Ринок акцій РФ завершив тиждень зростанням разом зі світом, індекс РТС оновив річний максимум — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій РФ завершив тиждень зростанням разом зі світом, індекс РТС оновив річний максимум

Фондовий ринок
98
Ринок акцій РФ завершив тиждень відчутним зростанням разом зі світовими фондовими майданчиками і нафтою, індекс РТС оновив річний максимум після закриття сесії і досяг рівнів початку жовтня 2008 року; у лідерах зростання виступали папери Сбербанку Росії (РТС: SBER).
За підсумками торгів у п'ятницю індекс РТС злетів до 1196,55 пункту (+2,82%), індекс ММВБ піднявся до 1175,15 пункту (+1,82%) - максимуму з початку літа; основні "фішки" подорожчали на біржах на 0,4-4,8%.
За тиждень індекс РТС виріс на 12,5%, індекс ММВБ - на 8,3%.
Ф'ючерс на індекс РТС до закриття сесії знизився всього на 5 пунктів до базового активу, що говорить про нейтральні очікування гравців.
Звичайні акції Сбербанку злетіли на ФБ ММВБ до 59,2 рублі (+4,8%), "префи" - до 37,08 рубля (+2,5%), що відповідає рівням річної давнини.
Також відчутно подорожчали акції ВТБ (РТС: VTBR) (+3,6%, до 4,67 копійки) на заявах президента - голови правління банку Михайла Задорнова про те, що чистий збиток банку ВТБ 24 (РТС: GUTB) за 8 місяців 2009 року з РСБУ склав трохи більше 1 млрд рублів (піврічний чистий збиток досягав 1,7 млрд рублів). Задорнов також відзначив, що банк ВТБ 24 планує вийти зі збитку протягом одного-півтора місяців.
Підвищився курс акцій "Газпрому" (РТС: GAZP) (+0,7% на ФБ ММВБ), "Лукойлу" (РТС: LKOH) (+0,4%), "Роснафти" (РТС: ROSN) (+1,6%), "Полюс Золото" (РТС: PLZL) (+4,2%), "Татнафти" (РТС: TATN) (+0,4%), "Норнікелю" (РТС: GMKN) (+1,9%), "Сургутнафтогазу" (РТС: SNGS) (+1,2%).
Подешевшали папери "Газпром нафти" (РТС: SIBN) (-1,5%).
Напередодні зросли індекси в США, у п'ятницю зростання продовжилося в Азії і Європі (європейські індекси додали в межах 1%), американські фондові індекси піднялися в межах 0,2%.
Економічна статистика, що вийшла в п'ятницю в США, виявилася кращою за очікування, що трохи підтримало оптимізм ринків наприкінці тижня. Так, індекс довіри споживачів у США, що розраховується економістами Мічиганського університету, у вересні виріс до максимуму із червня - до 70,2 пункту з 65,7 пункту місяцем раніше (очікувалося зростання до 67,5 пункту).
Запаси товарів на оптових складах у США в липні впали за підсумками одинадцятого місяця поспіль (зниження склало 1,4% при прогнозах скорочення на 1%) - це найтриваліший період зниження з початку відстеження показника в 1987 році.
За оцінкою начальника аналітичного управління ІФ "Олма" Володимира Детинича, підштовхувати індекси вгору продовжують сигнали, що вказують на відновлення світової економіки. Міністр фінансів США Тімоті Гайтнер заявив про початок згортання програми підтримки фінансової системи, мотивувавши це стабільним станом економіки і очікуваннями її відновлення. Позитивні новини прийшли також з Китаю: зростання промислового виробництва і роздрібних продажів перевершило прогнози аналітиків, що знову дозволило говорити про вихід країни з рецесії. При цьому уряд не має наміру відмовлятися від пакета антикризових заходів і різко посилювати грошово-кредитну політику, що підтверджується зростанням обсягу кредитування в серпні, відзначає він.
Подібної думки дотримується аналітик ІК "Фінанс-Інвест" Станіслав Савінов, який вважає, що поштовх до зростання світових майданчиків дав міністр фінансів США Гайтнер, який відзначив, що в економіку повертається впевненість і стабільність, і тому з'являється можливість почати згортання програми TARP, у рамках якої фінансовим інститутам країни були запропоновані ресурси сукупним обсягом $750 млрд.
На думку начальника фондового управління московської філії Смоленського банку Вадима Хлопоніна, на котирування акцій Сбербанку вплинуло повідомлення про купівлю Opel, позитив відносно паперів ВТБ викликаний новинами про дозвіл ФСФР Росії розміщення і обігу за кордоном звичайних акцій банку.
Свою частку оптимізму принесла на ринок статистика щодо індексу споживчої довіри в США, у результаті на загальній хвилі оптимізму російський фондовий ринок впритул наблизився до річних максимумів.
За оцінкою експерта компанії "БКС Експрес" Дмитра Савченка, більшість "блакитних фішок" торгуються недалеко від своїх серпневих локальних максимумів. На тлі відновлення ринком США своїх "верхів" і за умови продовження відновлення цін на нафту російський ринок цілком може досягти 1200 пунктів з індексу ММВБ. Зараз багато чого залежить від динаміки долара, що оновив мінімуми на валютному ринку. Основна увага інвесторів зараз зосереджена саме на русі американської валюти, вважає він (євро до вечора п'ятниці перебував у районі $1,46).
За словами аналітика компанії "NetTrader.ru" Богдана Зварича, динаміка зовнішніх фондових майданчиків дозволяє "бикам" продовжувати піднімати ринок, індекс ММВБ зміг подолати опір на рівні 1160 пунктів. Оскільки статистика виявилася кращою за очікування й індекс ММВБ закріпився вище рівня 1160 пунктів, це може стати приводом для "биків" підсилити покупки і націлитися на досягнення річних максимумів з індексу ММВБ, вважає експерт.
Аналітик Промзв’язокбанку (РТС: PRSB) Олег Шагов відзначає істотне зростання на тижні акцій Сбербанку, підйом яких підтримав фінзвіт банку, який виявився за багатьма показниками краще ринкових очікувань. Крім того, Сбербанк підтвердив, що не виключає випуску глобальних депозитарних розписок (GDR) на існуючі акції, а концерн General Motors, нарешті, оголосив, що планує продати контрольний пакет акцій Opel канадській Magna International і Сбербанку.
Обіги торгів на російському ринку акцій протягом тижня утримувалися на високому рівні, що перевищує средньоквартальне значення цього показника приблизно на третину, що свідчить на користь підвищеного інтересу інвесторів до ринку, додав Шагов.
Азіатські індекси в п'ятницю зросли після того, як стало відомо, що кількість заявок на допомогу з безробіття в США знизилася, а Міжнародне енергетичне агентство поліпшило прогноз попиту на нафту.
Оптимізм інвесторів трохи стримував більш повільне зростання ВВП у Японії (порівняно з раніше оголошеними попередніми даними). Японський ВВП збільшився на 2,3% у другому кварталі, а не на 3,7%, як повідомлялося раніше.
Основний фондовий індекс Китаю Shanghai Composite додав 2,2% після того, як статистичне управління оголосило про те, що темпи зростання промислового виробництва в країні прискорилися в серпні. Обсяг промвиробництва в Китаї збільшився минулого місяця на 12,3% у річному вирахуванні після зростання на 10,8% у липні.
На нафтовому ринку в п'ятницю ціни зросли на ослабленні курсу долара відносно євро і на зростанні промислового виробництва в Китаї більшою мірою, ніж прогнозували аналітики. Ціна ф'ючерсного контракту на нафту марки WTI на листопад у п'ятницю склала $72,35 за барель (+0,1%).
Індекси в США напередодні зросли п'яту сесію поспіль, що стало найтривалішим періодом підйому для S&P 500 з листопада минулого року. Факторами зростання були підвищення прогнозу попиту на нафту і зниження кількості заявок на допомогу з безробіття в США до мінімуму з липня. S&P 500 підскочив у четвер до максимуму з 6 жовтня 2008 року.
Кількість американців, що вперше звернулися за допомогою з безробіття, зменшилася минулого тижня на 26 тис. - до 550 тис. Таким чином, кількість заявок перебуває нижче рівня в 600 тис. уже десять тижнів поспіль.
Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) знову підвищило прогноз світового попиту на нафту в 2010 році за рахунок зростання споживання в Китаї та США. Світове споживання нафти, за прогнозом МЕА, досягне 85,7 млн барелів на добу (б/д) в 2010 році - це на 450 тис. б/д вище попередніх очікувань.
"Попит у США і Китаї, а також в азіатських країнах зростає швидше, ніж передбачалося", - говориться в доповіді.
В "другому ешелоні" на ФБ ММВБ у п'ятницю лідерами зростання виступили акції "КАМАЗу" (РТС: KMAZ) (+30%, ранком торги паперами припинялися на годину через різке зростання), "Аптечної мережі 36.6" (РТС: APTK) (+30%), "АвтоВАЗу" (РТС: AVAZ) (+15,2% звичайні й +5,8% "префи"), "Трубної металургійної компанії" (РТС: TRMK) (+8,5%), "Магнітогорського металургійного комбінату" (РТС: MAGN) (+6,4%), "Новолипецького металургійного комбінату" (РТС: NLMK) (+5,8%), "Соллерса" (РТС: SVAV) (+5,7%).
У четвер стало відомо, що "Ростехнології" хочуть купити в інвесткомпанії "Трійка Діалог" (РТС: TROY) 13% акцій "КАМАЗу" за $300-320 млн, що дозволить держкорпорації довести свою частку в автозаводі до контрольної. Про це повідомило "Інтерфаксу" високопоставлене джерело в "Ростехнологіях". "Ростехнології" у цей час володіють 37,8% акцій "КАМАЗу".
Напередодні акції "АвтоВАЗу" і "КАМАЗу" злетіли на 25-30%.
На думку Хлопоніна зі Смоленського банку, ціни акцій автовиробників злетіли на чутках про плани "Ростехнологій" передати активи (25% акцій "АвтоВАЗу" і 38% акцій "КАМАЗу") дочірній компанії. Як наслідок, ринок захопила нова хвиля повідомлень про можливе злиття двох компаній, які, втім, є безпідставними: поки мова йде лише про створення структури, що не об'єднає автогігантов, а лише подовжить ланцюжок власників. У зв'язку із цим можна припустити, що інтерес до паперів має винятково спекулятивний характер, і незабаром можна буде побачити корекцію в цих акціях, вважає він.
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС у п'ятницю склав $13,325 млн, у секції RTS Standard обіг досяг $270,625 млн, на ФБ ММВБ обсяг угод перевищив 66,7 млрд рублів (лідери - звичайні акції Сбербанку - 25,11 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас