На тобі, маєш — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На тобі, маєш

Валюта
2652
Різкі коливання курсу гривні до іноземних валют дозволили вітчизняним банкірам значно збільшити свої валютні заробітки. Нещодавно Нацбанк у рамках квартальної фінансової звітності банків почав публікувати дані за статтею доходів "Результат від торгівлі іноземною валютою".
Валютники
Згідно з даними НБУ, за підсумками першого півріччя 2009 р. банки заробили на валюті майже 2,7 млрд грн., або близько $340 млн, якщо рахувати за курсом 8 грн./USD (саме такий середній курс був характерний для зазначеного періоду). Найвдаліше валютою торгували фінустанови з іноземним капіталом. Так, найбільший валютний заробіток удалося одержати "Райффайзен Банку Аваль".
Серед лідерів виявився і державний Укрексімбанк. Як правило, ці банки обслуговують зовнішньоекономічні угоди великих транснаціональних корпорацій і, отже, здійснюють масштабні операції на міжбанківському валютному ринку. Примітно, що позитивний результат від торгівлі валютою продемонстрували не всі банки. Якщо вірити офіційній статистиці регулятора, майже 50 фінустанов у першому півріччі зазнали збитків на валютних операціях.
Учасники ринку впевнені, що в цьому випадку мова йде, швидше за все, про номінальні збитки. "Стаття доходів "Результат від торгівлі іноземною валютою" не враховує комісійних доходів, одержуваних банками від торгівлі валютою. Береться до уваги тільки заробіток на різниці курсів - маржі", - пояснює Алла Комісаренко, заступник голови правління - фінансовий директор банку "Контракт". Виходить, реальний заробіток банків від валютних операцій значно вищий, ніж декларований в статті, яку наводить НБУ.
Спробуємо порахувати їх доходи від комісійних, отриманих від безготівкової торгівлі валютою. За даними НБУ, у першому півріччі 2009 р. обсяг угод з купівлі валюти на міжбанку досяг приблизно $35 млрд. Комісійні за купівлю, за зізнанням самих банкірів, становлять 0,5%.
Таким чином, комісійний дохід банків від торгівлі валютою можна оцінити в $175 млн. Отже, сумарний заробіток фінустанов від валютних операцій склав $515 млн.
Сумарний обсяг операцій із продажу валюти на готівковому ринку в першому півріччі склав близько $7,5 млрд. Таким чином, при таких обсягах навіть робота з маржею 3% забезпечила б банкам чистий прибуток $225 млн.
Схемники
Відзначимо, що сумарний валютний заробіток банків формують операції з купівлі-продажу на міжбанку валюти для корпоративних клієнтів, власні арбітражні операції в межах ліміту валютної позиції, а також торгівля готівковою валютою. Комісійні тарифи банків на купівлю безготівкової валюти для клієнтів часто встановлюються в індивідуальному порядку, залежно від обсягів таких операцій. У середньому величина комісії, як уже було відзначено, становить 0,5% від суми купівлі валюти.
Нагадаємо, що крім комісійних, при купівлі-продажу клієнтської валюти банкіри найчастіше заробляють на курсовій різниці: купуючи від імені клієнта валюту на міжбанку за одним курсом, вони продають її за більш високим. Торік Нацбанк змінив правила торгів на валютному ринку. Був уведений так званий "прямий" міжбанк. Суть нововведення в тому, що банк зобов'язаний купувати (продавати) валюту винятково за курсом, зазначеним клієнтом у заявці. Нові правила гри почали діяти з листопада 2008 р., втім, на практиці ситуація мало змінилася.
"Курс, що ми вказуємо в заявці, рекомендується банком - вони говорять, за яким курсом реально можна купити або продати валюту в цей момент. Звичайно, ми маємо право встановити в заявці свій курс і вимагати від банку здійснювати операцію саме за такою ціною. Але в такому випадку можемо залишитися без валюти", - розповідає Андрій Павлушин, фінансовий директор компанії "Аеросвіт".
Більше того, останнім часом процедура купівлі-продажу валюти ще більше ускладнилася. Справа в тому, що НБУ вимагає від банків працювати за так званим середньозваженим курсом. Уже неодноразово писалося, що цей індикатор, який розраховується регулятором, далекий від ринкових реалій. Так, в останні дні реальний міжбанківський курс долара коливається на рівні 8,8 грн./USD, тоді як середньозважений курс, за версією НБУ, довгий час не перевищував 8,15 грн./USD.
Банки, що виставляють котирування вище цієї планки, втрачають милість регулятора. Як правило, Нацбанк відмовляє їм у продажі валюти під час своїх інтервенцій і аукціонів. Не дивно, що майже всі банки змушені були зробити вигляд, що приймають нові правила гри. "Переважна більшість банків не відображають у звітності реальні курси угод. Продаж валюти йде за заниженим курсом - різниця добирається за рахунок комісійних або від банків, або від клієнтів", - говорить банкір, що побажав залишитися неназваним.
При цьому для маскування реального курсу використовуються дві схеми. Суть першої полягає в тому, що в інформаційній системі Нацбанку дилери навмисне вказують занижений курс (8,15 грн./USD), тоді як реально угоди здійснюються за ринковим курсом (8,8 грн./USD). Тобто для купівлі $1000 клієнт перераховує банку 8150 грн. Решта - 650 грн. - оплачується у вигляді комісійних. Така схема створює незручності для корпоративних клієнтів.
"З недавнього часу у заявці на купівлю валюти ми вказуємо курс, який вимагає Нацбанк, а різницю доплачуємо банку у вигляді додаткових комісійних, які оформляються додатковою угодою. У свою чергу, банк виплачує ці комісійні продавцеві валюти. Ми продаємо валюту формально за курсом, наприклад, 8,1 грн./USD, а все інше одержуємо у вигляді комісійних", - говорить головний бухгалтер великої компанії, що є одночасно експортером та імпортером.
Ще одна схема уникнення обмежень НБУ полягає в проведенні операцій через євро. Справа в тому, що Нацбанк установив індикативні курси тільки для пари долар - гривня. У зв'язку з цим формально (за документами) операція продажу долара оформляється в такий спосіб. Спочатку відбувається обмін долара на євро (конвертація), а потім євро продається за гривню за ринковим курсом. При цьому банк заробляє комісійні за конвертацію. Така практика відображається в статистиці. В останні місяці обсяги торгів на міжбанку по євро дуже часто суттєво перевищують аналогічні обсяги по долару. Тоді як ще торік на євровалюту припадало не більше 30% міжбанківських угод. Опитані банкіри впевнені - у Нацбанку знають про їхні хитрощі. У той же час дилери дуже неохоче діляться тонкощами вищеописаних схем.
"Я сам проти цього лицемірства, тим більше що Нацбанку прекрасно відомі всі ці схеми. Проте я б не хотів докладно їх описувати", - говорить директор казначейства великого банку з іноземним капіталом, що побажав залишитися неназваним.
Заплутаність структури формування ціни валюти на руку банкірам. Адже в таких умовах їм легше стягувати додаткові комісійні із клієнтів. "Банки не заробляють на різниці курсу. Весь заробіток іде у вигляді комісійних. Добре, якщо в сумі виходить 0,5% від обсягу угоди", - відзначає банкір, що побажав залишитися неназваним. Однак клієнти сумніваються в щирості банкірів.
"Зараз валюта - це основне джерело заробітку банку. Якщо раніше основний дохід приносили "кредитники", то тепер це роблять скарбники. Так що їм вигідне будь-яке розгойдування курсу", - відзначає Павлушин.
Дмитро Гриньков
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас