Ринок акцій РФ взяв паузу в падінні на позначці 1080 пунктів за індексом ММВБ перед статистикою зі США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій РФ взяв паузу в падінні на позначці 1080 пунктів за індексом ММВБ перед статистикою зі США

Фондовий ринок
97
Ринок акцій РФ у середу відіграв негативну динаміку світових фондових майданчиків і взяв паузу в падінні в районі 1080 пунктів за індексом ММВБ перед виходом у США блоку економічної статистики, яка може вказати подальший напрямок руху; триває ралі в телекомах на очікуваннях новин про реорганізацію "Связьинвеста".
До 15:00 індекси опустилися до локальних мінімумів тижневої давнини: індекс ММВБ упав до 1080,55 пункту (-2,21%), індекс РТС - до 1057,46 пункту (-1,51%). Вартість основних "фішок" на біржах знизилася на 0,4-3,7%.
Ф'ючерс на індекс РТС знижується до базового активу на 15,5 пункту, що говорить про негативні очікування гравців.
Подешевшали акції "Газпрому" (-2,4% на ФБ ММВБ), ВТБ (РТС: VTBR) (-1,4%), "Лукойла" (РТС: LKOH) (-2%), "Норнікеля" (РТС: GMKN) (-3,3%), "Роснафти" (РТС: ROSN) (-2,8% і -3,7% у РТС), "Газпром нафти" (РТС: SIBN) (-2,5%), Сбербанка Росії (РТС: SBER) (-0,9%), "Сургутнафтогазу" (РТС: SNGS) (-2,5%), "Татнафти" (РТС: TATN) (-3,2%), "Полюс Золото" (РТС: PLZL) (-2,6%).
Світові фондові майданчики демонструють негативну динаміку. Європейські індекси просіли в межах 0,1-0,5%, американські фондові ф'ючерси торгуються на рівні вівторка (контракт на індекс S&P 500 знизився всього на 0,002%).
Переглянуті дані про зміну ВВП єврозони в другому кварталі, що вийшли вдень, збіглися з очікуваннями (оцінка зниження ВВП залишена на рівні 0,1%), тому реакція ринків виявилася нейтральною.
Гравці очікують публікації остаточних даних про продуктивність праці і вартість робочої сили в США в другому кварталі (16:30), даних про обсяг замовлень промислових підприємств США в липні (18:00) і статистики запасів сировини в США (18:30).
Нафта в середу коректується вгору після повідомлення Американського інституту нафти (API) про падіння запасів сировини в США, яке учасники ринку розглядають як ознаку відновлення попиту на паливо. Ціна ф'ючерсного контракту на нафту марки WTI на жовтень становить $68,65 за барель (+0,9%).
Тим часом напередодні ціна жовтневого ф'ючерса на WTI на NYMEX упала на $1,91 - до $68,05 за барель, що є мінімумом на закриття з 17 серпня.
За даними API, скорочення товарних запасів бензину в США на тижні з 22 по 28 серпня склало 3,19 млн барелів. Інститут одержує інформацію від операторів НПЗ, нафтосховищ і трубопроводів на добровільній основі.
Від офіційних даних про запаси сировини експерти очікують зростання запасів бензину (за версією міністерства) на 900 млн барелів.
Аналітик ІК "Фінанс-Інвест" Станіслав Савінов вважає, що, незважаючи на можливе формування імпульсу вгору після падіння, психологічні продажі можуть зберегтися аж до підтримки 1075 пунктів за індексом ММВБ. Зусилля щодо закриття "гепа" униз будуть залежати від характеру даних, що виходять, у першу чергу, від даних про кількість працевлаштованих у приватному секторі США від ADP (16:15 МСК) - очікується менше скорочення робочих місць. Поточні торги є ще одним підтвердженням того, що ринок готовий скоригувати літнє ралі, однак для більш якісного ривка необхідне подолання вниз рівня 1075 пунктів за індексом ММВБ, вважає він.
На думку аналітика компанії "Атон" Наталі Вигодіної, пожвавити торги можуть новини зі США, а поки індекс ММВБ дрейфує трохи нижче рівня підтримки 1090 пунктів. Наступна найближча підтримка розташована на рівні 1050 пунктів.
За оцінкою аналітика ІФК "Алемар" Василя Конузіна, всупереч макростатистиці інвестори залишили без уваги сигнали відновлення світової економіки, що надходять із різних куточків світу, воліючи фіксувати прибуток. Однак, незважаючи на негативні настрої, що панують на світових фондових майданчиках, корекційний рух, як видно, близький до завершення. Дані з Європи та США, публікація яких очікується в четвер і п'ятницю, можуть перервати падіння ринків.
З корпоративних новин варто виділити звітність "Роснафти", яка в цілому збіглася з консенсусом, однак на контрасті з "Лукойлом" виглядає невиразно, що може відбитися в більш слабкій динаміці акцій "Роснафти" у короткостроковій перспективі, вважає він.
У свою чергу, аналітик Банку Москви (РТС: MMBM) Юрій Волов також констатує, що високе значення індексу виробничої активності ISM Manufacturing, що уперше із січня 2008 року перевищив рівень50 пунктів, і гарні дані про продажі будинків у США не змогли переконати інвесторів продовжувати покупки. Охочих зафіксувати прибуток виявилося набагато більше, що привело до відкоту цін як на американських фондових майданчиках, так і на товарних ринках. Схоже, навіть при надходженні статистичних підтверджень закінчення рецесії світові ринки поки не готові рухатися далі після вражаючого зростання останніх місяців.
Як відзначає керівник департаменту довірчого управління "Столичної фінансової корпорації" Кирило Алексєєв, російський ринок на даний момент оцінений фундаментально за показником ціна/прибуток (P/E) на рівні вже більше 12. Це досить високий показник, який з лишком ураховує очікування інвесторів щодо нормалізації кон'юнктури та повернення економіки до зростання.
За оцінкою експерта, рівнем підтримки до виходу вечірньої статистики в США виступає позначка 1070 пунктів за індексом ММВБ. Якщо блок статистики по ринку праці США виявиться негативним, то до кінця дня корекція може перейти в обвал котирувань до рівнів 1040-1050 пунктів за індексом ММВБ, вважає К.Алексєєв.
Азіатські ринки опустилися в середу на тлі зниження сировинних цін і погіршення прогнозів прибутків компаній, включаючи рітейлера Seven & I Holdigns Co. і девелопера Sekisui House Ltd.
Японський індекс Nikkei 225 упав на 2,4%, гонконзький Hang Seng втратив 1,7%. Австралійський S&P/ASX 200 опустився на 1,7%, незважаючи на повідомлення про несподіване зростання ВВП у другому кварталі 2009 року.
Економіка Австралії виросла в другому кварталі на 0,6% у порівнянні з першими трьома місяцями 2009 року, що виявилося вище від середнього прогнозу економістів, що становив 0,2%. Основними факторами збільшення ВВП стало зростання інвестицій, пов'язаний з нарощуванням держвидатків, а також видатків споживачів.
Китайський індекс Shanghai Composite додав 1,2% після заяви прем'єра Держради КНР Веня Цзябао про те, що уряд збереже "помірковано вільну монетарну політику". Влада Китаю не планує змінювати антикризову стратегію, що довела, на їхню думку, свою ефективність.
Індекси в США у вівторок знизилися третю сесію підряд. Побоювання, пов'язані з тим, що банки можуть зіткнутися з новими збитками, нівелювали сильну статистику по виробничому сектору США. Виробнича активність у США збільшилася в серпні вперше із січня 2008 року, індекс ISM Manufacturing виріс до 52,9 пункту в порівнянні з 48,9 пункту місяцем раніше, свідчать дані Інституту керування поставками (ISM).
Вартість паперів Wells Fargo знизилася майже на 5%, незважаючи на те, що банк оголосив про намір погасити заборгованість перед урядом, не вдаючись до випуску нових акцій.
Ціна акцій AIG впала за підсумками торгів на 21%. Аналітики Bernstein знизили рекомендації для паперів страховика до "нижче ринку" з "на рівні ринку". На думку експертів, уряд може послабити підтримку AIG, порахувавши, що ситуація в компанії більше не становить ризику для фінансової системи країни.
В "другому ешелоні" на ФБ ММВБ у середу у відкоті лідирують акції "Новолипецького металургійного комбінату" (РТС: NLMK) (-6,7%), "Северстали" (РТС: CHMF) (-5,3%), "Распадской" (РТС: RASP) (-5,1%), ТГК-6 (РТС: TGKF) (-3,5% ).
Виросли акції "Сибирьтелекома" (РТС: ENCO) (+11,5% звичайні і +8% "префи"), "Волгателекома" (РТС: NNSI) (+5,4% і +5,9%), "Уралсвязьинформа" (РТС: URSI) (+5,6% і +5,2%), "Дальсвязи" (РТС: ESPK) (+4,7%), "РБК Інформаційні системи" (РТС: RBCI) (+4,9%).
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС до 15:00 склав $1,54 млн, у секції RTS Standard оборот досяг $58,03 млн, на ФБ ММВБ обсяг угод перевищив 26,5 млрд рублів (лідери - звичайні акції Сбербанка і "Газпром" (РТС: GAZP) - по 8,2 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас