НБУ розглядає можливість введення заборони на стягнення комісії при купівлі-продажі валюти за гривню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ розглядає можливість введення заборони на стягнення комісії при купівлі-продажі валюти за гривню

Валюта
2582
Національний банк України (НБУ) підготував проект змін до інструкції про порядок організації та здійснення валютообмінних операцій, яким, серед іншого, пропонується ввести заборону на стягнення комісії при купівлі-продажу валюти за гривню.
"Комісійна винагорода за здійснення операцій з купівлі-продажу дорожніх чеків, конвертації готівкової іноземної валюти, прийняття на інкасо банкнот іноземних держав і іменних чеків стягується винятково в гривнях. Забороняється стягнення комісійної винагороди за здійснення операцій з купівлі-продажу інвалют за гривні", - цитується проект документа в листі НБУ (№13-121/5534-15783).
Крім того, проектом документа, який підготовлений за підсумками наради за участю президента України, пропонується заборонити банкам змінювати курс на готівковому ринку протягом дня.
"Голова правління банку (фінансової установи) до початку робочого дня встановлює єдиний курс купівлі і продажу інвалют за гривні згідно з наказом (розпорядженням) банку (фінустанови). Інші керівники не мають права встановлювати курси купівлі і продажу інвалют за гривні. Банк (фінустанова) не має права змінювати значення курсу купівлі і продажу інвалют протягом операційного (робочого) дня", - відзначається в проекті.
НБУ також розглядає можливість введення заборони на продаж валюти одній особі в сумі, яка перевищує в еквіваленті 80 тис. грн в один операційний день. При цьому операції з готівковою валютою на суму понад 15 тис. грн повинні будуть здійснюватися лише через касу банку після пред'явлення документа, який засвідчує особу.
Документом також пропонується закріпити за НБУ право встановлювати граничні розміри маржі по операціях на готівковому валютному ринку.
Крім того, НБУ розробив проект постанови, спрямованого на врегулювання окремих питань у сфері надання та одержання кредитів. Документ підготовлений з метою забезпечення стабільності гривні, а також для зниження валютних ризиків, пов'язаних з наданням і одержанням резидентами кредитів в інвалюті.
"Уповноваженим банкам та іншим фінустановам… забороняється надавати кредити, позики в інвалюті фізичним особам (резидентам і нерезидентам), крім фізосіб (резидентів і нерезидентів), які займаються підприємницькою діяльністю на території України", - цитується проект документа в листі Нацбанку (№13-210/5533-15782).
При цьому передбачається, що резиденти і нерезиденти повинні здійснювати погашення та сплату відсотків за валютними кредитами винятково в безготівковій формі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас