НБУ: Бюджетна політика веде до дестабілізації курсу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Бюджетна політика веде до дестабілізації курсу

Казна та Політика
1798
Значний бюджетний дефіцит формує ризики для курсової стабільності, повідомляється на веб-сайті Національного банку України (НБУ).
"Формування значного обсягу бюджетного дефіциту в умовах обмеженості реальних джерел його покриття є одним з істотних ризиків для макроекономічної стабільності, реалізація яких може відбитися і на стабільності грошової одиниці", - вказується в повідомленні.
У повідомленні нагадується, що в першому півріччі 2009 року дефіцит зведеного бюджету сформувався на рівні 13,264 млрд грн.
При цьому, згідно з повідомленням, на динаміку бюджетних показників негативно вплинула несприятлива ситуація в економіці: скорочення бази оподатковування (через погіршення прибутковості підприємств), падіння реальних грошових доходів населення і, відповідно, скорочення внутрішнього попиту привело до зменшення дохідної частини зведеного бюджету в січні-червні-2009 на 4% у порівнянні з відповідним показником минулого року.
Разом з тим, видатки зведеного бюджету України збільшилися в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 10,3%.
Як повідомлялося, дефіцит державного бюджету України за підсумками січня-липня склав 15,352 млрд грн, збільшившись за липень на 44,8% або на 4,748 млрд грн. Зведений бюджет країни, який включає держбюджет і місцеві бюджети, за сім місяців зведений з дефіцитом на рівні 17,837 млрд грн. За даними Мінфіну, на соціальні видатки за сім місяців з держбюджету направлено 54,572 млрд грн, або 42% видатків.
У повідомленні Нацбанку також вказується, що в другому кварталі уряд для фінансування внутрішніх видатків бюджету активно використовував кошти зі своїх валютних рахунків шляхом конвертації їх у гривню. Загальний обсяг іноземної валюти, яку уряд продав НБУ за цей період, склав близько $1,3 млрд.
Крім того, згідно з повідомленням, Нацбанк у першому півріччі 2009 року здійснив операції з викупу державних облігацій на 20,2 млрд грн: для збільшення статутних капіталів банків у січні і червні 2009 року випущені держоблігації на загальну суму 4,7 млрд грн.
Нацбанк також відзначає, що в червні поточного року Міністерство фінансів підвищило рівень прибутковості по державних облігаціях, які розміщуються на первинних аукціонах: якщо в січні-травні прибутковість по таких цінних паперах залежно від терміну коливалася в межах 15,6-20,2% річних, то в червні - у межах 19,31-22,67%. Середньозважена прибутковість по облігаціях внутрішньої державної позики (ОВДП) під час первинного розміщення в січні-червні-2009 становила 13,85%.
Згідно з повідомленням, у першому півріччі зберігалася тенденція до зменшення обсягів участі на ринку державних цінних паперів іноземних інвесторів. Обсяг ОВДП у власності нерезидентів за цей період зменшився на 311,7 млн грн - до 155,5 млн грн, що становить 0,4% від загальної суми ОВДП в обігу.
Як повідомлялося, доходи держбюджету на 2009 рік затверджені (з урахуванням змін) у розмірі 239,2 млрд грн, видатки - 267,7 млрд грн, а граничний розмір дефіциту держбюджету-2009 визначено на рівні 31,2 млрд грн.
Держбюджет України включає загальний фонд, куди направляються податки і збори та з якого фінансуються основні видатки, і спеціальний фонд, кошти якого мають цільове призначення. При цьому дефіцит держбюджету розраховується як різниця сум його доходів і повернутих у бюджет кредитів, а також видатків і виданих з держбюджету кредитів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас