Держборг: з кожного з нас по 885 доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держборг: з кожного з нас по 885 доларів

Казна та Політика
1989
Щоразу, коли Кабмін радісно рапортує про одержання чергового траншу МВФ, виникає питання: а чому тішитись-то? Адже будь-яка нормальна людина, позичаючи, мимоволі відразу замислюється над тим, як його віддавати. Але наш уряд поки, принаймні привселюдно, цим питанням не переймається. Хоча варто було б - віддавати доведеться не "майбутнім поколінням", а нам з вами вже в найближчі роки. Адже виплати всіх цих боргів ляжуть на держбюджет.
Темпи, з якими збільшується державний борг, не можуть не вражати. За 10 місяців кризи Україна взяла у МВФ і Світового банку більше $10 млрд і надрукувала облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) майже на $7 млрд. У цілому - $17,2 млрд, що вдвічі більше від держборгу до кризи, або 146 млрд грн. За поточним ринковим курсом 8,5.
У той же час витрати бюджету за перше півріччя 2009-го склали 110 млрд грн., тобто ми позичили стільки, що з початку року вся країна взагалі могла не платити податки і це на ній не позначилося б. У нас, природно, все інакше - податки не тільки змушують платити, але ще й підвищують. А зовнішні позики йдуть як у пісок на підтримку гривні (читай, щоб банки, населення і корпорації могли дешевше купувати валюту для платежів за кредитами), на оплату за газ і на латання дір у бюджеті. Це непогано, звичайно, але питання залишається те саме: як віддавати будемо?
До кінця року держборг ще збільшиться. При цьому невідомо, скільки уряд Юлії Тимошенко надрукує ОВДП, щоб урятувати "Нафтогаз", виплачувати зарплати і так далі - на це вже особливо і не звертають уваги (адже пройшли практично непомітними липневі 18 млрд грн. для "Нафтогазу", на які відреагував тільки валютний ринок). Але і зовнішній борг збільшиться ще на $5 млрд - черговий транш МВФ $3,8 млрд і $1,2 млрд від Світового банку (і це не враховуючи кредиту 2 млрд, які Євросоюз обіцяє нам дати для закупівель російського газу).
Тобто навіть якщо Кабмін не надрукує ОВДП (що навряд чи: обов'язково надрукує), а обмежиться лише зовнішніми запозиченнями, то під кінець року наш борг досягне майже $40 млрд. Або ж $855 на кожного жителя України без відсотків.
Передвиборний 2009-й бідно ми проживемо. А потім наступить розплата...
Що буде. В 2010-р. це ще не буде виглядати так страшно: за умовами МВФ, наступного року ми ще не почнемо розплачуватися за кредит і навіть можемо одержати його залишки у вигляді п'ятого траншу $2,4 млрд - цього саме повинно вистачити на обслуговування зовнішнього боргу. А от починаючи з 2011-го протягом трьох років нам доведеться викладати на ці цілі 11-12% бюджету і тільки в 2014 р. наступить серйозне полегшення. Правда, мова йде про відсотки від бюджету-2009, але жоден прогноз у найближчі роки не дає швидкого зростання ВВП навіть порівняно з поточним рівнем занепаду.
Тобто можна припустити, що розмір бюджету серйозно не збільшиться. Правда, ОВДП зараз викуповує Нацбанк. І його можна "нагнути" на "добровільну" відстрочку в погашенні боргу років десь на 10. Але це лише дещо полегшить тягар - адже із закордонними кредиторами так не вчиниш. Вони, звичайно, можуть піти на реструктуризацію боргів. Але тільки в обмін на якісь політичні або економічні поступки. І питання "чим платити" тоді зовсім буде важко вирішити.
На що могло б вистачити
Для наочності можна перевести 32 млрд гривень ($3,8 млрд) обслуговування держборгу в 2011 р. у щось більш реальне. Для прикладу: бюджет Міносвіти в 2009 р. - 12,4 млрд, Мінздраву - 4,1 млрд, МВС - 8,3 млрд, Міноборони - 7,4 млрд. Тобто на ці 32 млрд можна було б утримувати школи, лікарні, армію і міліцію протягом року! При цьому відмітимо, що 32 млрд - це ми розрахували за курсом гривні до долара 8,5. Але ж він може бути й набагато гіршим...
"Проблема в тому, що кредити проїдаються"
Нардеп-економіст із НУНС Ксенія Ляпіна вважає, що взяті кредити стануть проблемою, але не через те, що їх взяли, а через те, що Кабмін витрачає їх на споживання: "Не було б нічого страшного, якби гроші, узяті в борг, ішли на розвиток, що дозволило б віддавати їх в майбутньому. Але вони витрачаються на підтримку статус-кво. Просто проїдаються. Кабмін працює за принципом "нам би день простояти та ніч протриматися".
"Борг країни під кінець року досягне третини ВВП, що набагато більше, ніж раніше, - говорить екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник. - Уже зараз, за моїми підрахунками, борг становить 5000 грн. на кожного українця, а під кінець року ця цифра виросте до 8000. Так що бюджет-2010 буде не менш складним, ніж бюджет-2009. І з огляду на той факт, що за останній рік була взята велика кількість короткострокових кредитів під великі відсотки, обслуговування боргу значно ускладнить ситуацію для країни".
А от член бюджетного комітету парламенту від БЮТ Олег Ляшко говорить, що кредит МВФ не буде проблемою: "Кредит узятий на прийнятних умовах відносно відсотків і термінів погашення, так що було нерозумно відмовлятися від нього". На питання - чи досягне економіка в 2011 р. рівня, за якого виплата додаткових 25-30 млрд гривень буде безболісною, Ляшко відповів: "Будемо сподіватися". Його колега по фракції Наталія Королевська була більш конкретна: "Завдяки пільговому кредиту МВФ ми поліпшили рейтинги країни, що впали торік, зберегли банківську систему, при цьому не знизивши соцстандарти. Так що в наступні роки, навіть якщо виникнуть проблеми з виплатою боргів, для України не буде проблемою знайти можливості їх рефінансування. До того ж, за всіма тенденціями 2010-й уже дасть зростання, а в 2011 р. це зростання стане стабільним".
Дмитро Коротков
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас