"Українська біржа" виграла торги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Українська біржа" виграла торги

Фондовий ринок
1353
У серпні вперше після запуску ринку заявок "Українська біржа" обійшла фондову біржу ПФТС за обсягом торгів акціями. Зміну лідера торговці вважають закономірною, оскільки ліквідність на "Українській біржі" набагато вища за рахунок активної роботи великих українських інвестиційних компаній. Повернути перше місце ПФТС буде складно, вважають торговці.
Конкуренція між найбільшою фондовою біржею ПФТС і "Українською біржею" привела до зміни лідера торгів. Учора обидві біржі оприлюднили результати роботи в серпні, з яких випливає, що на ПФТС були проведені угоди з акціями на суму 205,106 млн грн, тоді як на другому майданчику - на 325,998 млн грн. Щоб обійти в рейтингу одну з найстарших бірж України, "Українській біржі", створеній наприкінці 2008 року найбільшими торговцями і російською біржею РТС, знадобилося півроку. У березні "Українська біржа" запустила новий для місцевих гравців продукт - ринок заявок, на інших фондових майданчиках торги велися на ринку котирувань. "ПФТС три роки говорила, що введе ринок заявок, але це були тільки обіцянки, і вільну нішу зайняла 'Українська біржа'", - говорить начальник відділу торгівлі цінними паперами ІК "Трійка Діалог Україна" Володимир Грищенко. Через місяць, навесні, торгівлю на ринку заявок почала ПФТС, увівши PFTS NEXT. "Але кількість акцій у вільному обігу обмежена, і дуже незручно переддепонувати папери на обох біржах", - пояснює Володимир Грищенко небажання торговців дробити свої активи.
У травні "Українська біржа" запустила інтернет-трейдинг, який дозволяє залучати до торгівлі цінними паперами не тільки великих інвесторів, але й фізичних осіб. Мінімальний поріг виходу на ринок через брокера - 3 тис. грн. Причиною зростання обсягів торгів на "Українській біржі" учасники ринку вважають розрив у ліквідності між двома майданчиками. За словами голови аналітичного відділу ІГ ТАСК Андрія Шевчишина, ключову роль зіграли маркет-мейкери, які зобов'язалися підтримувати ліквідність на біржі і зберігати спреди на низьких рівнях. "На 'Українській біржі' цей інститут більш активний і охоплює практично всі ліквідні папери", - говорить він. Зараз маркет-мейкерами на "Українській біржі" є дев'ять великих компаній, зокрема Dragon Capital і "Трійка Діалог Україна". На ПФТС такими маркет-мейкерами на ринку заявок є "Таск-Брокер", Foyil Securities і "Навігатор-Інвест". "Ми дуже мало торгуємо на ПФТС. Реальні обсяги на 'Українській біржі' давно були вищі, але фактичні - ні, оскільки наприкінці звітного періоду на ПФТС накручуються обсяги, що є технічними угодами", - стверджує Грищенко.
На ліквідність впливають і дозволені мінімальні лоти по угодах: на ПФТС це 7 тис. грн для акцій III рівня лістингу, 10 тис. грн - для II рівня і 15 тис. грн - для I рівня. "На 'Українській біржі' можна купити й одну акцію залежно від її вартості", - відзначає трейдера ІК "Ренесанс Капітал Україна" Михайло Заводовський. Учора президент ПФТС Ірина Зоря і виконавчий директор Богдан Лупій на дзвінки не відповідали.
Торговці вважають, що повернути втрачені позиції ПФТС у найближчі півроку буде складно, хоча й стверджувати, що тепер її обсяги будуть увесь час нижчими, також не можна. За словами Михайла Заводовського, ПФТС за рахунок ринку котирувань набирає основні обсяги. "Ринок заявок ПФТС не розвиває, тому вони 'Українській біржі' не конкуренти", - відзначає пан Заводовський. Заступник директора торговельного департаменту ІК Dragon Capital Денис Мацуєв вважає, що ПФТС важко буде наздогнати втрачені позиції, оскільки розрив у ліквідності занадто очевидний. "Технічна база та обслуговування клієнтів на 'Українській біржі' на порядок вищі, ніж на ПФТС", - додає він. Змінити ситуацію може хіба що зміна власника ПФТС. "При поточному менеджменті повернути позиції не вдасться", - впевнений Мацуєв.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас