Квартирний еквівалент — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Квартирний еквівалент

Казна та Політика
3224
Міністерство з питань ЖКГ вчора запропонувало дозволити громадянам, які мають право на отримання безкоштовного соціального житла, відмовитися від нього за грошову компенсацію. Експерти побоюються, що розмір компенсацій буде меншим від реальної вартості житла, а відмова від цільового витрачання компенсації не допоможе будівельній галузі.
Вчора Міністерство з питань ЖКГ оприлюднило проект постанови Кабміну, згідно з якою громадянам, котрі мають право на безкоштовне поліпшення житлових умов, може бути запропоновано на вибір грошову компенсацію. Одноразове грошове відшкодування видаватимуть органи державної влади або місцевого самоврядування в еквіваленті вартості житла соціального призначення. Також до списку тих, хто може отримати житло поза чергою, пропонується включити багатодітні сім'ї (понад 5 дітей) і жінок, у яких народилася трійня.
В документі не вказані ні критерії визначення вартості житла, ні суми коштів, необхідних на виплату компенсацій. У пояснювальній записці до проекту уточнюється, що реалізація нової схеми не вимагатиме додаткових затрат із бюджету, окрім уже передбачених у ньому. "Механізм розрахунку середньої вартості квадратного метра пільгового житла затверджений Мінрегіонбудом. Компенсації будуть здійснюватися лише у випадку, якщо в бюджеті будуть закладені кошти, - сказав міністр з питань ЖКГ Олексій Кучеренко. - Альтернативна схема дозволить державі швидше розрахуватися з громадянами".
На соціальному квартирному обліку перебувають 1,25 млн громадян, середньомісячний дохід яких менший від середньої вартості оренди житла. Для них соціальне житло є єдиним місцем мешкання, або вони мають право на поліпшення житлових умов.
Відповідно до програми розвитку соціального житла МінЖКГ планує до 2015 року забезпечити житлом 315 тис. сімей. Для цього буде потрібно 32,8 млрд грн. У держбюджеті-2009 на купівлю квартир пільговим категоріям громадян закладено 773 млн грн., але уряд уже витратив 1,341 млрд грн. на викуп житла Державною іпотечною установою. Експерти не схвалюють урядових ініціатив.
"Встановлена Мінрегіонбудом середня вартість житла в регіонах не дуже відрізняється від ринкової - приблизно 6,5 тис. грн/кв. м (Мінрегіонбуд затвердив максимальну вартість 1 кв. м - 4,2-7,9 тис. грн.). У Києві в новобудовах вартість 1 кв. м складає 10-11 тис. грн. (8 тис. грн.)", - повідомив директор департаменту перспективного розвитку компанії "Солідарність" Ярослав Цуканов.
Отже, грошова компенсація може виявитися меншою від реальної вартості житла на 20%. "Якщо документ не прописує обов'язкового цільового призначення коштів, виплачених громадянам, будівельна галузь може частково позбутися бюджетних інвестицій", - побоюється експерт. "Фактично документ пропонує роздати кошти, які громадяни можуть витратити на власні цілі. Їх необхідно або зобов'язати купити житло - тоді гроші підуть забудовникам, або взагалі не вводити компенсацію", - впевнений президент Асоціації експертів з нерухомості WIDevelopment Микола Багаєв.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас