Тігіпко: Банки зможуть обійти курсові обмеження НБУ шляхом введення додаткових комісій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тігіпко: Банки зможуть обійти курсові обмеження НБУ шляхом введення додаткових комісій

Казна та Політика
1503
Банки зможуть обійти курсові обмеження Національного банку України (НБУ) шляхом введення додаткових комісій на валютообмінні операції, вважає екс-глава Нацбанку Сергій Тігіпко.
"Запропонований Нацбанком курсовий коридор 2% не приведе до зниження вартості валюти на готівковому ринку. Банки вже навчилися заробляти на валюті введенням різного роду комісій, формально дотримуючись межі встановленого коридору", - повідомила прес-служба фінансиста в середу.
Як повідомлялося, Нацбанк вирішив 25 і 27 серпня провести спеціальні інтервенції для підтримки курсу гривні на готівковому ринку, установивши максимальне відхилення курсу перепродажу банками валюти регулятора на рівні 2%. НБУ 25 серпня продавав долари банкам за курсом 8,00 грн/$, що уможливлює її перепродаж населенню за курсом 8,16 грн/$.
У Києві в середу на роздрібному готівковому ринку до 11:30 усереднений курс продажу валюти становив 8,49 грн/$, а купівлі - 8,43 грн/$.
Екс-глава Нацбанку вважає, що непослідовна політика НБУ веде до ускладнення перспектив.
"Тільки після того як курс на міжбанку наблизився до 8,5 грн/$, Нацбанк отямився і вирішив вийти з інтервенціями на валютний ринок. А що далі? Я не спостерігаю послідовних дій регулятора, спрямованих на те, щоб заспокоїти населення і збити ажіотажний попит на валюту", - цитується Тігіпко в повідомленні.
За його оцінкою, у ситуації, що склалася, НБУ повинен зайнятися жорстким адмініструванням діяльності банків.
"Банкам треба дати зрозуміти, що будь-які спекуляції будуть припинятися. А регулятор буде постійно з'являтися на міжбанку з конкретною пропозицією валюти за передбаченим заздалегідь курсом", - вважає Тігіпко.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас