Експерти вважають заниженою ціну нафти на українських аукціонах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти вважають заниженою ціну нафти на українських аукціонах

426
Провідні українські енергетичні експерти вважають заниженою ціну нафти, яка реалізується на аукціонах на Українській міжбанківській валютній біржі.Так, за словами екс-директора департаменту з питань нафтової, газової і нафтопереробної промисловості Міністерства палива та енергетики України Леоніда Косянчука, українська нафта на аукціоні 26 серпня була продана за ціною, яка більш ніж у чотири рази нижча від будь-якого іншого сорту, доступного для постачання в Україну.
"Продавці недоодержали 26 серпня в середньому 900 млн. грн. доходу. Покупці, відповідно, стільки ж заощадили, а точніше, заробили на придбанні даних обсягів", – відзначив він.
При цьому Л.Косянчук нагадав, що нафта з початку 2009 року постійно росте в ціні (з 35 до більше 70 дол./бар.), тим часом українська високоякісна сировина як ішла, так і йде з аукціонів за колишньою ціною. За словами заступника директора Науково-технічного центру "Психея" Геннадія Рябцева, "природно, що ціна нафти на українських аукціонах у три, якщо не більше, рази нижча, ніж російська нафта, ніж біржова ціна нафти в Нью-Йорку і Лондоні. Це цілком зрозуміло, оскільки аукціони в нас уже давним-давно не є індикаторами ціни на нафту та нафтопродукти".
При цьому він відзначив, що низька аукціонна ціна української сировини не є наслідком дій тільки якогось одного продавця нафти. "Це наслідок у цілому політики в нафтовій сфері, яка не є збалансованою, яка не є цілеспрямованою і не враховує права споживачів, а орієнтована в першу чергу на великих власників, на великі компанії", – відзначив він. У свою чергу, як відзначив директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн, ціновий орієнтир для української нафти з постачанням у вересні становить 5220 грн./тонна. За його словами, за підсумками серпня вартість російської нафти Urals, основного сировинного індикатива на українському ринку нафти, з постачанням в Україну склала в середньому 500 дол./тонна (близько 68 дол./бар.).
При цьому він додав, що українська нафта набагато якісніша від російської, оскільки містить більшу кількість світлих нафтопродуктів, і премія на таку нафту на світовому ринку становить близько 2 дол./бар., або 15 дол./тонна.
"Сприятлива цінова кон'юнктура на світовому ринку нафти, яка визначає високу вартість української нафти, може суттєво поліпшити фінансове становище видобувачів нафти України, що зафіксували за підсумками першого півріччя збитки", – додав він.
Як повідомлялося, середньозважена ціна реалізації української нафти 26 серпня на аукціонних торгах №132 на УМВБ збільшилася на 1%, або 12,86 грн. за тонну, у порівнянні з попереднім аукціоном №131 від 23 липня (1251,81 грн. за тонну) – до 1264,67 грн. за тонну (із ПДВ). На торгах було реалізовано 208 тис. 630,519 тонн нафти на загальну суму 263 млн. 849 тис. 661,95 грн.
Нагадаємо, Міністерство економіки України розробило проект постанови Кабінету Міністрів, яким пропонується заборонити на аукціонах із продажу нафти, газового конденсату, природного і зрідженого газу, а також вугілля реалізовувати сировину за цінами, які більш ніж на 5% відрізняються від світових.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас