G20 вважає згортання заходів щодо підтримки економіки передчасним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

G20 вважає згортання заходів щодо підтримки економіки передчасним

Казна та Політика
420
Міністри фінансів і глави Центробанків G20 заявили за підсумками зустрічі в Лондоні, що поки мають намір зберігати надзвичайні заходи щодо підтримки економіки, щоб гарантовано забезпечити її вихід із кризи.
"Фінансові ринки стабілізуються, ситуація у світовій економіці поліпшується, однак ми зберігаємо обережність щодо перспектив зростання і зайнятості, - говориться в підсумковому комюніке зустрічі. - Ми продовжимо рішуче вживати необхідні заходи фінансової підтримки і експансіоністську монетарну та бюджетну політику, дотримуючись принципів цінової стабільності та довгострокової бюджетної стабільності, поки пожвавлення не буде гарантовано".
Невизначеність зберігається
Погоджені заходи центральних банків і урядів відсунули світову економіку із краю обриву, однак "умови для стійкого пожвавлення за рахунок попиту з боку недержавного сектора поки не сформувалися", заявив за підсумками зустрічі міністр фінансів США Тімоті Гайтнер.
Міжнародний валютний фонд проінформував учасників зустрічі, повідомляє агентство Bloomberg, що зростання світової економіки складе наступного року 2,9%, а не 2,5%, як експерти Фонду очікували ще в липні. Цього року зниження світового ВВП також буде трохи меншим: 1,3%, а не 1,4%.
"Невизначеність залишається дуже високою, паростки позитиву ще дуже не стійкі", - вважає віце-прем'єр, міністр фінансів РФ Олексій Кудрін. "Усі вмовляли один одного, що ще рано розслаблюватися", - сказав він, розповідаючи журналістам про підсумки зустрічі.
Більшість учасників зустрічі відзначали, що ситуація з безробіттям у розвинених країнах може ще навіть погіршитися, незважаючи на поновлення зростання.
У цій ситуації будуть продовжувати здійснюватися кроки для підтримки кредитування, санації поганих активів, проведення стрес-тестів.
Міністри погодилися приділяти увагу зайнятості населення, проводячи структурні реформи, активну політику на ринку праці, в освіті та тренінгу.
У комюніке говориться, що країни G20 будуть прагнути до усунення надмірної волатильності цін на ресурси, оптимізуючи роботу і підвищуючи прозорість товарних і фінансових ринків, а також установлюючи більш тісний діалог між країнами-виробниками і споживачами.
Exit буде скоординованим, але не синхронним
Обговорення питань exit strategy і вилучення надлишкової ліквідності повинно початися до того, як це створить ризики прискорення інфляції та підвищення вартості держпозик, заявив, вирушаючи на зустріч у Лондоні, міністр фінансів Німеччини Пеєр Штайнбрюк.
У Лондоні країни G20 домовилися про те, що, коли прийде час, вони будуть скоординовано згортати заходи щодо стимулювання економіки, і цей процес буде прозорим і викликатиме довіру.
У той же час "масштаб, терміни і послідовність" кроків зі згортання стимулів може відрізнятися в окремих країнах, говориться в комюніке.
Таким чином, вважає The Wall Street Journal, підвищення ставок, згортання програм кредитування може відбуватися в різний час і у різному ступені, що буде непередбаченим чином впливати на валютні курси і ціни облігацій.
Міністри вважають, що згортання цих програм буде непростим. Так деяким країнам - з урахуванням падіння ВВП і зростання соціальних витрат, зниження доходів - не вдасться легко скоротити дефіцит бюджету, відзначив О.Кудрін. Їм доведеться або знижувати витрати, або підвищувати податки, що буде "у кожному разі дуже болючими заходами виходу із кризи", вважає міністр.
"Зрозуміло, що не буде дуже простим згортання ліквідності. Було порівняння, що це як зубну пасту запхати назад у тюбик", - сказав він.
Членами G20 є Аргентина, Австралія, Бразилія, Великобританія, Німеччина, Індія, Індонезія, Італія, Канада, Китай, Мексика, Росія, Саудівська Аравія, США, Туреччина, Франція, ПАР, Південна Корея і Японія. В G20 входить також Європейський Союз.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас