Путін: Енергетична стратегія Росії передбачає повну лібералізацію ринку енергоносіїв — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін: Енергетична стратегія Росії передбачає повну лібералізацію ринку енергоносіїв

Енергетика
307
До 2030 року внутрішній ринок енергоносіїв у Росії буде повністю лібералізований, не менше 20% енергоресурсів буде продаватися на біржових майданчиках, заявив сьогодні на засіданні уряду прем'єр-міністр РФ Володимир Путін.
Уряд схвалив сьогодні на засіданні проект Енергетичної стратегії країни до 2030 року. За словами Путіна, основними пріоритетами стратегії є зняття наявних інфраструктурних обмежень, насамперед, в електроенергетиці, і створення значних резервних потужностей. "Проект Стратегії визначає, що до 2030 року резерв потужності повинен бути десь на рівні 17% від загальної встановленої потужності електростанцій Росії", - підкреслив прем'єр.
Крім того, стратегія передбачає забезпечення випереджального відтворення бази паливно-енергетичних ресурсів. Тобто щорічне зростання розвіданих запасів природного газу, нафти, вугілля та урану повинно перевищувати їх щорічний видобуток. При цьому особливу увагу планується приділити освоєнню родовищ у Східному Сибірі, на Далекому Сході, на континентальному шельфі.
Проект стратегії також включає зміну структури енергобалансу, збільшення частки непаливної енергетики, такої як атомна енергетика, гідроенергетика та інші поновлювані джерела. Що стосується вуглеводнів, то тут основним пріоритетом повинна бути глибока переробка сировини, виробництво продукції з високою доданою вартістю, з формуванням сучасної газохімічної і нафтохімічної галузей. Частка енергетики до 2030 року повинна зрости до 14%, глибина переробки вирости з 72% до 90%, уточнив Путін. Будуть стимулюватися і такі важливі питання, як енергозбереження, зниження енергоємності економіки, впровадження екологічно чистих технологій.
По завершенню реалізації енергетичної стратегії, до 2030 року, Росія повинна експортувати 329 млн. тонн нафти і 349-368 млрд. кубометрів газу на рік, а добувати - 530-535 млн. тонн нафти і 880-940 млрд. кубометрів газу, для досягнення чого планується затратити 60 трлн. рублів, 90% яких повинні скласти приватні інвестиції.
Крім того, уряд обговорив сьогодні заходи підвищення ефективності локальних монополій, що надають комунальні послуги, для чого прем'єром було запропоновано розробити спеціальну федеральну цільову програму з реформування та модернізації житлово-комунального господарства на період до 2020 року.
Путін відзначив, що необхідно створити дієві стимули, які підштовхували б організації комунального комплексу до підвищення якості надаваних послуг населенню. Він уточнив, що для проведення масштабної модернізації галузі необхідно підвищити її прозорість, створити сприятливі умови для припливу інвестицій, задіяти механізми державно-приватного партнерства.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас