ПФТС в умовах кризи ліквідності фондових торгів наголошує на ринку ОВДП, "репо" та інтернет-трейдинг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПФТС в умовах кризи ліквідності фондових торгів наголошує на ринку ОВДП, "репо" та інтернет-трейдинг

Фондовий ринок
302
Фондова біржа "ПФТС" у кризовій ситуації на фондовому ринку України основними напрямками свого розвитку визначила режим "репо" (підписання угод із зобов'язанням зворотного викупу цінних паперів), ринок облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), удосконалювання клірингу та інтернет-трейдинг, повідомив агентство "Інтерфакс-Україна" виконавчий директор біржі Богдан Лупій.
"У своїх планах ПФТС орієнтується не на дії конкурента, який підтримує технічну ліквідність силами декількох торговців, а на реальний попит на послуги фондової біржі", - сказав він.
Лупій відзначив, що, проаналізувавши ринок постачальників брокерських систем і провівши низку зустрічей з учасниками ринку, сьогодні стає очевидним: інтернет-трейдинг недоступний більшості компаній, готових стати онлайн-брокерами на біржі, головним чином, з фінансових причин.
"На сьогодні зростаюча кількість відкритих рахунків фізичних осіб не є показником їх готовності торгувати, більшість рахунків - "неактивні". Тому ринку необхідно зробити якісну комерційно вигідну пропозицію, над якою зараз ведеться робота", - сказав Лупій.
Крім того, він заявив, що фондова біржа "ПФТС" залишається лідером серед бірж країни, незважаючи на думку декількох "зацікавлених" учасників торгів, оскільки, за даним Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку України (ДКЦПФР), за вісім місяців поточного року її доля серед українських фондових бірж становить близько 60%.
Лупій підкреслив, що некоректно говорити про лідерство на підставі даних про результати торгів одним фінансовим інструментом (акцій) з безлічі інструментів, що звертаються на фондовому ринку, оскільки, наприклад, ще нещодавно на деяких біржах таке лідерство "зберігалося" за рахунок аукціонів Фонду держмайна України.
"Ці висновки схильні робити зацікавлені сторони", - сказав Лупій.
За його словами, зниження ліквідності в секторі акцій на ПФТС пов'язане, насамперед, зі світовою кризою ліквідності, а подальше підвищення ліквідності в цьому секторі залежить як від внутрішніх, так і від зовнішніх факторів.
Ключовими внутрішніми ресурсами ПФТС Лупій назвав розвиток інтернет-трейдингу, становлення режиму "репо" на організованому ринку, удосконалювання процедур клірингу.
Серед зовнішніх факторів він назвав вихід на ринок фінансових установ і великих емітентів під час корпоративної реформи, підвищення інтересу до відкритих інвестиційних фондів, прихід іноземного інвестора.
Згідно наданим на сайтах бірж даним, на ПФТС у серпні були проведені угоди на суму понад 566,16 млн. грн., у т.ч. з акціями на суму понад 205,106 млн грн, тоді як на "Українській біржі" - понад 325,79 млн грн, у т.ч. з акціями понад 325, 20 млн грн.
ПФТС - найбільша біржа в Україні, на долю якої за вісім місяців 2009 року довелося близько 60% усього організованого ринку. У той же час торгівлю на ринку заявок ПФТС почала через місяць після " Української біржі" (у квітні), ввівши систему PFTS NEXT.
ВАТ "Українська біржа" зі статутним капіталом 12 млн грн засновано 15 травня 2008 року після того інвестиційні провідні українські компанії незадоволені якістю послуг провідної української біржі ПФТС, почали переговори із РТС (РФ).
РТС отримала 49% в "Українській біржі", зобов'язавшись через рік після запуску біржі продати на вторинному ринку 9%, 51% було розподілено серед 21 української компанії. Дозвіл Антимонопольного комітет України біржа отримала на початку серпня, ліцензію ДКЦПФР - наприкінці 2008 року.
Торги акціями на ринку заявок "Українська біржа" запустила 26 березня 2009 року, торги 17 випусками облігацій корпоративних і муніципальних українських емітентів - 27 квітня.
У березні "Українська біржа" запустила ринок заявок, на інших фондових майданчиках торги велися на ринку котирувань. У травні "Українська біржа" запустила інтернет-трейдинг, який дозволив біржі суттєво збільшити обсяги торгів.
За даними біржі, за перші п'ять місяців роботи біржі до торгів підключено 100 найбільш активних торговців і понад 600 приватних інвесторів, які можуть робити операції з 100 найбільш ліквідними акціями та облігаціями.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас