"Ъ": Долар вичерпав кредит довіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Долар вичерпав кредит довіри

Валюта
25648
Для зниження тиску на курс гривні Нацбанк вирішив повністю заборонити в Україні валютне кредитування. Цю перспективу в п'ятницю на закритій нараді банкіри обговорили із НБУ. Регулятор уже висловив готовність кредитувати банки в гривнях під заставу наявних у них валютних депозитів. Банкіри не проти повного переходу на гривневе кредитування, однак побоюються, що ініціатива Нацбанку приведе до зниження ставок за валютними депозитами, їх тимчасового відтоку, а гривня, отримана по операціях своп, підсилить девальвацію національної валюти.
Як повідомив один з банкірів, у п'ятницю на закритій нараді в Нацбанку регулятор оголосив про намір повністю заборонити валютне кредитування не тільки населення, але й підприємств. "Як перехідний варіант, напевно, залишимо якісь види валютного кредитування. Але вирішили, що якщо скасовувати, то скасовувати всі", - підтвердило високопоставлене джерело в НБУ. Дату заборони воно називати не стало, відзначивши, що це питання перебуває у віданні виконавчого директора з валютного регулювання Анатолія Балюка. "Напевно скоро", - додав чиновник НБУ. "Коли один з банкірів обурився і запитав: 'Куди нам подіти валютні депозити, якщо ми не можемо кредитувати?', директор валютного департаменту сказав, що запропонує нам свопи", - розповів банкір.
Нацбанк став боротися з валютним кредитуванням відразу після початку кризи, яка привела до девальвації гривні на 60%. У жовтні 2008 року НБУ прийняв постанову #319, яка дозволила банкам видавати кредити у валюті тільки резидентам, що мають валютний виторг. Уже в грудні НБУ ввів у дію нові норми резервування, які зробили невигідним кредитування населення у валюті: ставка резервування при видачі кредиту склала 50% його суми, а при простроченні на один день - 100%. У червні поточного року Верховна рада прийняла закон, що підтверджує заборону на кредитування в іноземній валюті. Позики у валюті дозволили брати фізичним особам у безготівковій формі тільки для оплати лікування і навчання за кордоном. Компанії для одержання кредиту повинні були мати валютний виторг.
До повної заборони валютних позик банкіри претензій не мають. "Валютне кредитування однаково стоїть, тому що ми можемо видавати валютні кредити тільки експортерам. Тому скасування валютних позик не є проблемою. Зупинка потрібна, якщо ми хочемо підтримувати свою грошову одиницю", - вважає в. о. голови правління Індекс-Банку Євгенія Чемерис. За словами банкірів, великі міжнародні компанії, що працюють в Україні, навіть зацікавлені в гривневих кредитах. "Річний форвард у гривнях у Лондоні коштує близько 35-37%, піврічний дорожче - 40%.
Головні центри великих іноземних компаній-імпортерів там можуть хеджувати ризики. Виходить, тут фондуватися дешевше з урахуванням курсових ризиків. Отже, поки кредит у гривнях дешевший 35%, брати його вигідніше, ніж у доларах", - пояснив начальник казначейства одного з найбільших банків з іноземним капіталом.
Але заборона на валютне кредитування зробить для банків абсолютно невигідним активне залучення валютних вкладів, що спостерігається зараз. За даними НБУ, у серпні приплив депозитів у систему склав усього 2,07 млрд грн (+0,7%) і з урахуванням ослаблення офіційного курсу гривні на 3,8% банкіри констатують відтік вкладів. Різка позитивна динаміка спостерігалася тільки по валютних вкладах - населення (+6,83 млрд грн; +6,7%) і підприємств (+2,27 млрд грн; +4,9%). "На валютні депозити в основному переводили гривневі, особливо в банках, що пропонували пільговий курс", - відзначив один з банкірів. У результаті активної конвертації гривневих вкладів (відтік 4,23 млрд грн; -4,2%) обсяг валютних виріс на $392 млн, до $13,32 млрд.
Щоб припинити приплив валютних депозитів, банки будуть змушені значно знизити ставки за ними. "Це нововведення збільшить відтік валюти із країни через VIP-клієнтів, - впевнений один з банкірів. - Ставка 10% або менше не покриває ризику перебування грошей у цій країні, і мої клієнти відкривають рахунки у Швейцарії або хоча б у Чехії". Побоюються банкіри і планованих НБУ своп-операцій з валютними пасивами. "Необхідно внести зміни в законодавство щодо деривативів, дозволивши в Україні форексний своп. Крім того, необхідно переглянути облік валютної позиції, тому що за кордоном своп взагалі не впливає на валютну позицію, - говорить скарбник одного з банків з російським капіталом. - А що будуть робити банки із гривнею, отриманою в НБУ на стандартних умовах? Кредитувати нею не будуть, тому що нікого, і ця гривня знову піде на валютний ринок, розкручуючи курс".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас