"Ъ": Бізнес виводять на чистий прибуток — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Бізнес виводять на чистий прибуток

1775
Кабінет міністрів оприлюднив постанову №895 "Про регулювання деяких питань адміністрування податку на прибуток", якою заборонив підприємствам включати у свої валові витрати збитки, отримані від курсової переоцінки суми валютної заборгованості. При формуванні звітності щодо податку на прибуток за 9 місяців поточного року такі витрати будуть вважатися виправданими тільки відносно погашеної суми боргу. За такою ж схемою у видатках ураховуються збитки, отримані від переоцінки іноземної валюти, що перебуває на банківських рахунках платника податків або в його касі. У випадку відмови платників податків уточнити у звітності суми зобов'язань зі сплати податку на прибуток за 9 місяців Державна податкова адміністрація (ДПАУ) перевірить їх протягом місяця.
Примітно, що проект відповідної постанови був оприлюднений на офіційному сайті ДПАУ для місячного обговорення в день його прийняття Кабміном – 26 серпня. Необхідність таких різких змін правил гри ДПАУ пояснює тим, що підприємства при сплаті податку на прибуток цього року внесли у звітність збитки минулого року в розмірі 39,5 млрд грн. З них 25 млрд грн отримані в результаті курсової переоцінки, так званого "умовного продажу заборгованості в іноземній валюті, у тому числі по непогашених кредитах". Основна частина цих витрат була сформована в IV кварталі 2008 року в результаті спаду обсягів виробництва і девальвації національної валюти, відзначається в пояснювальній записці до документа. За допомогою нової схеми ДПАУ має намір одержати в держбюджет додатково 1,5 млрд грн податку на прибуток, крайній термін сплати якого за підсумками 9 місяців наступає в листопаді. Для цього чистий прибуток компаній повинен вирости на 6 млрд грн.
Підприємці шоковані такими діями Кабміну. "Рішення уряду – нонсенс. Зараз підприємці просто не зможуть у такі стислі строки повністю погасити валютні кредити. Це означає, що Кабмін збільшить показники прибутковості підприємств і одержить додаткові нарахування податку на прибуток", - говорить віце-президент "Індустріальної групи" (управляє активами "Індустріального союзу Донбасу") Олександр Пилипенко. "Постанова уряду незаконна, оскільки норми закону 'Про оподаткування прибутку підприємств' не вимагають від платників податків виплат заборгованостей при формуванні звітності", - пояснив голова податкового комітету Європейської бізнес-асоціації Володимир Кротенко.
Експерти впевнені у незаконності рішення Кабміну і радять підприємствам його оскаржити. "Уряд придумав механізм збільшення бази оподатковування, оскільки в липні надходжень у бюджет практично не було. Кабмін і ДПАУ мають намір вирішити цю проблему, відбираючи частину прибутку в підприємств, - обурений президент Союзу податкових консультантів України Леонід Рубаненко. - Швидше за все, підприємці не будуть виконувати вимогу уряду, заперечуючи це рішення у суді". Як повідомлялося, у серпні в держбюджет повинна була надійти рекордна з початку року сума податків – 21,7 млрд грн.
"В основі ініціатив уряду лежить бажання відібрати в бізнесу прибуток і поповнити за їхній рахунок держскарбницю, - вважає перший заступник голови комітету Верховної ради з питань податкової та митної політики Микола Круглов. - Думаю, комітет звернеться із проханням скасувати цю постанову до президента та у Мінфін, але навряд чи нам вдасться добитися її скасування". "Президентові просто необхідно втрутитися і скористатися своїм правом призупинити дію постанови, інакше представники бізнесу будуть змушені вирішувати цей конфлікт у суді", - відзначив пан Кротенко.
Марія Цатурян
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас