Газова дилема Юлії Тимошенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газова дилема Юлії Тимошенко

Енергетика
2493
Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним підвищення вартості природного газу для населення на 20%. Згідно з постановою Нацкомісії регулювання електроенергетики (НКРЕ), нові тарифи повинні були вступити в дію з 1 вересня.
Підвищення цін було скасовано за позовом Національного форуму профспілок. Суд ухвалив, що подорожчання газу не було погоджено із профспілками. А така необхідність передбачена Генеральною угодою між ними та урядом.
Перешкода для кредиту
Підвищення цін на газ для населення було однією з умов МВФ при виділенні кредиту stand-by. Відповідно, невиконання цієї умови може призвести до ускладнення переговорів між Кабміном і Фондом про виділення четвертого траншу.
Однак, як повідомило газеті "Дело" джерело в Кабінеті Міністрів, прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, незважаючи на дану МВФ обіцянку підвищити тарифи, підтримала судовий процес.
"Юлії Володимирівні було вигідно, щоб суд скасував постанову НКРЕ, оскільки вона побоювалася хвилі народного обурення перед виборами", - відзначив співрозмовник.
Нагадаємо, Тимошенко обіцяла, що підвищення цін на газ не буде ще тиждень тому, коли постанова НКРЕ була дійсною. Очевидно, на судове рішення розраховував і міністр палива та енергетики Юрій Продан. Наприкінці серпня він заявив, що газ може і не подорожчати саме через неузгодженість цього питання із профспілками.
Парадоксально, але в самому НКРЕ не те що не очікували скасування підвищення тарифів, але навіть не знали про самий судовий процес. "Я вперше чую від вас про цей процес, зараз буду дзвонити до суду! Це нонсенс, щоб суд прийняв якесь рішення навіть не викликавши відповідача", - обурилася начальник юридичного управління НКРЕ Вікторія Морозова.
Судові зв'язки
Голова парламентського комітету з питань правосуддя Сергій Ківалов не виключив, що на Окружний адміністративний суд Києва чинився тиск.
"Голова суду прямо контактує із прем'єр-міністром Юлією Тимошенко через першого заступника міністра юстиції Корнійчука. Тому я можу авторитетно заявити, що цей суд підконтрольний БЮТ, але не всьому блоку, а окремій його частини", - впевнений Ківалов.
Втім, голова Національного форуму профспілок Мирослав Якібчук заперечує, що скасування рішення про підвищення вартості газу відбулося з подачі керівництва Кабміну.
"Якби Тимошенко хотіла замовити такий процес у суді - звернулася б до Михайла Волинця, який є головою Незалежної профспілки гірників і депутатом від БЮТ", - заперечив він.
Міністр палива та енергетики Юрій Продан не зміг сказати, як далі буде розвиватися ситуація з підвищенням тарифів. "Ми обговоримо це на Кабміні, прем'єр-міністр напевно щось запропонує. Адже, враховуючи ситуацію, населення теж не подужає такі (підвищені) тарифи", - відзначив Продан.
Зараз населення купує газ за середньою ціною 620 грн. за 1 тис. куб. м. Після підвищення ціни вона повинна була скласти приблизно 744 грн. за 1 тис. куб. м.
Ольга Василевська
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас