, які не приносять користі і намагаються замінити їх більш ефективними.
Крім того, пані Бобель припускає, що восени 2009-го ринок праці однозначно повторить тенденції, які в цей же період продемонструє світова економіка. "Існують прогнози про другу хвилю кризи. Однак ринок праці, швидше за все, чекає стабілізація та повільний підйом, а не чергова хвиля скорочень", - говорить пані Бобель. Директор консалтингової компанії Archers підозрює, що розмови про другу хвилю кризи ведуться не просто так. Мовляв, все це робиться для того, щоб якнайдешевше "купувати" гарних фахівців.
Кому жити добре
А полювати роботодавці будуть за тими ж "персонажами". "Тор-3 найбільш затребуваних фахівців (критерій - співвідношення вакансій і резюме) не змінюється вже півроку: програмісти, медики, менеджери з продажів. Перші і треті вже другий рік поспіль входять у трійку найбільш затребуваних фахівців. Вважаю, що й восени ці працівники будуть найбажанішими", - відзначає Віра Ткаченко головний редактор сайту з працевлаштування JOB.ukr.net.
У той же час вона уточнює, що медики входять у список фахівців, у яких навіть під час кризи виросли зарплати - за останні півроку роботодавці (переважно приватні медустанови) збільшили зарплатні пропозиції для них на 50%. "У програмістів за останні півроку зарплати виросли на 5%. Зарплати медиків і програмістів, вважаю, протягом осені змінюватися не будуть", - вважає пані Ткаченко.
Менеджер із зв'язків з громадськістю міжнародного кадрового порталу HeadHunter Валерія Котляренко говорить, що див цієї осені не станеться. "Орієнтуючись на тенденції літнього періоду, можна впевнено сказати, що найбільш затребуваними будуть фахівці таких сфер: "Продажі", "ІТ/Телеком", "Бухгалтерія/Фінанси", "Маркетинг/Реклама/PR" і "Банки/Інвестиції", - уточнює вона. При цьому вона виділяє роль маркетологів, оскільки сьогодні ці специ котируються на ринку за частиною "управління продажами через маркетинг".
Керівник відділу рекрутингу київського офісу рекрутингової компанії Dopomoga Альона Петрова вважає, що восени будуть популярні маркетингові та сейлз-спеціалісти, IT-працівники, бухгалтери і виробничий персонал середньої та вищої ланки.
Роби гроші
Альона Петрова відзначає: в 2009 році середній рівень зарплат упав на 20-30% у порівнянні з минулою осінню. "Масового зростання або планового перегляду зарплат не варто очікувати. Компанії, як і колись, працюють у режимі економії", - запевняє вона.
Антоніна Холоімова говорить, що роботодавці потирають руки, оскільки в порівнянні з минулим роком зарплати їхніх працівників упали в 1,5-2 рази (січень - вересень 2008-го до січня - вересня 2009-го). "За моїми спостереженнями, зростання заробітних плат до кінця року не передбачається", - пророкує вона. Пані Холоімова знаходить кілька причин зарплатного "гальмування". По-перше, говорить вона, незважаючи на деяке пожвавлення, на ринку праці існує надлишок кандидатів. "Здобувачів набагато більше, ніж пропозицій про роботу, що й зменшує оплату праці, робить її набагато нижчою від реальної зарплати по ринку, часом нижчою на 50%", - аргументує вона.
По-друге, більшість кандидатів, які шукають роботу понад шість місяців, готові працювати за "адекватний мінімум". "Умови диктує сам роботодавець. Кандидати вислуховують пропозиції роботодавців і, як правило, погоджуються без торгів", - розповідає Антоніна Холоімова.
По-третє, продовжує вона, 2008 рік був роком небувалого і часом необґрунтованого зростання зарплат. Торік торгувалися кандидати. Очікування багатьох з них були невиправдано завищені, вони називали свою вартість, часом збільшуючи доход в 2-3 рази. "Відповідно, у багатьох компаніях в 2009 році зарплати знизилися і стали реальними, і до кінця року їхнього зростання не буде. Не можна сказати, що зараз зарплати адекватні. Як тільки ми зіштовхнемося з першим кадровим голодом, зарплати почнуть істотно збільшуватися і досягнуть рівня, адекватного вимогам і досвіду співробітників. За прогнозами це повинно відбутися до осені 2010-го", - пророкує пані Холоімова.
Результати опитування кадрового порталу HeadHunter показали: 67% компаній не планують підвищувати зарплати співробітникам цього року. Але в кожній п'ятій компанії (21%) підвищення заробітних плат співробітникам цього року все-таки відбудеться. А 12% роботодавців припускають, що зарплати доведеться зменшити. "У той же час цієї осені ключові фахівці можуть починати вести переговори про підвищення власної заробітної плати", - запевняє Валерія Котляренко. Посилаючись на це ж дослідження, пані Котляренко говорить, що 48% компаній-роботодавців мають намір збільшувати кількість вакансій для "білих комірців" цієї осені.
Отже: Нехай інтерес до наймання нових співробітників з боку роботодавців у порівнянні з минулим роком дещо зменшився, але все-таки він є. А от про щасливі часи, коли "погоду" на ринку робили кандидати, залишається тільки згадувати. У найближчому майбутньому такого не буде.
Ганна Кібовська
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас