Ющенко відмовився підписати зміни у закон про вибори Президента — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко відмовився підписати зміни у закон про вибори Президента

Казна та Політика
1732
Президент України Віктор Ющенко повернув без підпису у Верховну Раду закон №1616-VI "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо виборів Президента України". Про це повідомляє головна служба інформаційної політики Секретаріату президента.
Ющенко відзначає також, що готовий оскаржити в Конституційному суді положення даного закону у випадку його набрання чинності.
У листі в парламент глава держави нагадав, що 21 серпня 2009 р. ВР під час повторного розгляду із пропозиціями Президента прийняла зазначений закон більш ніж двома третинами від свого конституційного складу. У той же час Президент у відповідності зі ст. 94, п. 30 ч. першої статті 106 Конституції застосував до даного закону право вето. "Враховуючи, що закон повторно прийнято 325 голосами народних депутатів і, незважаючи на неконституційність, не може бути знову ветований, Президент відправляє зазначений закон без підпису, надаючи можливість опублікувати його в порядку, передбаченому останнім реченням частини четвертої ст. 94 Конституції України", - говориться в повідомленні.
"Залишаю за собою можливість у випадку набрання законом чинності у встановленому порядку скористатися правом оскарження його положень у Конституційному суді України", - говориться в листі Ющенка до ВР.
Нагадаємо, закон про зміни в законодавство про вибори Президента був прийнятий Верховною Радою 24 липня, але 18 серпня Ющенко наклав на нього вето. Однак, 21 серпня парламент знайшов у собі сили подолати вето глави держави - за це проголосували 325 депутатів (Партія регіонів - 168, БЮТ - 153, НУ-НС - 4).
Даним законом, зокрема, змінюється порядок формування окружних і дільничних виборчих комісій, зменшуються строки виборчого процесу з 120 до 90 днів, ліквідується інститут відкріпних посвідчень і підписних листів на підтримку кандидата на посаду Президента України. Крім того, збільшений розмір грошової застави кандидата в Президенти з 500 тис. грн до 2,5 млн грн.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас