МВФ погрожує припинити співробітництво з Україною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ погрожує припинити співробітництво з Україною

Казна та Політика
5795
МВФ погрожує припинити співробітництво з Україною, якщо влада країни буде нарощувати бюджетний дефіцит без достатніх підстав і буде розхитувати економічну ситуацію в країні. Як повідомляє газета “Дело”, про це заявив постійний представник МВФ в Україні Макс Альєр.
"Якщо такі відхилення (бюджетного дефіциту) будуть результатом навмисної політики, яка суперечить духу і цілям програми, ми припинимо співробітництво. Не маємо наміру брати участь у політиці, яка приведе до поглиблення економічної кризи", - сказав Альєр. Він також відзначив, що таке рішення може бути прийнято, якщо влада країни буде провокувати інфляцію і підривати стабільність банківської системи.
Макс Альєр відмітив, що будь-яка монетизація дефіциту держбюджету повинна здійснюватися дуже обережно.
"Наслідки можуть бути непрогнозованими і негативними, зокрема, стрибок обмінного курсу і неконтрольована інфляція", - пояснив фінансист.
Постійний представник МВФ нагадав, що восени група фахівців МВФ прибуде в Київ для обговорення проекту державного бюджету країни на 2010 рік, а місія фонду відвідає Україну наприкінці жовтня для обговорення програми співробітництва. Очікується затвердження стратегії надання допомоги для середніх і невеликих банків.
Ключовим питанням, за словами Альєра, є проект держбюджету-2010.
"Проект повинен базуватися на реалістичних макроекономічних прогнозах, а його дефіцит не повинен перевищувати 3% ВВП, не включаючи НАК "Нафтогаз України", і 4% з урахуванням НАК", - пояснив представник МВФ.
Він нагадав, що МВФ вважає прийнятним бюджетний дефіцит в 2009 рік на рівні 6% ВВП (8,6% з урахуванням НАК "Нафтогаз України").
"В умовах, коли скорочуються доходи бюджету, необхідно протягом декількох років суворо контролювати бюджетні видатки, знижувати їх, щоб втримати бюджетний дефіцит", - пояснив він бачення ситуації МВФ.
Представник фонду також повідомив, що МВФ очікує підвищення цін на газ для населення у вересні на 20% і в 2010 році щокварталу на 20% - такий крок покликаний скоротити обсяги держпідтримки "Нафтогаз України". Крім того, за його словами, в 2010 році очікується збільшення обсягу збору податків.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас