ОПЕК не буде знижувати квоти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЕК не буде знижувати квоти

Енергетика
159
Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) не буде знижувати квоти на засіданні, яке відкриється у Відні в середу ввечері, заявив міністр нафтової промисловості Катару Абдулла бін Хамад аль-Атийя.
Як повідомляє агентство Bloomberg, міністр незадоволений тим, що заходи ОПЕК не знаходять підтримки серед країн, що не входять у нафтовий картель, зокрема, у Росії.
"Ми чули багато розмов про підтримку, але хотіли б побачити реальну підтримку" з боку країн, що не входять в ОПЕК, відзначив А.аль-Атийя.
Міжнародне енергетичне агентство в серпні підвищило прогноз видобутку нафти в країнах, що не є членами ОПЕК, на 2009 і 2010 рр., насамперед за рахунок зростання видобутку в Росії, а також розробки нафтоносних пісків у Канаді і Мексиканській затоці.
"Щоразу, коли ми знижуємо квоти, вони збільшують виробництво, а це нікому з нас не допомагає, - стверджує катарський міністр. - Усі повинні робити гроші, але всі також повинні підтримувати один одного, щоб захистити ринок. ОПЕК не впорається із цим сама".
Росія - найбільша нафтовидобувна країна, що не входить в ОПЕК. РФ уперше після розпаду СРСР вийшла на перше місце у світі з експорту нафти та нафтопродуктів, випередивши Саудівську Аравію.
"Не думаю, що зараз правильний момент для скорочення виробництва. У світовій економіці панує невизначеність. Ми не хочемо завдавати все більший збиток світовій економіці, і ми не впевнені, коли повернеться нормальне зростання", - заявив А.аль-Атийя.
Усі опитані агентством Bloomberg економісти вважають, що зміни квот на засіданні ОПЕК не буде. Аналогічну думку вже висловили представники більшості країн-членів картелю. Чинне рішення скоротити видобуток нафти на 4,2 млн барелів на добу (б/д) у порівнянні з реальним рівнем видобутку вересня 2008 року набуло чинності з 1 січня 2009 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас