"Нафтогаз" стурбований низьким рівнем розрахунків теплокомуненерго за газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" стурбований низьким рівнем розрахунків теплокомуненерго за газ

Енергетика
233
Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" стурбована низьким рівнем розрахунків підприємств комунальної теплоенергетики за спожитий природний газ. Про це повідомила прес-служба компанії.
НАК підкреслює, що незадовільний стан погашення заборгованості підприємствами ТКЕ за природний газ ускладнює підготовку до нового опалювального сезону 2009-2010 років.
Грошові надходження з боку теплопостачальників, за даними компанії, за спожитий з початку опалювального сезону 2008-2009 років (з 1 жовтня 2008) природний газ значно знизилися.
Водночас щоденний моніторинг дочірньої компанії "Газ України" показує, що платежі населення за тепло й гаряче водопостачання перебувають на рівні не нижче як 95%.
"Нафтогаз" нагадує про відповідальність, яку несуть керівники ТКЕ за затримку платежів за спожитий природний газ.
Незважаючи на те, що в міжопалювальний період загальна сума заборгованості за спожитий з 1 жовтня 2008 газ незначно зменшилася (з 3,701 млрд. гривень станом на 1 травня 2009 до 3,075 млрд. гривень станом на 1 вересня), а рівень розрахунків трохи зріс (з 56% до 65%), загальний стан і динаміка погашення заборгованості за газ переважної більшості виробників теплоенергії залишаються вкрай незадовільними.
Понад 70% накопиченої заборгованості за газ всіх підприємств ТКЕ становлять борги теплокомуненерго 9 регіонів - Дніпропетровської, Харківської, Донецької, Луганської, Запорізької, Одеської, Львівської, Київської областей, а також Криму (борг кожної перевищує 100 млн. гривень).
Значної залишається також заборгованість за спожитий в 2008-2009 роках природний газ компанією "Київенерго" - 595,44 млн. гривень (рівень оплати в 2009 - 59%).
Як повідомлялось, у липні Кабінет Міністрів вирішив надати 3,8 млрд. гривень державних гарантій підприємствам комунальної теплоенергетики на обслуговування зобов'язань за кредитами, залученими (або які будуть залучені) у Державного Ощадного банку для розрахунків за поставлений природний газ.
Підприємствам ТКЕ поставляється імпортний газ за тарифами значно нижчими, ніж ціна його закупівлі.
Різниця в цінах компенсується з державного бюджету.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас