МВФ побоюється "пробуксовування" в реалізації програми stand-by в Білорусії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ побоюється "пробуксовування" в реалізації програми stand-by в Білорусії

Казна та Політика
136
Міжнародний валютний фонд (МВФ) відзначає значні успіхи влади Білорусії в реалізації економічної програми stand-by, але вважає можливе "пробуксовування" найбільш серйозним ризиком програми.
"Більш серйозний ризик пов'язаний із пробуксовуванням політики. Відповідні заходи офіційних органів (Білорусії - ІФ) у кризовій ситуації не завжди були послідовними або традиційними. Уряд занадто довго тримався за цільові показники обсягу виробництва і прогнози доходів, установлені в 2008 році, що приводило до викривлення діяльності держпідприємств і ускладнювало прийняття рішень у сфері економічної політики", - говориться в першому огляді (за підсумками I кварталу 2009 року) реалізації програми stand-by у Білорусії, опублікованому в середу на сайті МВФ.
Тим часом, експерти МВФ визнають, що кілька нетрадиційних заходів, початих владою, наприклад, введення більш коротких робочих тижнів і неоплачуваних відпусток, "були розумною реакцією на кризу". "З іншого боку, усе більш активне використання субсидованого кредиту на будівництво передбачало бюджетні видатки, і у випадку його надмірно широкого поширення могло б витіснити кредитування приватного сектору", - вважають вони.
Крім того, у МВФ відзначають, що "іноді реакція офіційних органів була досить повільною, і вони проявляли нерішучість при використанні інструментів економічної політики у відповідь на гірші, ніж прогнозувалися, зовнішні умови". Зокрема, експерти фонду нагадують, що "незважаючи на скорочення резервів Нацбанк спочатку (в I кварталі - ІФ) допустив підвищення обмінного курсу відносно центрального паритету, намагаючись обмежити валютне заміщення шляхом збереження максимально можливої стабільності обмінного курсу долара до білоруського рубля". Вони також нагадують, що з 15 квітня НББ знизив на 2 процентні пункти ставку (згодом це рішення було скасовано - ІФ) по інструментах надання ліквідності, що "стало сигналом про певне пом'якшення спрямованості політики".
У той же час експерти МВФ констатують, що через зростання дефіциту рахунку поточних операцій і переведення рублевих депозитів населення у валютні, НББ недовиконав на $221 млн цільовий показник чистих міжнародних резервів. "Більше того, у другому кварталі скорочення чистих міжнародних резервів продовжилося і склало приблизно $1 млрд (на противагу прогнозованому збільшенню у вихідній програмі) почасти в результаті тривалого зниження експорту і відтоків капіталу, що відновилися, викликаних непевністю населення відносно економічних перспектив", - говориться у звіті МВФ.
Експерти фонду закликають НББ зберегти жорстку грошово-кредитну політику, підкреслюючи, що "якщо політика залишиться незмінною, очікується, що валові резерви на кінець 2009 року будуть приблизно на $2,5 млрд нижчими від початкового цільового показника ($5,2 млрд - ІФ)".
У числі інших імовірних ризиків для реалізації програми stand-by у Білорусії експерти МВФ виділяють можливе погіршення глобальних перспектив або значне знецінення російського рубля, що може погіршити платіжний баланс. При цьому вони вважають, що ризики, пов'язані з нестачею прогнозованого зовнішнього фінансування, носять обмежений характер, але рекомендують владі "уважно стежити за ставками пролонгації комерційних кредитів", обсяг погашення яких в 2009 році складе близько $1 млрд. Така оцінка заснована на припущенні МВФ, що до кінця 2009 року Білорусії будуть надані решта $500 млн із обіцяного російського кредиту на $2 млрд. Поряд із цим, "вступ Білорусії в Східне партнерство ЄС розширює можливості більш тісної торгівлі і фінансових зв'язків з Євросоюзом і одержання від нього фінансової підтримки", вважають експерти фонду.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас