ЦВК визначилася з датою початку передвиборної кампанії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЦВК визначилася з датою початку передвиборної кампанії

Казна та Політика
1162
У Центральній виборчій комісії (ЦВК) впевнені, що президентська кампанія почнеться 19 жовтня.
Про це на прес-конференції заявив член ЦВК Михайло Охендовський: "Виборчий процес почнеться 19 жовтня, і це вже абсолютно очевидно; після того, як набудуть чинності зміни в закон про вибори президента". Крім того, Охендовський відзначив, що перший тур виборів пройде 17 січня 2010 року, а другий, у випадку його необхідності, - 7 лютого 2010 року.
За словами Михайла Охендовського, на дату початку кампанії не вплине навіть можливе звернення президента в Конституційний суд із проханням дати оцінку цьому закону. "Звернення до Конституційного суду не зупиняє дії нормативного акту, конституційність якого ставиться під сумнів", - нагадав він. При цьому в ЦВК допускають, що суд може визнати такими, що не відповідають Конституції, лише окремі норми закону, але й вони, на думку Охендовського, суттєво не вплинуть на виборчий процес.
Нагадаємо, закон №4741 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти щодо виборів президента України" був прийнятий Верховною радою 24 липня. Документ передбачає зміну порядку формування окружних і дільничних виборчих комісій, скорочення виборчого процесу з 120 до 90 днів, ліквідацію інституту відкріпних посвідчень і підписних листів на підтримку кандидата на посаду президента, а також збільшення розміру грошової застави кандидата в президенти з 500 тис. грн до 2,5 млн грн. 18 серпня Віктор Ющенко ветував цей закон і повернув його в Раду.
21 серпня на позачерговій сесії депутати подолали вето президента. За проголосували 325 депутатів з 371. У той же день представник президента у Верховній раді Ігор Попов заявив, що глава держави має намір направити в Конституційний суд подання про визнання норм закону неконституційними.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас