Турчинов виграє банківську систему — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Турчинов виграє банківську систему

12115
Ставленики першого віце-прем'єра Олександра Турчинова виграють у людей співвласника великої донецької ФПГ в битві за "Родовід Банк". В разі взяття цього форпосту, під контроль представників Турчинова можуть перейти й інші проблемні банки.
Як повідомляють "ЭИ", Національний банк може санкціонувати зміну тимчасового адміністратора "Родовiд Банку" Сергія Щербини. На його місце обізнані джерела видання сватають Олександра Соколова, який наприкінці минулого тижня закінчив роботу на посаді тимчасового адміністратора Укргазбанку. Сам Соколов коментувати своє можливе призначення в "Родовід" відмовляється. "Я поки не підтверджую цієї інформації", - заявив він.
Формально причиною для зміни тимчасової адміністрації в "Родовід Баку" може стати запит про додаткову капіталізацію на 1 млрд. грн., який Сергій Щербина направив до Кабміну минулого тижня. "Докапіталізация Укргазбанку вже не потрібна", - сказав начальник кризового менеджменту НБУ Юрій Петров. Тепер в НБУ та Кабміні сподіваються, що потреба в докапіталізації зникне і у "Родоводу".
Між тим поява Соколова в "Родовiд Банку" свідчитиме про те, що відбувся переділ сфер впливу на проблемні банки, і про можливу відозву представлення Кабміну з кандидатур тимчасових керівників у "Надра" і Укрпромбанк. За даними учасників ринку, команда директора департаменту з роботи з проблемними банками Мінфіну Теймура Багірова, до якої входить і Олександр Соколов, близька до оточення першого віце-прем'єра Олександра Турчинова. У свою чергу Сергій Щербина - це протеже в.о. міністра фінансів Ігоря Уманського, який, хоч інколи його й називають ставлеником Секретаріату президента і особисто Александра Шлапака, насправді входить до орбіти впливу одного з радників Юлії Тимошенко.
Банкіри кажуть, що зацікавленість останнього в "Родовiд Банку" була пов'язана зі значними кредитами, виданими на будівництво житлово-офісного комплексу площею 250 тис. кв. м на Теремках. Але розвиток подій навколо проблемних банків показав, що бізнесмен бажав поширити свій вплив і на інші фінансово-кредитні установи. Саме тому на посаді тимчасових адміністраторів Укрпромбанку й банку "Надра" були запропоновані кандидатури Ігоря Францкевича та Андрея Кирієнка (працював заступником голови в "Родовiд Банку" під керівництвом Дениса Горбуненка, який також входить до орбіти впливу бізнесмена).
На сьогоднішній день, за даними "ЭИ", визначена кандидатура тимчасового адміністратора в Укрпромбанк - ним може стати колишній глава групи радників голови НБУ Андрій Кияк. У свою чергу банкіри стверджують, що Ігор Францкевич має право управляти банком "Надра" при будь-якій команді. "Це професійний банкір, якого всі поважають", - повідомив радник міністра економіки Сергій Яременко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас