ОПЕК третій раз поспіль зберегла квоту на видобуток нафти на рівні 24,845 млн б/д, сподівається стабілізувати ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЕК третій раз поспіль зберегла квоту на видобуток нафти на рівні 24,845 млн б/д, сподівається стабілізувати ринок

Енергетика
170
Міністри країн, що входять до організації країн-експортерів нафти (ОПЕК), на яку припадає близько 40% світового виробництва цієї сировини, на черговому засіданні в ніч на четвер вирішили не змінювати квоту на видобуток нафти і залишити її на колишньому рівні - 24,845 млн барелів на добу (б/д), сказано в повідомленні картелю.
Збереження квоти прогнозували аналітики та підтримували практично всі міністри ОПЕК перед засіданням.
Рішення скоротити видобуток нафти на 4,2 млн б/д в порівнянні з реальним рівнем видобутку вересня 2008 року (до 24,845 млн б/д) діє ще з 1 січня 2009 року. Воно було прийнято на зустрічі міністрів ОПЕК в Алжирі 17 грудня 2008 року.
Такі заходи були спрямовані на підтримку світового ринку нафти. Ціни на нафту почали 2008 рік з позначки $92 за барель, потім досягли рекордних $141 на початку липня, і в кінці 2008 року обрушилися до $33, досягнувши мінімуму літа 2004 року.
В четвер на торгах в електронній системі New York Mercantile Exchange ціни на нафту після рішення ОПЕК підвищилися на 0,8%, перевищивши $71,90 за барель.
Представники ОПЕК, проаналізувавши на конференції поточні ринкові умови та перспективи, прийшли до думки, що економіка йде шляхом відновлення, але ринок ще дуже слабкий. "Враховуючи те, що пропозиція в даний час перевищує попит на нафту, а також відновлення економіки, яке тільки-но почалося, конференція знов вирішила зберегти квоти незмінними", - заявив картель.
Представники РФ, зазвичай присутні на конференції як спостерігачі, вже вдруге не були запрошені на зустріч. Деякі міністри картелю напередодні сесії висловлювали незадоволеність політикою Росії, яка збільшує видобуток, граючи на підвищенні світових цін, тоді як країни ОПЕК його скорочують.
Члени ОПЕК також вибрали нового президента - міністра нафтової та гірничорудної промисловості Еквадору Германіко Пінто. Він вступить на посаду з 1 січня 2010 року, його повноваження триватимуть рік.
Згідно з прес-релізом, наступна чергова зустріч картелю відбудеться у Відні 17 березня 2010 року (засідання комітету з моніторингу ОПЕК пройде днем раніше), а позачергова - 22 грудня в Луанді (Ангола).
Під час прямої трансляції з штаб-квартири картелю у Відні президент ОПЕК і міністр нафти Анголи Хосе Марія Ботельо де Васконселос повідомив, що це остання конференція, яка відбувається в старій будівлі, де штаб-квартира картелю базується вже 30 років. Новий офіс ОПЕК також буде у Відні, але вже в 1-му крузі - в центрі австрійської столиці. Секретаріат картелю переїде туди в кінці листопада, де відзначить у 2010 році 50-у річницю заснування ОПЕК.
До ОПЕК, на частку якої припадає близько 40% світових постачань нафти, входять 12 країн: Алжир, Ангола, Еквадор, Іран, Ірак, Кувейт, Лівія, Нігерія, Катар, Саудівська Аравія, ОАЕ і Венесуела.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас