Fonterra: Ціни на молоко злетіли до максимуму за рік, субсидії у США і ЄС пора скасовувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fonterra: Ціни на молоко злетіли до максимуму за рік, субсидії у США і ЄС пора скасовувати

Аграрний ринок
345
Відновлення світового попиту на молоко накрутило ціни до максимуму за рік і змусило новозеландську Fonterra Cooperative Group Ltd., найбільшого експортера молочних продуктів у світі, украй ощадливо використовувати сировину, повідомляє агентство Bloomberg.
Ціни на сухе незбиране молоко на щомісячному аукціоні Fonterra підскочили на 25% - до $2872 за тонну, що є найвищим рівнем з вересня минулого року. Відновлення попиту, зниження виробництва молочної продукції в США і дефіцит пропозиції в Австралії та Новій Зеландії привели до більш різкого зростання цін, ніж очікувалося.
"Ми використовуємо все молоко до краплі, щоб виконати замовлення на наступний квартал, - заявив керуючий директор підрозділу міжнародної торгівлі Fonterra Келвін Вікем. - Ринок став більш збалансованим, але про раптову нірвану говорити не доводиться".
Fonterra - кооператив, що об'єднує більше 11 тис. новозеландських фермерів, - контролює близько 40% світової торгівлі вершковим маслом, сухим молоком і сиром.
Ціни на молоко впали в липні до мінімуму за 5 років, оскільки споживчий попит скорочувався швидше, ніж виробництво, а в США і Європі продовжували діяти субсидії для виробників молочної продукції.
Якщо поточний рівень цін виявиться стійким, субсидії в США і Європі пора буде скасувати, вважає К.Вікем, оскільки в них уже немає необхідності. За його словами, держпідтримка виробників молочної продукції вже привела до створення значних складських запасів вершкового масла і знежиреного молока.
США відновили субсидування експорту молока і молочної продукції в травні, Європейський Союз - ще в січні. ЄС планує витратити на ці цілі близько 600 млн євро в 2009 році, заявила спеціальний уповноважений Єврокомісії з питань сільського господарства Маріанн Фішер Бель. Вона також відзначила стабілізацію цін на молочну продукцію.
Американські фермери планують підтримати зростання цін на молоко та молочні продукти за рахунок скорочення поголів'я великої рогатої худоби втретє за рік - на 86,71 тис. голів. Згідно із прогнозом міністерства сільського господарства США виробництво молока в країні скоротиться на 1,3% в 2009 році в порівнянні з минулим роком.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас