Ринок лізингу: основні тенденції 2009 і погляд в майбутнє — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок лізингу: основні тенденції 2009 і погляд в майбутнє

Фондовий ринок
956
Головною тенденцією ринку лізингу за 2 квартал 2009 року стало збільшення укладених угод на 82,69%.
Незважаючи на те, що обсяг ринку значно зменшився в порівнянні з 2008 роком, намітилися позитивні тенденції, що дає можливість дивитися в майбутнє з оптимізмом.
За даними дослідження ринку, проведеного аналітиками Асоціації "Українське об'єднання лізингодавців" і Держфінпослуг, за 2 квартал 2009 року на ринку лізингу було укладено 1034 контракти, що на 82,69% більше, ніж в 1 кварталі, і становить 573,2 млн. грн.
Тенденції, які мають місце сьогодні, свідчать про поступове потепління на ринку. Незважаючи на це, лізингові компанії дотримуються зваженої політики ризик-менеджменту, щоб уникнути проблеми несплати лізингових послуг, яка є дуже актуальною на ринку.
Загальна вартість діючих угод зменшилася в порівнянні з аналогічним періодом 2008 року на 8,7 млрд. грн. - до 28,6 млрд. грн.
Лідером серед предметів, узятих у лізинг протягом звітного періоду, є транспорт - 49,4 % від загальної кількості предметів, узятих у лізинг, хоча його частка зменшилася.
Високим попитом користуються також сільськогосподарська техніка (11,5%), комп'ютерная техніка і телекомунікаційне обладнання (5,48%). Кількість лізингових операцій за звітний період, які фінансувалися за рахунок банківських кредитів, становить 41,82%, за рахунок особистих коштів лізингових компаній - 35,61%, кредитів, узятих у юридичних осіб - 22,15%.
Частка останніх значно виросла в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, що свідчить про проблеми з одержанням банківських кредитів і пошук альтернативних шляхів фінансування угод.
Виконавчий директор Асоціації "Українське об'єднання лізингодавців" Марина Мурга коментує стан ринку: "Зменшення загальної вартості діючих лізингових угод, на наш погляд, пов'язане із кризовими явищами на фінансових ринках і в економіці, погіршенням доступу до кредитних ресурсів, які є основним джерелом фінансування лізингових операцій, падінням платоспроможності підприємств і припиненням інвестиційних проектів. Проте, незважаючи на скорочення темпів зростання лізингового ринку, у структурі капітальних інвестицій частка лізингу може вирости за рахунок обмеження банківського кредитування".
Асоціація "Українське об'єднання лізингодавців" (УОЛ) створена як добровільний союз професійних учасників ринку лізингу. Це єдина організація в Україні, яка об'єднує юридичних осіб у сфері лізингу з метою захисту їх інтересів. Організація представляє близько 80% лізингового ринку. Асоціація також є членом Leaseurope - Європейської федерації національних Асоціацій 54 країн.
За матеріалами:
Ринок.biz
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас