Fitch: Золото не вийде за межі поточного цінового каналу найближчим часом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch: Золото не вийде за межі поточного цінового каналу найближчим часом

Банківські метали
465
Вартість золота продовжить коливатися біля рекордного рівня через небажання інвесторів ризикувати на інших ринках, але не вийде за межі поточного цінового каналу найближчим часом, говориться в повідомленні агентства Fitch Ratings.
"Прибутковість інвестицій в emerging markets, наприклад, в Індії, Туреччині і Таїланді, а також знижений попит у ювелірній галузі та промисловості в Західній Європі і Північній Америці, який збережеться до відновлення споживчої довіри, як і раніше створюють знижувальний тиск на вартість золота", - заявила директор Fitch Ratings Моніка Бонар.
Скорочення вкладень у золото в Європі і Північній Америці, імовірно, досягло пікового значення. У той же час Fitch прогнозує, що споживачі золота в Азії, Латинській Америці і на Близькому Сході залишаться чутливими до коливань цін: вони будуть продавати золотий брухт, коли ціни у відповідній нацвалюті будуть здаватися їм високими, і купувати ювелірні вироби, монети або злитки, якщо ціни опустяться нижче очікуваного рівня.
Значний вплив на ціну золота має, з одного боку, інвесторський попит, з іншого боку - продаж золота державами і продажі золотого брухту. Що стосується пропозиції, світові постачання золота забезпечуються за рахунок його видобутку на рудниках і скорочення наявних запасів золота в злитках державами, фінансовими установами, промисловими організаціями і приватними особами, пише Fitch.
В останні роки рудничний видобуток золота забезпечував 60-75% річної пропозиції на світових ринках. Продажі золота в держсекторі покривають ще 10% пропозиції. Прозорість і стабільність угод із золотом у держсекторі забезпечує угода центральних банків про продажі золота, уперше укладена центробанками Європи у вересні 1999 року і поновлювана раз на 5 років.
Попит на золото створюється за рахунок використання його для виготовлення продукції та як інвестиційного засобу. Історично близько 65-75% світового попиту на золото припадає на ювелірні вироби, однак промислове золото також використовується в електроніці, стоматології, для прикладних і декоративних цілей, виготовленні медалей і орденів та монет, відзначається в повідомленні Fitch.
Інвестори вкладають кошти в інструменти ETF (exchanged trading funds, торговані на біржі фонди, забезпечені певним видом сировини, (наприклад золотом), золоті злитки, акції золотодобувних компаній, монети і ювелірні вироби із золота найвищої проби.
За останні три квартали на частку ювелірних виробів припадало лише 48% загальносвітового попиту, говориться в прес-релізі.
Хоча ціни на ринку золота трохи знизилися з рекордного рівня приблизно $1000 за тройську унцію, досягнутого в березні 2008 року, вартість золота залишається біля історичного максимуму: приблизно $941 за унцію при середній ціні за останні 10 років $494 за унцію, резюмує Fitch.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас