"Ведмеді" повели в середу український ринок акцій вниз слідом за світовими настроями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ведмеді" повели в середу український ринок акцій вниз слідом за світовими настроями

Фондовий ринок
131
На українському ринку акцій у середу панували "ведмеді", до спекулятивних продажів підключилися великі гравці, у результаті чого індекс "Української біржі" знизився на 1,65% - до 1154,06 пункту, індекс фондової біржі "ПФТС" - на 0,93%, до 458,06 пункту.
"Слідом за американськими, європейськими та азіатськими ринками український ринок продовжив коректуватися вниз", - прокоментував агентству "Інтерфакс-Україна" ситуацію начальник відділу торгівлі цінними паперами інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна" Володимир Грищенко.
"Основними драйверами були статистичні дані, які не вселяли оптимізму інвесторам, що призвело до зростання долара відносно провідних валют, за винятком ієни, а також помітного спаду на сировинних товарних ринках. Всі ці фактори вказують на подальше зниження основних фондових індексів, у тому числі й українських", - додав він.
За його словами, найбільший тиск відчувався в банківському сегменті, крім того, гірше від ринку виглядали деякі папери "другого ешелону" (Авдієвський коксохімзавод, "Луганськтепловоз", Ясиновський коксохімзавод).
Грищенко відзначив, що обсяги торгів були досить низькими через неготовність деяких торговців продавати папери за поточними цінами.
Фахівець департаменту міжнародних продажів інвестгрупи "Сократ" Валерія Коцур додала, що інвестори прийняли вичікувальну позицію і бояться торгувати на більших обсягах.
Разом з тим, за його словами, активні продажі в середу зафіксовані в банківському секторі, серед яких найбільший обсяг припадає на акції Райффайзен Банку Аваль і Укрсоцбанку.
Як відзначили експерти інвестгрупи "ТАСК", оприлюднена в перші дні вересня виробнича статистика за серпень по металургійних підприємствах і гірничозбагачувальних комбінатах, яка показала продовження в серпні позитивної динаміки виробничої активності, не надала істотної підтримки котируванням підприємств ГМК, оскільки вона була очікуваною для учасників ринку.
Крім того, серед негативних факторів у "ТАСК" відзначили мінімальне з лютого 2009 року значення гривневої ліквідності, що ще не вплинуло на ринок, а також побоювання щодо співробітництва з МВФ і рекомендації представників фонду відпустити гривню, поки курс самостійно не врівноважиться.
"Трійка Діалог Україна" очікує, що ринок продовжить падіння в короткостроковій перспективі.
"Фон новин усередині країни і продовження зниження фондових індексів у США при відкритті в середу залишають, на перший погляд, мало надій на зміну негативних тенденцій у четвер. Швидше за все, буде переважати висока волатильність, увага гравців буде прикута до валютного ринку як усередині країни, так і в єврозоні, де буде ухвалено рішення щодо ставки ЄЦБ, а в другій половині торговельної сесії - до блоку статистики по ринку праці США, що і задасть ринку напрямок подальшого руху", - прогнозує ситуацію на ринку інвестиційний консультант "Драгон Капітал" В'ячеслав Орлюк.
Початок бізнес-сезону український ринок єврооблігацій зустрів пожвавленням торговельної активності. Експерт по боргових ринках інвестиційної компанії "Конкорд Капітал" Олександр Климчук повідомив, що в середу угоди проходили по широкому колу паперів, найбільш активно торгувалися єврооблігації "Нафтогазу України", Інтерпайпу, Укрексімбанку'11, банку "Фінанси та Кредит", суверенні випуски Україна'11 і Україна'13. Експерт відзначив, що ціни переважно залишалися на попередньому рівні, за винятком зростання котирувань "Нафтогазу України" на тлі опублікованої фінансової звітності компанії за 2008 рік.
Крім того, трейдер "Трійка Діалог Україна" Олександр Ублінскіх відзначив, що незначні продажі припали на муніципальні папери Києва, зокрема продавали Київ'11 і Київ'15.
За даними "Конкорд Капітал", український CDS з відкриття знижувався і станом на 15.00 котирувався на рівні 1045 б.п.
На "Українській біржі" у середу найбільше падіння показали акції "Луганськтепловозу" (-9,33%), "Донбасенерго" (-7,89%) і Сумського НВО ім. Фрунзе (-6,69%). Також подешевшали акції "Азовсталі" (-2,73%), "Укрнафти" (-1,9%) і Райффайзен Банку Аваль (-0,53%).
На "Українській біржі" у середу укладені 570 угод на суму 11,9 млн грн.
На "ринку котирувань" ПФТС цього дня найбільша активність спостерігалася в акціях "Центренерго" (-1,08%). За даними "ТАСК", більшість угод цього дня припадає на технічні угоди з облгазами (5 угод на суму 2 млн грн).
На "ринку котирувань" ПФТС укладені 19 угод на суму 2,9 млн грн.
На "ринку заявок" ПФТС обвалилися акції "Укрсоцбанку" - на 11,97%, подешевшали акції "Укрнафти" - на 2,12% і Райффайзен банку Аваль - на 2,14%.
На "ринку заявок" ПФТС укладені 84 угоди на суму 3,5 млн грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас