Успіхи США в Афганістані зашкодять російському бізнесу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Успіхи США в Афганістані зашкодять російському бізнесу

663
Активізація США в Афганістані спрямована на встановлення контролю над пострадянським простором. Дана мета знову стає пріоритетною для Вашингтона. До такого висновку прийшли фахівці Центру аналізу міжнародної політики Інституту глобалізації та соціальних рухів (ІГСР). За значимістю для США пострадянський напрямок у роки перебування при владі адміністрації Барака Обами може зрівнятися із Близьким Сходом. Найбільш значимими частинами колишнього СРСР для США стануть Закавказзя і Середня Азія. Успіх операції США в Афганістані може сприяти реалізації планів з посилення впливу. Він дозволить створити транспортний коридор через Афганістан між Середньою Азією та Пакистаном. Це повинно послабити позиції як Росії, так і Ірану в регіоні, а також ускладнити становище Китаю, що потребує енергетичних ресурсів Середньої Азії.
Увага США значною мірою переключається з Іраку на Афганістан. До кінця 2009 року чисельність контингенту військ США в Афганістані повинна збільшитися з 57 до 68 тис. осіб. Частини, що виводяться з Іраку, згідно із заявами офіційних представників адміністрації США, будуть направлятися в Афганістан. «Причина підвищеної уваги до США Афганістану полягає багато в чому в прагненні Вашингтона підсилити вплив на пострадянському просторі», - відзначає Борис Кагарлицький, Директор ІГСР. При адміністрації Барака Обами даний регіон (насамперед, такі його складові як Закавказзя і Середня Азія) повинен стати одним із пріоритетних для США, наблизившись за значенням до Близького Сходу. Перебування при владі в США адміністрації Барака Обами повинне ознаменуватися новим раундом боротьби за контроль над пострадянським простором, вважають у Центрі аналізу міжнародної політики ІГСР.
Операція в Афганістані повинна виконати два важливі завдання, що сприяють зростанню впливу США в Середній Азії. По-перше, сприяючи зміцненню зв'язків з державами Середньої Азії в рамках створення тилової інфраструктури для забезпечення військової операції США і їх союзників в Афганістані. По-друге, у випадку успіху операції, допомагаючи створити транспортний коридор між Середньою Азією і портами союзного США Пакистану через Афганістан для транзиту вантажів і експорту вуглеводневих ресурсів. «Якщо ситуація в Афганістані стабілізується і дозволить інтенсивніше використовувати його територію як частину транзитного шляху до пакистанських портів, помітно знизиться транзитне значення Росії, Ірану і, у певній мірі, Китаю. А виходить, знизиться і їх вплив у регіоні», - вважає Михайло Нейжмаков, керівник Центру аналізу міжнародної політики ІГСР. Крім того, за його словами, зросте конкуренція між споживачами природних ресурсів регіону, що економічно невигідно для Китаю, що таких ресурсів потребує.
Сьогодні транзитне значення Росії для країн Середньої Азії є пріоритетним. У свою чергу, нестабільністю в Афганістані в певній мірі користується і Китай. Через це його середньоазіатські партнери (наприклад, Киргизія) змушені поставляти вантажі в пакистанські порти не через афганську, а через китайську територію - через Каракорумське шосе. Даний фактор має значення і для Ірану, зацікавленого в направленні вантажів з Таджикистану, Узбекистану і Казахстану не в пакистанські порти через Афганістан, а у власні. Нестабільність в Афганістані, також, перешкоджає реалізації проекту будівництва Трансафганського газопроводу Афганістан-Пакистан-Індія. Враховуючи складності з реалізацією проекту Траснкаспійського трубопроводу, це також підвищує значення Росії, Ірану і Китаю як покупців середньоазіатського газу.
За матеріалами:
Rokf.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас