Офшори заморозять Київ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Офшори заморозять Київ

Енергетика
2500
Компанії Рината Ахметова вкотре заблокували спробу НАК "Енергетична компанія України" провести збори акціонерів в АК "Київенерго"
Спроби проведення зборів акціонерів столичної енергокомпанії зриваються вже з березня 2008 р. Не став винятком і вчорашній день. Згідно з заявою прес-служби НАК "Енергетична компанія України", 10 вересня ВАТ "Фінансова компанія "Укрнафтогаз" зареєструвала явку власників тільки 51,9% акцій, зокрема НАК ЕКУ, в управлінні якої знаходиться 50%+1 акція "Київенерго".
"За інформацією мандатної комісії, для участі в зборах не з'явилися нерезиденти України. Не реєструвалися, зокрема, власники 12,74% акцій, які до 2007 р. перебували в управлінні Київської міської держадміністрації", - йдеться в повідомленні прес-служби державного енергохолдингу.
За інформацією НАК ЕКУ, КМДА зараз фізично не володіє цими 12,74%, оскільки вони зосереджені в руках двох кіпрських офшорних компаній. Експерти фондового ринку підтверджують інформацію НАК, називаючи власником двох пакетів акцій Рината Ахметова.
Черговий зрив зборів не дозволив "Київенерго", зокрема, розподілити прибуток компанії за 2007-2008 рр., переобрати членів наглядової ради і ревізійної комісії, а також визначитися нарешті з реєстратором власників іменних цінних паперів компанії.
Власне, саме в тривалому конфлікті з реєстратором енергокомпанії правління "Київенерго", зі свого боку, вбачає причину зриву зборів акціонерів.
"Ймовірно, на явку акціонерів вплинуло систематичне ігнорування з боку ВАТ "Фінансова компанія "Укрнафтогаз" рішень виконавчого органу та наглядової ради про передачу реєстру акціонерів енергокомпанії тимчасовому реєстраторові - ТОВ "Міжрегіональний незалежний реєстратор", який був призначений у зв'язку з анулюванням відповідної ліцензії "Укрнафтогазу", - заявив директор з правового забезпечення АК "Київенерго" Дмитро Усатюк.
Як повідомляють в енергокомпанії, "Укрнафтогаз" відмовляється передавати систему реєстру і продовжує її "неправомірно" утримувати, незважаючи на те, що ДКЦПФР вже давно анулювала ліцензію ВАТ на право здійснення діяльності на ринку цінних паперів.
Як відомо, "Фінансова компанія "Укрнафтогаз" контролюється групою Ігоря Коломойського. І поки триває протистояння між двома найбільшими власниками України навколо столичної енергокомпанії, держава, володіючи контрольним пакетом "Київенерго", не має можливості контролювати її діяльність. Як відомо, ще 24,7% акцій "Київенерго", окрім згаданих пакетів, належить кіпрській компанії Kapiton Trading Ltd.
Ситуація в Києві, звичайно, не є унікальною і служить ще одним підтвердженням того, що акціонерні товариства в українській електроенергетиці є такими тільки за формою, але не за змістом, а сама галузь залишається непрозорою.
Ще свіжі в пам'яті рейдерські бої із спробами захоплення офісів тих же обленерго "першої хвилі приватизації", незважаючи на те, що збори акціонерів у цих компаніях не проводилися ще з 2001 р., а значить, власники пакетів восьмий рік підряд не можуть отримати законного прибутку.
Мабуть, так званий операційний контроль над енергетичними підприємствами дозволяє не отримувати цього прибутку і надалі.
Звертає на себе увагу й те, що вся ця гра в акції та параліч управління відбувається в момент, коли "Київенерго" перебуває в такому плачевному стані, що у будь-який момент може залишити Київ без води, електрики та опалення.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас